maandag 3 september 2018

Rode rijst met kastanjes (Japan)

RODE RIJST MET KASTANJES

4 kopjes kleefrijst, gewassen en 12 uur geweekt in 8 kopjes water
½ kopje rode bonen (bruine bonen), 12 uur geweekt in 2 kopjes water
250 gram kastanjes, 12 uur geweekt, geschild en in vieren gesneden
rode kleurstof
1 theelepel zout
1 eetlepel zwart sesamzaad


De rode kleurstof door de rijst mengen, een uur laten staan en afgieten. De bonen 30 minuten in ruim water koken en afgieten. Rijst, bonen en kastanjes door elkaar roeren en dit mengsel in de stoompan (of vergiet) boven ruim kokend water 50 minuten stomen. Het water goed aan de kook houden en zo nodig bijvullen. Tijdens het stomen de massa 3 maal overgieten met 2 kopjes kokend water waarin ½ theelepel zout is opgelost. Het sesamzaad met wat zout besprenkelen en op zacht vuur in een vrijwel droge pan roosteren. Voor het serveren over de rijst strooien.
Dit gerecht kan zowel warm als koud worden geserveerd.

6 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : nagerecht

bron : Rijstgerechten uit alle windstreken / Tomi Egami

Frugtbrød (Denemarken)

FRUGTBRØD (VRUCHTENBROOD)

75 gram gedroogde abrikozen
75 gram vijgen
50 gram dadels zonder pit
1 theelepel geraspte citroenschil
50 gram gepelde noten


Was de abrikozen goed en laat ze uitlekken. Maal alle ingrediënten samen 2 à 3 keer door de molen. Gaat niet alles tegelijk, dan van alles wat nemen en als het gemalen is weer samen malen. Vorm er daarna een broodje van.
Geef plakjes van dit vruchtenbrood op beboterd brood.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen