zaterdag 26 februari 2022

Raviolone Aperto con Capesante (Italië)

RAVIOLONE APERTO CON CAPESANTE (RAVIOLONE MET SINT-JAKOBSSCHELPEN)

250 gram verse lasagnebladen
240 gram ricotta
24 Sint-Jakobsschelpen
2 courgettes
droge witte wijn
boter
olijfolie
bloem
visbouillonblokje
verse roze peperkorrels
zout


Snijd uit de deegbladen 12 vierkanten van 12 centimeter per kant. Kook ze 3 tot 4 minuten in kokend water met zout, giet af en leg ze op een schone theedoek. Snijd de courgettes in reepjes en roerbak de reepjes in 2 eetlepels olie. Roerbak de Sint-Jakobsschelpen 2 minuten mee, strooi er wat zout over en blus af met 1/3 glas wijn. Roer een theelepel gekneusde roze peperkorrels, wat zout en enkele druppels olie door de ricotta. Bereid een sausje: roer 30 gram bloem door 30 gram gesmolten boter, verdun met ½ liter bouillon (gemaakt van het bouillonblokje) en laat de saus ongeveer 10 minuten koken.
Leg de ravioloni op de borden, leg de ricotta en de Sint-Jakobsschelpen er bovenop en schenk het sausje er overheen.

6 personen

voedingswaarde : 294 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : La Cucina Italiana februari / maart 2003

Jhinga Kari (Pakistan)

JHINGA KARI (GARNALENKERRIE)

50 gram ghee
1 kleine ui, in ringen
2 teentjes knoflook, in plakjes
3 0- 4 eetlepels fijngesneden korianderblad
½ theelepel gemalen gember
1 theelepel kurkuma
½ theelepel komijn
½ theelepel chilipoeder
2 eetlepels azijn
450 gram grote garnalen, gepeld, gekookt
2 deciliter kokosmelk
2 bananen, in plakjes


Smelt de ghee in een zware pan en bak hierin de uienringen en de knoflook 3 minuten. Voeg 2 - 3 eetlepels koriander, de specerijen en de azijn toe en laat deze pasta, onder voortdurend omscheppen, in minimaal 3 minuten gaar worden. Voeg de garnalen toe en schep ze voorzichtig om. Let op dat de garnalen niet worden geplet. Voeg de kokosmelk toe en laat alles nog 3 minuten zachtjes koken. Voeg de banaan toe en bestrooi het gerecht met de rest van de koriander. Lekker met geurige, witte rijst en een salade.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Pakistan
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip februari 2005

Fusilli Integrale e Scampi (Italië)

FUSILLI INTEGRALI E SCAMPI (VOLKORENFUSILLI MET LANGOUSTINES)

80 gram volkoren fusilli
120 gram gepelde langoustines
50 gram tomaat
25 gram ui
20 gram bleekselderij
verse kervel
een theelepel olijfolie extra vergine
zout
peperkorrels


Kook de pasta in een ruime pan met gezouten kokend water. Hak ondertussen de ui fijn, snijd de bleekselderij in plakjes en fruit beide in de olie. Voeg de gepelde langoustines toe en laat ze 3 tot 4 minuten zachtjes meebakken. Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd hem in kleine blokjes. Voeg de stukjes tomaat op het laatste moment toe en breng op smaak met zout en peper. Giet de pasta af, doe de pasta bij de saus in de pan en meng alles in enkele minuten op hoog vuur door elkaar, zodat de pasta de smaak van de saus goed kan opnemen. Serveer met een garnering van verse kervelblaadjes.

1 persoon

voedingswaarde : 351 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : La Cucina Italiana februari / maart 2003

Linguine con Calamaretti (Italië)

LINGUINE CON CALAMARETTI (LINGUINE MET KLEINE INKTVISRINGEN)

320 gram linguine (pasta)
250 gram pomodori
200 gram kleine inktvisringen
100 gram tomatenpuree
100 gram ui
100 gram droge witte wijn
een klontje boter
basilicum
olijfolie extra-vergine
zout


Fruit de in dunne plakjes gesneden ui in een scheutje olijfolie, blus af met de witte wijn en wacht tot de wijn is verdampt. Voeg de inktvisringen toe en fruit ze 2 minuten mee, neem ze uit de pan. Zeef het kooknat, doe het terug in de koekenpan en voeg de tomatenpuree, een scheutje olie en wat zout toe. Laat de saus inkoken en kook de afgegoten, beetgare pasta 1 minuut mee in de saus, samen met de ontvelde, van zaadjes ontdane en in stukjes gesneden tomaten, de inktvisringen en enkele in sliertjes gesneden basilicumblaadjes. Neem de pan van het vuur en maak het gerecht smeuïg met een klontje boter.

4 personen

voedingswaarde : 357 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : La Cucina Italiana februari / maart 2003

Kerriesoep met garnalen

KERRIESOEP MET GARNALEN

35 gram boter
1 kleine ui, gesnipperd
2 theelepels kerriepoeder
35 gram bloem
1 liter groentebouillon
100 milliliter kookroom
150 gram roze of Hollandse garnalen
1 lente-ui, in ringetjes


Verhit de boter in een soeppan en fruit hierin de ui met de kerrie glazig. Roer de bloem erdoor. Schenk een scheut bouillon erbij en roer glad. Herhaal dit totdat alle bouillon gebruikt is.
Kook de soep al roerend zachtjes 3 minuten. Meng de helft van de kookroom erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schep de garnalen erdoor en verwarm zonder te koken.
Serveer de soep in warme kommen. Verdeel de rest van de kookroom als een swirl erover en bestrooi met de bosui.

4 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : tussengerecht

bron : Boodschappen februari 2022