zaterdag 8 februari 2025

Citroenrijst met kaasballetjes en chiliboter

CITROENRIJST MET KAASBALLETJES EN CHILIBOTER

8 kruidnagels
6 kardemompeulen, gekneusd
1 biologische citroen; schaaf de schil in repen en pers er 2 eetlepels sap uit
125 gram ricotta
150 gram feta, verbrokkeld
125 gram geraspte mozzarella uit een zakje
25 gram Parmezaan, geraspt
1 ei, losgeklopt
400 gram basmatirijst, afgespoeld en goed uitgelekt
75 gram ontpitte groene olijven, doormidden gesneden
100 gram boter
½ theelepel chilivlokken
¾ theelepel Aleppo-chilivlokken
½ theelepel sumak
5 bosuitjes, in schuine stukjes van 1 centimeter (50 gram)
zout


Verhit de oven tot 200°C.
Schenk 750 milliliter water in een middelgrote pan en voeg de kruidnagels, kardemompeulen, repen citroenschil en 1 ½ theelepel zout toe. Zet hem op halfhoog tot hoog vuur, breng aan de kook en neem de pan van het vuur.
Doe intussen de vier kazen en het ei in een middelgrote kom en meng alles goed. Verdeel het mengsel met je handen in 12 porties en rol er grove balletjes van 40 gram per stuk van. Ze hoeven niet perfect te zijn, omdat ze in de rijst deels zullen smelten.
Strooi de rijst over de bodem van een braadslee of ovenschaal van 24 x 32 centimeter (of een ovenvaste braadpan van 28 centimeter doorsnee, waarvoor je een passend deksel hebt) en strooi de olijven erover. Schenk het hete water met de smaakmakers erbij. Beweeg de braadslee of ovenschaal voorzichtig heen en weer om de rijst gelijkmatig te verdelen en leg de kaasballetjes in de rijst. Dek de braadslee, ovenschaal of pan strak af met aluminiumfolie (of een deksel) om de stoom niet te laten ontsnappen en zet hem 25 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat de rijst afgedekt 10 minuten rusten.
Laat terwijl de rijst rust de boter smelten in een middelgrote pan op halfhoog vuur. Voeg de chilivlokken, Aleppo-chilivlokken en sumak toe, en bak ze 2 – 3 minuten. Doe de bosuitjes erbij en bak alles nog 20 seconden. Neem de pan van het vuur, voeg het citroensap toe en zet opzij.
Haal de folie of het deksel van de rijst en schep de chiliboter er vlak voor het serveren over.

6 personen

gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Comfort / Yotam Ottolenghi

Chermoula (Marokko)

CHERMOULA

Chermoula bestaat voornamelijk uit verse koriander, citroen en pepers; hij geeft marinades, gegrilde gerechten en groentetajines een kenmerkende pittige citrussmaak. Is harissa vooral scherp, chermoula is licht en citroenachtig met een klein beetje pit. Hij kan het best op de dag zelf worden bereid.

2 – 3 teentjes knoflook, grof gehakt
1 rode chilipeper, zonder zaad en grof gehakt
1 0 2 eetlepels komijnzaad
1 theelepel zeezout
grote bos verse koriander, fijngehakt
mespunt saffraandraadjes, in een beetje water geweekt
versgeperst sap van 1 citroen
3 – 4 eetlepels olijfolie


Doe de knoflook, chilipeper, het komijnzaad en zout in een vijzel en stamp alles tot een grove pasta. Voeg de koriander toe en stamp alles zo fijn mogelijk. Roer de saffraan met het weekwater erdoor, gevolgd door het citroensap en de olijfolie.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : kruidenmengsel

bron : Vegetarische tajines & couscous : 65 Verrukkelijke recepten voor Marokkaanse gerechten / Ghillie Başan