zondag 18 oktober 2020

Een schotel van rijst en groenten (Egypte)

EEN SCHOTEL VAN RIJST EN GROENTEN

250 gram rijst
¼ liter tomatensap
¼ liter water
2 aubergines
500 gram erwten
4 wortels
olie
zout
peper


Snijd de aubergines en hak ze daarna in dobbelsteentjes, bestuif ze met zout, laat ze trekken voor een uur of twee, en daarna uitlekken op een vergiet. Maak onderwijl een pan gezouten water aan de kook. Schrap de wortels, dop de doppertjes, snijd worteltjes in kleine vierkantjes, en laat dit samen in kokend water tennaastebij gaar worden. Verhit enig vet in een braadpan en maak daar de aubergines in klaar, en ietwat gebakken. Dit zal u vet kosten; aubergines zijn er verzot op. Doe ze uit de pan en laat, in wat ge over hebt, de wortel en doperwt nog eens heet opspringen. Goed; doe nu water en tomatensap in alweer een andere pan, met zo nodig wat zout, en breng aan de kook. Was en droog de rijst en doe deze in een pan met ½ eetlepel hete olie; maak dit, als de rijst glazig is geworden, in het water en tomatensap gaar gedurende omstreeks 20 minuten, of tot alle vocht verdwenen is, en de rijst weldadig en mals is gelijk het behoort. Hierna zult gij de bodem van een bakblik (of vuurvaste schotel) terdege invetten. Leg daarop een laag rijst, een paar vingers dik, daarna de groenten, en nogmaals een dergelijke laag rijst. Druk het eens aan, en zet in de oven om een korstje te krijgen. ’t Is goed met een bekwame tomatensaus.

4 personen

gebied : Egypte
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Buitenlandse gerechten voor fijnproevers / J. W. F. Werumeus Buning

Spruitjes-tomatensalade

SPRUITJES-TOMATENSALADE

400 gram spruiten
zout
3 tomaten
½ ui
2 eetlepels azijn
versgemalen zwarte peper
1 theelepel basilicum
1 theelepel suiker
3 eetlepels olie


Spruitjes schoonmaken en wassen. Stronkjes inkerven. In pan met weinig water en zout 15 minuten koken. Afgieten en laten afkoelen. Spruitjes halveren. Tomaten wassen en in plakken snijden. Ui pellen en fijnsnipperen. In kommetje doen: ui, azijn, zout, peper, basilicum, suiker en olie. Tot sausje roeren. In slaschaal spruitjes en tomaat doen. Sausje erover schenken. Voorzichtig door elkaar scheppen.
Salade nogmaals omscheppen.

4 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 1 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip oktober 1984

Avocado gevuld met tomaat-olijvensalade

AVOCADO GEVULD MET TOMAAT-OLIJVENSALADE

½ ui
10 zwarte olijven
2 tomaten
1 citroen
2 eetlepels olie
½ theelepel suiker
zout
peper
2 avocado’s
1 takje peterselie


Ui snipperen. Olijven ontpitten en in stukjes snijden. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Citroen uitpersen. In kom doen: 1 eetlepel citroensap, olie, suiker, zout, peper. Tot sausje roeren. Erdoor scheppen: ui, olijf en tomaat. Avocado’s in lengte halveren. Pit verwijderen. Vruchtvlees besprenkelen met rest van citroensap.
Avocado hoog opvullen met tomaat-olijvensalade. Op 4 bordjes zetten. Peterselie erboven fijnknippen.

