donderdag 4 maart 2021

Gebakken jasmijnrijst (Thailand)

GEBAKKEN JASMIJNRIJST

Thaise basilicum (bai grapao) heeft een unieke, pikante smaak die tegelijkertijd kruidig en scherp is. Hij is moeilijk verkrijgbaar, maar kijk eens bij een goed gesorteerde oosterse winkel.

3 eetlepels plantaardige olie
1 ei, losgeklopt
1 ui, gehakt
1 eetlepel gehakte knoflook
1 eetlepel trassi (garnalenpasta)
1 kilogram gekookte jasmijnrijst
350 gram gekookte, gepelde garnalen
50 gram ontdooide diepvries doperwtjes
oestersaus naar smaak
2 lente-uitjes, gehakt
15 - 20 Thaise basilicumblaadjes, in reepjes, plus een takje, ter garnering


Verhit 1 eetlepel van de olie in een wok of koekenpan. Giet er het losgeklopte ei in en kantel de wok of pan, zodat het ei tot een dunne omelet uitloopt. Bak de omelet goudgeel, laat uit de wok of pan glijden, rol op en snijd in smalle reepjes. Zet weg. Verhit de rest van de olie in de wok of grote koekenpan, doe er de ui en knoflook in en roerbak 2 - 3 minuten. Schep er vervolgens de garnalenpasta door en meng alles goed. Schep er de rijst, garnalen en doperwtjes door en roerbak tot alles warm is. Breng op smaak met wat oestersaus, maar wees voorzichtig omdat de garnalenpasta behoorlijk zout is. Schep er de lente-uitjes en basilicumblaadjes door. Garneer met de reepjes omelet en met een takje basilicum. Dien onmiddellijk op.

4 - 6 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan

Geen opmerkingen: