RUCOLASTOEMP MET KEFTA
1 kilogram aardappelen, geschild en in stukken gesneden
300 gram winterwortels, in kleine blokjes gesneden
150 gram rucola, gewassen en gedroogd, grof gehakt
8 zongedroogde tomaatjes op olie, in stukjes gesneden
450 gram kalfsgehakt
2 teentjes look, geperst
mespunt tijmnaaldjes
1 koffielepel gehakte rozemarijnnaaldjes
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
1 kleine ui, fijngesnipperd
2 eetlepels pijnboompitten
1 ei
1 snee oud wit brood, verkruimeld
bakboter
peper
zout
Meng het gehakt met het ei, het broodkruim, de look, de uisnippers, de peterselie, de tijm en de rozemarijn; kruid met peper en zout en kneed er de pijnboompitten door. Vorm met natte handen worstjes van het vlees; steek er houten prikkers door en laat rusten.
Breng de aardappelen met een bodempje gezouten water aan de kook; voeg na 10 minuten de wortelstukjes toe; laat gaar koken; giet af en zet de pan nog even terug op het vuur om ze droog te stomen. Stamp de aardappelen en wortels fijn; breng op smaak met peper en zout; dek af en hou warm.
Bak de keftaspiesjes aan alle zijden goudbruin en gaar in boter.
Roer de rucola en de tomatenstukjes door de puree; breng verder op smaak. Verdeel over voorverwarmde borden, leg er de spiesjes naast en serveer.
4 personen
bereidingstijd : 45 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005
zaterdag 15 november 2025
Mediterrane maaltijdsoep (MIddellandse Zeegebied)
MEDITERRANE MAALTIJDSOEP
200 gram tortelloni of ravioli (koelvers)
1 aubergine, in blokjes gesneden
1 courgette, in blokjes gesneden
1 gele paprika, in reepjes gesneden
1 rode paprika, in reepjes gesneden
2 teentjes look, gesnipperd
2 kleine uien, in ringen gesneden
150 gram chorizo, in stukjes gesneden
1½ liter kippenbouillon
½ bosje bladpeterselie, gehakt
olijfolie
versgemalen zwarte peper
zeezout
Verwarm 4 eetlepels olie in een ruime pan; roerbak hierin de uienringen samen met de chorizo; voeg er de looksnippers en de aubergineblokjes aan toe; laat verder stoven tot de aubergine begint te kleuren; voeg de courgette en de paprika toe en roerbak nog enkele minuten.
Overgiet met de bouillon; breng aan de kook; voeg er de gevulde pasta bij en laat in enkele minuten gaar koken.
Verdeel over grote kommen en bestrooi met de bladpeterselie.
4 personen
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : soep
bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005
200 gram tortelloni of ravioli (koelvers)
1 aubergine, in blokjes gesneden
1 courgette, in blokjes gesneden
1 gele paprika, in reepjes gesneden
1 rode paprika, in reepjes gesneden
2 teentjes look, gesnipperd
2 kleine uien, in ringen gesneden
150 gram chorizo, in stukjes gesneden
1½ liter kippenbouillon
½ bosje bladpeterselie, gehakt
olijfolie
versgemalen zwarte peper
zeezout
Verwarm 4 eetlepels olie in een ruime pan; roerbak hierin de uienringen samen met de chorizo; voeg er de looksnippers en de aubergineblokjes aan toe; laat verder stoven tot de aubergine begint te kleuren; voeg de courgette en de paprika toe en roerbak nog enkele minuten.
Overgiet met de bouillon; breng aan de kook; voeg er de gevulde pasta bij en laat in enkele minuten gaar koken.
Verdeel over grote kommen en bestrooi met de bladpeterselie.
4 personen
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : soep
bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005
Stokbrood met twee kazen
STOKBROOD MET TWEE KAZEN
1 stokbrood met noten en rozijnen
100 gram gorgonzola
50 gram mascarpone
1 rijpe peer, in plakjes gesneden
25 gram Parmezaanschlfers
Meng de gorgonzola door de mascarpone. Snij het stokbrood doormidden; gril aan beide zijden goudbruin en besmeer de onderste helft met de kaas. Verdeel er de plakjes peer over; bestrooi met Parmezaan en vouw dicht.
1 persoon
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005
1 stokbrood met noten en rozijnen
100 gram gorgonzola
50 gram mascarpone
1 rijpe peer, in plakjes gesneden
25 gram Parmezaanschlfers
Meng de gorgonzola door de mascarpone. Snij het stokbrood doormidden; gril aan beide zijden goudbruin en besmeer de onderste helft met de kaas. Verdeel er de plakjes peer over; bestrooi met Parmezaan en vouw dicht.
1 persoon
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005
Hazenbrochette met courgettepuree
HAZENBROCHETTE MET COURGETTEPUREE
600 gram hazenrugfilet
10 fijne sneden ontbijtspek
4 deciliter wildfond
4 eetlepels balsamicoazijn
50 gram koude boter in blokjes gesneden
1 kilogram aardappelpuree
2 courgettes, in blokjes gesneden
2 eetlepels mascarpone
100 gram Parmezaanschilfers
enkele takjes bladpeterselie
olijfolie
nootmuskaat
peper
zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de hazenrugfilet in blokjes; omwikkel elk blokje met ontbijtspek en rijg het vlees aan 8 spiesen. Stoof de courgetteblokjes aan in olijfolie; kruid met peper, zout en nootmuskaat en pureer met de staafmixer. Bak de brochettes aan alle zijden goudbruin in olijfolie; leg ze in een ovenschaal en plaats 8 minuten in de voorverwarmde oven om te garen. Verwarm intussen de aardappelpuree; meng er de gepureerde courgettes en de mascarpone door en breng op smaak met peper en zout. Voeg de fond toe aan het bakvocht in de pan; laat dit tot de helft inkoken; giet er de balsamicoazijn bij; laat net niet koken en klop er met een garde de koude boterklontjes door tot je een gladde saus bekomt. Schik de brochettes op voorverwarmde borden; overgiet met de saus; garneer met de bladpeterselie; schep er de courgettepuree naast en werk de puree af met Parmezaanschilfers.
4 personen
bereidingstijd : 45 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005
600 gram hazenrugfilet
10 fijne sneden ontbijtspek
4 deciliter wildfond
4 eetlepels balsamicoazijn
50 gram koude boter in blokjes gesneden
1 kilogram aardappelpuree
2 courgettes, in blokjes gesneden
2 eetlepels mascarpone
100 gram Parmezaanschilfers
enkele takjes bladpeterselie
olijfolie
nootmuskaat
peper
zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de hazenrugfilet in blokjes; omwikkel elk blokje met ontbijtspek en rijg het vlees aan 8 spiesen. Stoof de courgetteblokjes aan in olijfolie; kruid met peper, zout en nootmuskaat en pureer met de staafmixer. Bak de brochettes aan alle zijden goudbruin in olijfolie; leg ze in een ovenschaal en plaats 8 minuten in de voorverwarmde oven om te garen. Verwarm intussen de aardappelpuree; meng er de gepureerde courgettes en de mascarpone door en breng op smaak met peper en zout. Voeg de fond toe aan het bakvocht in de pan; laat dit tot de helft inkoken; giet er de balsamicoazijn bij; laat net niet koken en klop er met een garde de koude boterklontjes door tot je een gladde saus bekomt. Schik de brochettes op voorverwarmde borden; overgiet met de saus; garneer met de bladpeterselie; schep er de courgettepuree naast en werk de puree af met Parmezaanschilfers.
4 personen
bereidingstijd : 45 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005
Bloemkoolovenschotel met Yorkham
BLOEMKOOLOVENSCHOTEL MET YORKHAM
600 gram bloemkoolroosjes
peper
zout
200 gram Yorkham (vleeswaar), in brede reepjes
150 gram geraspte jonge kaas
2 tenen knoflook, geperst
1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt
2 deciliter kookroom
Kook de bloemkoolroosjes in weinig water met zout 10 minuten. Giet de bloemkool af en laat goed uitlekken in een vergiet. Verdeel de bloemkool met de Yorkham over een ingevette ovenschaal. Meng de kaas, de knoflook, de rozemarijn en peper en zout naar smaak door de kookroom en schenk het over de bloemkool. Bak de bloemkoolschotel in een tot 200°C voorverwarmde oven in 30 minuten goudbruin en gaar.
Lekker met aardappelpuree.
4 personen
voedingswaarde : 320 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 15 / 30 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De week van C1000, 12 – 17 november 2007
600 gram bloemkoolroosjes
peper
zout
200 gram Yorkham (vleeswaar), in brede reepjes
150 gram geraspte jonge kaas
2 tenen knoflook, geperst
1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt
2 deciliter kookroom
Kook de bloemkoolroosjes in weinig water met zout 10 minuten. Giet de bloemkool af en laat goed uitlekken in een vergiet. Verdeel de bloemkool met de Yorkham over een ingevette ovenschaal. Meng de kaas, de knoflook, de rozemarijn en peper en zout naar smaak door de kookroom en schenk het over de bloemkool. Bak de bloemkoolschotel in een tot 200°C voorverwarmde oven in 30 minuten goudbruin en gaar.
Lekker met aardappelpuree.
4 personen
voedingswaarde : 320 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 15 / 30 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De week van C1000, 12 – 17 november 2007
Gebakken rijst met prei en satéballen
GEBAKKEN RIJST MET PREI EN SATÉBALLEN
300 gram witte rijst
zout
2 eetlepels Oosterse roerbakolie
500 gram prei, gewassen en in ringen gesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel gemalen komijn
peper
400 gram satéballen
6 eetlepels zoete chilisaus
Kook de rijst met zout naar smaak volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een wok en roerbak de prei met de knoflook 5 minuten. Voeg de komijn en peper en zout naar smaak toe. Schep de rijst door de prei en bak 2 – 3 minuten mee. Verwarm de satéballen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de gebakken rijst in kommen met de satéballen en zoete chilisaus.
Lekker met kroepoek, sambal en gefruite uitjes.
4 personen
voedingswaarde : 635 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De week van C1000, 26 november – 1 december 2007
300 gram witte rijst
zout
2 eetlepels Oosterse roerbakolie
500 gram prei, gewassen en in ringen gesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel gemalen komijn
peper
400 gram satéballen
6 eetlepels zoete chilisaus
Kook de rijst met zout naar smaak volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een wok en roerbak de prei met de knoflook 5 minuten. Voeg de komijn en peper en zout naar smaak toe. Schep de rijst door de prei en bak 2 – 3 minuten mee. Verwarm de satéballen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de gebakken rijst in kommen met de satéballen en zoete chilisaus.
Lekker met kroepoek, sambal en gefruite uitjes.
4 personen
voedingswaarde : 635 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De week van C1000, 26 november – 1 december 2007
Abonneren op:
Reacties (Atom)