4 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1981

Druiven-komkommersalade

DRUIVEN-KOMKOMMERSALADE

1 kleine komkommer
¼ kleine watermeloen (400 gram)
100 gram witte druiven
100 gram blauwe druiven
1 sinaasappel
¼ ui
4 eetlepels vinaigrettesaus
1 eetlepel rode bessengelei


Komkommer wassen, overlangs halveren en in plakjes snijden. Watermeloen in parten snijden. Met puntig mesje pitten verwijderen. Met meloenbolletjeslepel vruchtvlees uit schil scheppen. Druiven wassen en van trosje halen. Halveren en pitjes verwijderen. Sinaasappel pellen, witte velletjes verwijderen en in partjes verdelen. In kom doen: komkommer, watermeloen, druiven en sinaasappel. Boven kommetje ui fijn raspen. Toevoegen: vinaigrettesaus en bessengelei. Met garde tot sausje kloppen. Over komkommermengsel schenken. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Salade nogmaals omscheppen. Over 4 bordjes verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 / 1 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1981

Maïssalade

MAÏSSALADE

½ literblik maiskorrels
1 groene paprika
2 tomaten
1 krop sla
4 eetlepels vinaigrettesaus
2 eetlepels sherry
5 gevulde olijven


In zeef maïs laten uitlekken. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Tomaten wassen en in partjes snijden. Sla wassen, uitslaan en in stukjes scheuren. In kommetje vinaigrettesaus en sherry door elkaar roeren.
In schaal doen: maïs, paprika, tomaat en sla. Vinaigrette-sherrysaus erover schenken. Voorzichtig omscheppen. Garneren met olijven.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip oktober 1980

Prei en miso-salsa met bieslook

PREI EN MISO-SALSA MET BIESLOOK

12 middelgrote preien (2,1 kilogram)
300 milliliter zonnebloemolie, om te frituren
1¼ theelepel maïzena
4 tenen knoflook, op de mandoline of met de hand in dunne ringen gesneden
1 eetlepel olijfolie
zout
zeezoutvlokken

MISO-SALSA MET BIESLOOK
15 gram verse gemberwortel, geschild en grof gehakt
1½ eetlepel gemengd zwart en wit sesamzaad
15 gram bieslook
1½ eetlepel witte misopasta
60 milliliter mirin
¾ eetlepel rijstazijn


Verwijder de taaie buitenste bladeren van de preien, was het zand er goed ui. Snijd het donkergroene deel eraf zodat de preien 22 centimeter lang zijn.
Snijd 60 gram van het donkergroene deel van de preien in 8 centimeter lange, dunne reepjes. Spoel ze goed af en verwijder al het zand, dep ze droog en zet opzij.
Stamp voor de salsa de gember met ¼ theelepel zeezoutvlokken in een vijzel met een stamper of met de platte kant van een mes tot een pasta. Doe deze in een kleine schaal met de overige ingrediënten voor de salsa en zet opzij.
Vul een pan (waarin de preien naast elkaar op de bodem passen) tot halverwege met licht gezouten water en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als het water zachtjes kookt de preien toe en zet het vuur halfhoog. Zet er een deksel op dat iets kleiner in doorsnee is dan de pan, zodat de preien onder water blijven. Laat ze 20 minuten zachtjes koken tot een mes er gemakkelijk in glijdt en ze hun vorm nog hebben. Zet de preien rechtop in een vergiet zodat ze goed kunnen uitlekken.
Doe als de preien staan uit te lekken de zonnebloemolie in een middelgrote pan met een hoge wand op halfhoog tot hoog vuur en bekleed een bord met keukenpapier. Schud de gedroogde, donkergroene preireepjes om met 1 theelepel maïzena. Voeg als de olie heel heet is (170°C) de preireepjes toe en bak ze in 2 minuten goudbruin en krokant, roer af en toe met een vork. Schep ze met een schuimspaan uit de olie op het met keukenpapier beklede bord en bestrooi ze licht met zeezoutvlokken. Schep de plakjes knoflook om met de overgebleven ¼ theelepel maïzena en bak ze 1 minuut tot ze krokant en goudbruin zijn; roer regelmatig zodat de plakjes los van elkaar blijven. Schep ze bij de gebakken prei op het bord en bestrooi met zeezoutvlokken.
Leg de preien op een grote schaal en sprenkel de miso-salsa erover. Besprenkel ze met olijfolie en garneer met de gefrituurde prei en knoflook. Bestrooi met het extra bieslook en serveer.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Flavour : Heel veel groente, nog meer smaak / Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage met Tara Wigley