donderdag 4 maart 2021

Tapiocapudding (Thailand)

TAPIOCAPUDDING

Deze pudding van grote tapiocakorrels en kokosmelk wordt warm geserveerd en is veel lichter dan de westerse soort pudding. U kunt de zoetheid naar smaak aanpassen. Serveer met lychee of de kleinere, soortgelijke logan, die ook bekend is als “drakenogen”.

125 gram tapiocakorrels
5 deciliter water
175 gram kristalsuiker
snufje zout
2½ deciliter kokosmelk
250 gram geprepareerde tropische vruchten, ter garnering
fijngeraspte schil van 1 limoen, ter garnering


Week de tapioca 1 uur in warm water tot de korrels opgezwollen zijn. Giet ze af. Giet het water in een pan en breng aan de kook. Roer er de suiker en zout door. Schep er de tapioca en kokosmelk door en laat 10 minuten sudderen. Garneer met tropische vruchten en reepjes limoenschil en dien warm op.

4 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : nagerecht

bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan

Gebakken rijst met ananas (Thailand)

GEBAKKEN RIJST MET ANANAS

Kies een verse ananas met een zoete geur en een bruingele schil. Klop op de onderkant van de ananas - u zult een doffe klank horen als de ananas rijp is. Een rijpe ananas zal ook iets meegeven als u er lichtjes op drukt.

1 ananas
2 eetlepels plantaardige olie
1 kleine ui, gesnipperd
2 groene chilipepers, ontzaad en gehakt
250 gram mager varkensvlees, in blokjes
125 gram gekookte, gepelde garnalen
700 tot 900 gram koude, gekookte rijst
50 gram geroosterde cashewnoten
2 lente-uitjes, gehakt
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel sojasaus
2 rode chilipepers, in ringetjes, ter garnering
1 groene chilipeper, in ringetjes, ter garnering
10 - 12 verse muntblaadjes, in reepjes, ter garnering


Snijd de ananas in de lengte doormidden en snijd het vruchtvlees uit beide helften door met het mes langs de rand van de schil te snijden. Bewaar de uitgeholde ananashelften. U heeft 125 gram fijngehakt vruchtvlees nodig (bewaar de rest voor een toetje). Verhit de olie in een wok. Roerbak er de ui en chilipepers 3 tot 5 minuten in tot de ui gaar is. Schep er het varkensvlees door en roerbak tot het rondom bruin is. Schep er de garnalen en rijst door. Roerbak tot de rijst volledig doorgewarmd is. Schep er de gehakte ananas, cashewnoten en lente-uitjes door. Breng op smaak met de vissaus en sojasaus. Schep het rijstmengsel in de uitgeholde ananashelften. Garneer met de rode en groene chilipeper en verse muntblaadjes

4 - 6 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan

Kokosrijst (Thailand)

KOKOSRIJST

Dit gerecht wordt meestal met een pittige papajasalade geserveerd om wat tegenwicht aan het machtige kokosgerecht te geven.

500 gram jasmijnrijst
2½ deciliter water
5 deciliter kokosmelk
½ theelepel zout
2 eetlepels kristalsuiker
geschaafde verse kokos, ter garnering (desgewenst)


Was de rijst in een zeef onder de koude kraan tot het water helder stroomt. Doe het water, de kokosmelk, het zout en de suiker in een zware pan. Schep er de rijst door, leg het deksel op de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15 tot 20 minuten stomen, of tot de rijst gaar is. Neem de pan van het vuur en laat de rijst 5 tot 10 minuten afgedekt rusten. Maak de rijstkorrels los met behulp van stokjes. Garneer desgewenst met geschaafde verse kokos.

4 - 6 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan

Gebakken jasmijnrijst (Thailand)

GEBAKKEN JASMIJNRIJST

Thaise basilicum (bai grapao) heeft een unieke, pikante smaak die tegelijkertijd kruidig en scherp is. Hij is moeilijk verkrijgbaar, maar kijk eens bij een goed gesorteerde oosterse winkel.

3 eetlepels plantaardige olie
1 ei, losgeklopt
1 ui, gehakt
1 eetlepel gehakte knoflook
1 eetlepel trassi (garnalenpasta)
1 kilogram gekookte jasmijnrijst
350 gram gekookte, gepelde garnalen
50 gram ontdooide diepvries doperwtjes
oestersaus naar smaak
2 lente-uitjes, gehakt
15 - 20 Thaise basilicumblaadjes, in reepjes, plus een takje, ter garnering


Verhit 1 eetlepel van de olie in een wok of koekenpan. Giet er het losgeklopte ei in en kantel de wok of pan, zodat het ei tot een dunne omelet uitloopt. Bak de omelet goudgeel, laat uit de wok of pan glijden, rol op en snijd in smalle reepjes. Zet weg. Verhit de rest van de olie in de wok of grote koekenpan, doe er de ui en knoflook in en roerbak 2 - 3 minuten. Schep er vervolgens de garnalenpasta door en meng alles goed. Schep er de rijst, garnalen en doperwtjes door en roerbak tot alles warm is. Breng op smaak met wat oestersaus, maar wees voorzichtig omdat de garnalenpasta behoorlijk zout is. Schep er de lente-uitjes en basilicumblaadjes door. Garneer met de reepjes omelet en met een takje basilicum. Dien onmiddellijk op.

4 - 6 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan