zaterdag 23 februari 2019

Kikkererwtentajine met spinazie en yoghurt (Marokko)

KIKKERERWTENTAJINE MET SPINAZIE EN YOGHURT

1 eetlepel ghee, smen of arganolie, of 1 eetlepel olijfolie plus 1 eetlepel boter
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
stukje verse gember van 2,5 centimeter (25 gram), geschild en fijngehakt
1 theelepel komijnzaad
250 gram gare kikkererwten
1 theelepel kurkuma
1 - 2 theelepels Ras el hanout
500 gram spinazie, gestoomd en grof gehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper
2 - 3 eetlepels dikke, romige yoghurt
½ theelepel paprikapoeder


Verhit de ghee in een tajine of pan met dikke bodem. Voeg de ui, knoflook, gember en het komijnzaad toe en bak ze tot ze beginnen te verkleuren. Voeg de kikkererwten toe en schep ze goed door het ui-gembermengsel. Roer dan de kurkuma en ras el hanout erdoor. Voeg de spinazie en 1,5 deciliter water toe. Dek de pan af en laat het geheel 10 - 15 minuten op laag vuur koken.
Breng de tajine op smaak met zout en peper en schep de yoghurt erop. Bestrooi het gerecht met het paprikapoeder en serveer het direct.

3 - 4 personen

bereidingstijd : 15 - 20 minuten

gebied : Marokko
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Vegetarische tajines & Couscous : 65 Verrukkelijke recepten voor Marokkaanse gerechten / Ghillie Başan

Rrumen Bjbn (Marokko)

RRUMEN BJBN (GRANAATAPPEL)

1 granaatappel
1 eetlepel geraspte zachte kaas
2 theelepels honing


Lepel het vruchtvlees uit de granaatappel. Strooi er geraspte kaas over en schenk de honing hier over uit.
Koel serveren

1 persoon

land : Marokko
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day

Imjibinah (Marokko)

IMJIBINAH (KAASTAARTJES)

Deze kaastaartjes kunnen, zoals in Marokko, zoet worden geserveerd. Wentel de taartjes, als ze nog warm zijn, in een sausje van suiker, kaneel en water.
De kaastaartjes kunnen warm of koud worden gegeten. Er kan als ze niet in de suikeroplossing zijn gedoopt ook suiker overheen worden gestrooid.

6 velletjes diepvriesbladerdeeg
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eetlepels geraspte ui
6 hardgekookte eieren, met een vork fijngewreven
200 g verse roomkaas, in blokjes gesneden
zout
1 eetlepel kaneel
100 gram boter of olijfolie


Laat het diepvriesbladerdeeg ontdooien en rol het deeg tot een langwerpige vorm.
Meng in een kom de peterselie, ui, de eieren, blokjes kaas, zout en kaneel.
Verdeel deze massa over de langwerpige stukken deeg. Bestrijk de randen van het deeg met wat water en vouw het deeg tot een pakketje. Druk de randen stevig op elkaar. Bak de taarten met twee stuks tegelijk in hete boter in de koekenpan. Hiervoor kan ook olijfolie worden gebruikt. De taartjes kunnen ook naast elkaar in een voorverwarmde oven worden gelegd. Bestrijk ze dan aan de bovenkant met wat gesmolten boter.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : gebak

bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day

Sfinjes (Marokko)

SFINJES (DOUGHNUTS VOOR HET ONTBIJT)

Een warme doughnut met een koffie is een goed begin van de dag.

450 gram bloem
30 gram gist van de bakker
lauw water


Zeef de bloem boven een werkblad. Los de gist op in een flinke scheut lauw water. Druk een kuiltje in de bloem, schenk er het gistmengsel in en begin gedurende 30 minuten een soepel deeg te kneden. Schenk elke keer een beetje lauw water bij het deeg tot het een dikke gladde massa is geworden. Laat het deeg dan in een met bloem bestoven kom met een met bloem bestoven doek erover 30 minuten op een warme plaats rijzen.
Breek een bolletje van het deeg. Rol er tussen de handen een slang van en vorm hier een ring mee. Bak deze ringen in de frituurpan in olie goudbruin. Draai de deegringen om in de olie als ze aan één kant bruin zijn.
Geef de doughnuts bestrooid met suiker of bestreken met honing.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day

L'Hobz (Marokko)

L'HOBZ (BROOD)

Marokkaans brood is stevig, smakelijk en voedzaam. Het is een rond plat brood dat van tarwe-volkorenmeel wordt gebakken dat niet gezeefd wordt. De warme broden die in de morgen en avond op de markt liggen hebben een speciale geur en smaak die afhankelijk is van de bakker die het brood heeft gebakken.
Vanaf de tijd dat er door verschillende families en verschillende bakkers gemeenschappelijke ovens worden gebruikt drukt iedereen een eigen stempel op de bovenkant van het brood, zodat het goed herkenbaar is.
De broden worden in ovens gebakken die verwarmd worden door hout of houtskool en er wordt geen broodvorm voor gebruikt, het brood wordt met de hand gevormd.

7 deciliter lauw water
2 theelepels zout
50 gram gist van de bakker
650 gram tarwe-volkorenmeel


Meng het lauwe water met zout en gist. Schep de bloem op het werkblad. Druk een kuiltje in de bloem en schenk er het gistmengsel in. Kneed van de bloem een soepel deeg. Verdeel de deegmassa in 3 porties van gelijke grootte. Vorm van elke portie een rond brood met een doorsnee van ongeveer 20 centimeter. Bestuif een ovenplaat met bloem. Leg er de broden op. Dek deze af met een met bloem bestoven doek en laat de broden op een warme plaats gedurende 2 uur rijzen.
Schuif de bakplaat op de onderste richel van de oven. Bak ze vervolgens in de voorverwarmde oven van 200°C gedurende ongeveer 40 à 45 minuten.

Voor 3 broden.

land : Marokko
gerechtsoort : brood

bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day

Lubia (Marokko)

LUBIA (STOOFPOT VAN BONEN)

500 gram witte bonen, 12 uur in koud water geweekt
1 ui
4 schoongemaakte teentjes knoflook
5 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijn gesnipperd
5 eetlepels gehakte peterselie
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
zout
mespunt saffraanpoeder
3 eieren


Breng de witte bonen in het weekwater aan de kook en voeg de ui en de teentjes knoflook toe. Laat de bonen op laag vuur gaar worden. Verwijder ui en knoflook, laat de bonen uitlekken. Verwarm in een braadpan de olijfolie en fruit hierin de gesnipperde ui licht van kleur. Voeg peterselie toe met peper en zout naar smaak en schep de witte bonen in de pan.
Warm alles door. Klop de eieren los in een kommetje en roer deze van het vuur af door de bonen.
Zo snel mogelijk serveren.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day