donderdag 12 januari 2017

Sojakoeken (Vietnam)

SOJAKOEKEN

500 gram gepelde sojabonen
2½ deciliter melk
200 gram suiker
enkele druppeltjes vruchtenessence
50 gram gehalveerde amandelen
50 gram kokos


Rooster de sojabonen onder voortdurend omscheppen lichtbruin in een niet ingevette koekenpan. Maal de geroosterde sojabonen in een koffiemolen of in een mixer-blender tot meel. Doe het sojameel in een kom en roer er de melk, de suiker en enkele druppeltjes vruchtenessence door. Vul kleine zandtaart- of lage cakevormpjes met het deeg. Druk de amandelen in het deeg. Bestrooi het geheel met de kokos en druk dit enigszins vast in het deeg. Bak de sojakoeken 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot ze gaar en lichtbruin zijn. Haal de koken uit de vormpjes en laat ze afkoelen.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : gebak

bron : Vietnamees koken / Wiebe Andringa

Banaan-notentaart (Vietnam)

BANAAN-NOTENTAART

2 eieren
125 gram suiker
1 deciliter slagroom
150 gram bloem
100 gram kokos
1 kilogram gepelde en in kleine stukjes gesneden bananen
100 gram fijngehakte amandelen


Klop de eieren met de suiker in een kom schuimig en lobbig. Roer de slagroom door het eimengsel. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de bloem door het ei-roommengsel. Schep de kokos, de stukjes banaan en de fijngehakte amandelen door het deeg. Doe het deeg in een taartvorm met een diameter van 25 centimeter. Bak de taart 1 uur in een op 175°C voorverwarmde oven tot hij gaar en lichtbruin is. Serveer de taart warm en in punten gesneden.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : gebak

bron : Vietnamees koken / Wiebe Andringa

Gebakken gemengde groente (Vietnam)

GEBAKKEN GEMENGDE GROENTE

6 gedroogde Chinese paddenstoelen
2 eetlepels olie
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
1 uitgeperst teentje knoflook
1 theelepel geraspte verse gemberwortel
3 schoongemaakte en in stukjes gesneden stengels bleekselderie
200 gram in smalle reepjes gesneden Chinese kool
1 schoongemaakte en in smalle reepjes gesneden krop sla
1 eetlepel sojasaus
½ deciliter water
zout
peper
2 theelepels maïzena


Week de paddenstoelen 30 minuten in heet water. Laat de paddenstoelen uitlekken. Verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in plakjes. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui, het uitgeperste teentje knoflook en de geraspte gemberwortel 1 minuut. Voeg de plakjes paddenstoel, de stukjes bleekselderie en de reepjes kool en sla toe. Bak alles onder voortdurend omscheppen 2 minuten. Voeg de sojasaus, het water en wat zout en peper toe. Breng alles aan de kook. Draai de hittebron laag en laat het groentemengsel 3 minuten zachtjes koken. Maak de maïzena aan met water en bind hiermee het gerecht.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Vietnamees koken / Wiebe Andringa