donderdag 18 juni 2015

Horiatikisalata (Griekenland)

HORIATIKISALATA (GRIEKSE BOERENSALADE)

Dit is het meest bekende Griekse gerecht – dankzij de taverna-eigenaars door het hele land. Desondanks is het erg lekker wanneer het als onderdeel van de mezethes of als bijgerecht of als een aparte gang geserveerd wordt.

1 groene paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in ringen gesneden
1 middelgrote ui, gepeld en in dunne plakken
350 gram tomaten, in dunne partjes gesneden
1 middelgrote komkommer, in dikke plakken en vervolgens in kwarten gesneden
100 gram feta, zeer dun gesneden
75 gram zwarte olijven

DRESSING
6 eetlepels olijfolie
zout
vers gemalen peper
1 eetlepel gedroogde oregano

Doe de paprika, ui, tomaten en komkommer in een schaal. Sommige mensen dienen deze salade in kleurige laagjes op, anderen mengen alles door elkaar – de keuze is aan u. Schik er de kaasplakjes en olijven bovenop.
Breng de olie op smaak met zout, peper en de gedroogde oregano en druppel de dressing over de salade.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : salade

bron : Griekenland : De regionale keukens / Pamela Westland

Hummus bi Tahina (Midden-Oosten)

HUMMUS BI TAHINA (PUREE VAN KIKKERERWTEN EN TAHINI)

Hummus is een van de bekendste gerechten uit het Midden-Oosten. Het wordt geserveerd bij de mezze-tafel met warm pitabrood.

150 gram kikkererwten, een nacht geweekt
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
6 eetlepels tahini
sap van 2 citroenen
olijfolie
paprikapoeder
fijngesneden peterselie


Zet de kikkererwten op met schoon water en laat ze minstens 10 minuten stevig doorkoken. Zet het vuur lager en laat ze 1 tot 1½ uur zachtjes koken tot ze gaar zijn.
Giet de kikkererwten af en spoel ze af. Houd enkele erwten apart en pureer de rest in een vijzel of in een keukenmachine tot u een gladde massa hebt. Roer hier de knoflook, tahini en het citroensap doorheen. Leng het mengsel zo nodig aan met water en voeg peper en zout naar smaak toe.
Serveer de hummus als een glad bergje op een schaal. Schenk er een beetje olie over en garneer met de losse kikkererwten, paprikapoeder en peterselie.

4 personen

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Het Midden-Oosten : De Arabische keukens / Jenny Ridgwell