zondag 26 april 2020

Frituras de Maiz (Cuba)

FRITURAS DE MAÍZ (MAÏSBEIGNETS)

350 gram maïs
2 eetlepels bloem
½ theelepel zout
3 middelgrote eieren
1 eetlepel gesmolten boter
100 gram suiker (naar keuze)
plantaardige olie, voor het bakken
peterselie, voor erbij


Pureer de maïs in een keukenmachine of blender, schep de puree in een kom en voeg bloem en zout toe.
Klop de eieren een voor een erdoor, voeg de gesmolten boter toe en meng goed. Voeg nu suiker toe wanneer u van zoete beignets houdt.
Verhit de olie tot de kookthermometer 190°C aangeeft. Maak de beignets met behulp van een lepel en bak ze krokant en goudbruin in de olie. Serveer ze warm en garneer ze met de peterselie.

4 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Cuba
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Cubaanse keuken / Alex Garcia

Conejo Tapado (Puerto Rico)

CONEJO TAPADO (GESTOOFD KONIJN UIT PUERTO RICO)

Als u van meer knoflook houdt, kunt u knoflookpoeder tegelijk met de olijven toevoegen of enige teentjes uitknijpen.

2 panklare konijnen van elk 750 gram
2 middelgrote uien
1 teen knoflook
400 gram tomaten
1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
4 eetlepels kappertjes
1 eetlepel kappertjessap
1½ - 2 deciliter droge sherry of lichte rum
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel oregano
½ theelepel tijm
zout
1 theelepel witte peper
10 - 12 middelgrote nieuwe aardappelen
15 gevulde olijven (pimento)


Hak de konijnen in hanteerbare stukken en leg die in een grote braadpan of kasserol. Snipper de gepelde uien en knoflook en voeg deze toe. Dompel de tomaten in kokend water, ontvel ze en hak ze grof. Voeg toe aan de pan met de olie, kappertjes en kappertjessap, de sherry, tomatenpuree, oregano, tijm, zout naar behoefte en versgemalen peper. Laat het geheel afgedekt 1½ uur op laag vuur pruttelen. Voeg dan de geschilde aardappelen toe en kook nog ½ uur zachtjes door. Voeg de olijven in de laatste minuten toe.

4 personen

gebied : Puerto Rico
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Een culinaire wereldreis : Ingrediënten, bereidingswijzen en menu’s uit 36 landen / Marianne Moonen & Kwee Siok Lan

Caribische kip met pindasaus (Caribisch gebied)

CARIBISCHE KIP MET PINDASAUS

1 kilogram kipfilets, in blokjes
1 middelgrote ui, gehakt
½ theelepel gedroogde tijm
2 teentjes knoflook
½ theelepel zwarte peper
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel citroensap
25 gram boter
1 chilipepertje, gehakt
150 gram pindakaas
30 centiliter water
½ theelepel zout
100 milliliter gepelde, gehakte tomaten uit blik
een takje verse koriander voor de afwerking


Boter smelten in een pot en hierin de ui fruiten. Kip en kruiden (look, tijm, zwarte peper, kerriepoeder, citroensap, zout) toevoegen en alles goed mengen. 10 Minuten laten sudderen. Een papje maken van de pindakaas en het warme water. Pindakaaspapje, tomaten, chilipepertje en water toevoegen. Geregeld roeren (om aanbranden te voorkomen) tot alles gaar is. Afwerken met een takje koriander.

4 personen

gebied : Caribisch gebied
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De smaak van reizen : Gerechten uit alle windstreken / Via Via-reiscafé

Avocadodessert (Martinique)

AVOCADODESSERT

Evenals Guadeloupe is Martinique een overzees gewest van Frankrijk, dat nog steeds stevige banden met dit Europese land onderhoudt. Het ontvangt nog steeds flinke subsidies, tot wel 75 procent van het Bruto Nationaal Product. Bananen en rum behoren tot de belangrijkste exportproducten.

1 avocado
1 - 2 theelepels suiker
½ theelepel nootmuskaat
paar druppels kirsch of rum (desgewenst)


Schil eerst de avocado. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en verdeel ze over twee dessertschaaltjes.
Bestrooi de avocado met suiker en nootmuskaat. Sprenkel er eventueel wat kirsch of rum overheen.

2 personen

voorbereidingstijd : 5 minuten

land : Martinique
gerechtsoort : nagerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Gratin Martinique (Martinique)

GRATIN MARTINIQUE

200 gram Boeren Cheddar, geraspt
2 chayotes
1 uitje, gesnipperd
1 bosuitje, in ringen gesneden
1 teentje knoflook, uitgeperst
4 eetlepels verse peterselie, gehakt
½ deciliter melk
1 eetlepel bloem
1 eetlepel boter
wat olie
peper
zout


Halveer de chayotes en verwijder de pit. Leg ze in een pan met water zodat ze net onderstaan en kook ze met wat zout in 30 minuten gaar, giet af en laat afkoelen. Schep het grootste deel van het vruchtvlees eruit en prak dat fijn.
Verhit wat olie en fruit ui, knoflook en bosuitjes aan, meng de peterselie en chayotepuree erdoorheen en breng op smaak met peper en zout.
Smelt de boter (niet bruin laten worden), voeg de bloem toe en roer even door (roux). Giet beetje bij beetje, al roerende de melk erbij en kook op tot een gebonden saus. Breng op smaak met peper en zout en smelt de kaas erdoorheen. Roer nu de vulling erdoor, vul de vruchthelften hiermee, gratineer ze in 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C en serveer direct!
Tip: Dit gerecht kan ook met kleine pompoentjes gemaakt worden in plaats van chayotes. Neem 2 pompoentjes ter grootte van een avocado.

4 personen

gebied : Martinique
gerechtsoort : voorgerecht

bron : 30 wereldrecepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Krabkoekjes (Caribisch gebied)

KRABKOEKJES

Deze heerlijke koekjes zijn ook voortreffelijk met tonijn uit blik.

200 gram wit krabvlees
100 gram gekookte aardappel, geprakt
2 eetlepels vers kruidenmengsel
½ theelepel milde mosterd
½ theelepel versgemalen zwarte peper
½ chilipeper
1 eetlepel trassi (garnalenpasta), desgewenst
½ theelepel gedroogde oregano, gemalen
1 ei, losgeklopt
bloem voor het bestuiven
olie voor het bakken
partjes limoen, ter garnering
basilicumblaadjes, ter garnering

TOMATENDIPSAUS
15 gram boter of margarine
½ ui, gesnipperd
2 tomaten uit blik, gehakt
1 teen knoflook, uit de knijper
1½ deciliter water
1 - 2 theelepels moutazijn
1 eetlepel gehakte verse koriander
½ chilipeper, gehakt


Meng het krabvlees in een kom met de aardappel, kruiden, mosterd, peper, chilipeper, desgewenst de garnalenpasta, oregano en het ei. Zet het mengsel 30 minuten in de koelkast.
Maak de tomatendipsaus. Verhit de boter of margarine in een kleine pan. Doe er de ui, tomaat en knoflook in en fruit 5 minuten tot de ui gaar is. Voeg het water, de azijn, verse koriander en chilipeper toe en laat alles 10 minuten sudderen. Pureer dit mengsel vervolgens in een blender of keukenmachine en giet over in een kom. Houd de saus naar wens warm of bewaar in de koelkast.
Vorm het krabmengsel met een lepel tot rondjes en bestuif ze met bloem. Verhit wat olie in een koekenpan en bak enkele krabkoekjes 2 tot 3 minuten per kant goudbruin. Laat ze uitlekken en houd ze warm terwijl u de rest bakt. Serveer ze met de warme of koude tomatensaus en garneer met partjes limoen en basilicumblaadjes.

Voor 15 koekjes

gebied : Caribisch gebied
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Caribische keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een tropische keuken / Rosamund Grant

Romige spinaziesoep (Caribisch gebied)

ROMIGE SPINAZIESOEP

Een voortreffelijke soep die u nog keer op keer zult willen maken.

25 gram boter
1 kleine ui, gehakt
700 gram verse spinazie, gehakt
1,2 liter groentebouillon
50 gram creamed coconut
versgeraspte nootmuskaat
3 deciliter slagroom
zout
versgemalen zwarte peper
gesnipperde verse bieslook, ter garnering


Verhit de boter in een pan op een middelhoog vuur en fruit er de ui in een aantal minuten gaar in. Voeg de spinazie toe, leg het deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes koken, of tot de spinazie geslonken is.
Schep de spinazie in een keukenmachine en giet er wat bouillon bij. Draai tot een glad mengsel.
Doe terug in de pan en voeg de rest van de bouillon, creamed coconut en zout, peper en nootmuskaat toe. Laat 15 minuten sudderen.
Roer er de slagroom door en laat zachtjes doorwarmen. Garneer met e bieslook en dien warm op.

4 personen

gebied : Caribisch gebied
gerechtsoort : soep

bron : De Caribische keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een tropische keuken / Rosamund Grant

Congris (Cariben)

CONGRIS (RIJST MET BONEN)

1 ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels olie
1 groene paprika
1 blik tomatenblokjes (netto 400 gram)
1 blik rode kidneybonen (netto 200 gram)
zout
peper
200 gram rijst
2 deciliter water


Fruit voor vier personen 1 fijngesnipperde ui en 1 uitgeperst teentje knoflook 2 minuten in 2 eetlepels olie. Voeg 1 gewassen, schoongemaakte en in stukjes gesneden groene paprika, 1 blikje tomatenblokjes (netto 400 gram) en 1 blikje rode kidneybonen (netto 200 gram) met vocht toe. Breng het op smaak met zout en peper en roer er 200 gram rijst en 2 deciliter water door. Kook de rijst afgedekt in 20 minuten heel zachtjes gaar.

4 personen

gebied : Cariben
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande 27 juni 1996

Marinated Fish (Cariben)

MARINATED FISH (GEMARINEERDE VIS)

1 kilogram witvisfilets (rode poon, zeewolf en dergelijke)
het sap van 2 limoenen
4 tomaten
1 ui, fijngehakt
pepersaus
zwarte peper
zout
200 milliliter tomatensap
200 milliliter sinaasappelsap
fijngehakte verse koriander


Spoel de visfilets grondig af onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Doe de visfilets in een glazen of porseleinen schaal, bedruppel ze met het limoensap en laat dit 15 minuten intrekken. Spoel de visfilets vervolgens weer grondig af onder de koude kraan, dep ze weer droog, snijd ze in blokjes en doe deze in een glazen of porseleinen schaal.
Pel de tomaten, snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes en verdeel deze over de vis. Bestrooi de tomaten met de fijngehakte ui, breng het geheel op smaak met pepersaus, peper en zout en schep alles goed door elkaar. Giet het tomatensap en het sinaasappelsap over het vismengsel.
Dek de schaal af met huishoudfolie en laat het gerecht 4 uur in de koelkast staan.
Verdeel de gemarineerde vis vlak voor het opdienen over vier gekoelde borden. Begiet elke portie met een deel van de marinade en garneer met de fijngehakte koriander.

4 personen

gebied : Cariben
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Kokkunst uit de Cariben : Eetcultuur & recepten / Heidi Keller & Miranda Greaves

Golden Sunrise (Caribisch gebied)

GOLDEN SUNRISE

1 borrelglas tequila
1½ borrelglas grapefruitsap
½ borrelglas grenadine
1 eetlepel geschaafd ijs


Doe alle ingrediënten in een shaker en schud deze goed. Giet de cocktail in een cocktailglas en garneer met fruit.

1 persoon

gebied : Caribisch gebied
gerechtsoort : cocktail

bron : Traditionele Caribische gerechten / Huub Tuast & Ciska Cress