dinsdag 26 november 2019

Vijfschaft (Utrecht, Nederland)

VIJFSCHAFT (BRUINE BONEN MET WORTEL EN UI UIT UTRECHT)

1 pak panklare hutspotgroenten (500 gram)
1 zakje panklare aardappelgolfjes (450 gram, CélaVita)
1 potje bruine bonen (netto 360 gram)
2 theelepels bouillonpoeder
1 rookworst (à 225 gram)
2 appels (Goudreinetten)
100 gram ontbijtspek in plakjes
allesbinder
25 gram boter of margarine
zout
peper


Hutspotgroenten en aardappelgolfjes in pan leggen. Bruine bonen met vocht erover verdelen. Bouillonpoeder erover strooien en 2½ deciliter water erover schenken. Rookworst (uit verpakking) erop leggen. Vijfschaft aan de kook brengen en afgedekt 10 minuten zachtjes koken. Appels schillen en elke appel in 8 partjes snijden, klokhuizen verwijderen. Rookworst uit pan nemen, appelpartjes door Vijfschaft scheppen, rookworst weer toevoegen en gerecht in nog 5 minuten zachtjes gaarkoken. Intussen in droge koekenpan plakjes spek knapperig bruin bakken. Vijfschaft afgieten boven steelpan. Vocht aan de kook brengen en met 1 eetlepel allesbinder tot gladde saus binden. Boter erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Vijfschaft overdoen in schaal. Saus erover schenken. Rookworst in plakjes snijden. Rookworst en spek op Vijfschaft leggen.

4 personen

voedingswaarde : 545 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Utrecht, Nederland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande 21 november 1996

Sipelpomp (Friesland, Nederland)

SIPELPOMP (UIENSTAMPPOT UIT FRIESLAND)

Sipel is Fries voor ui. Sipelpomp is een uienstamppot: een eenvoudig boeren eenpansgerecht dat meestal gegeten werd met een zure saus van azijn en boekweitmeel. Maar heel soms werd er vlees of spek door de stamppot gemengd, meestal alleen wat vet. De Friese nagelkaas komt in het originele recept niet voor, maar geeft de stamppot wel een pittige noot.

1 kilogram kruimige aardappels
zout
3 zakjes gesneden uien (à 300 gram, AH)
200 gram belegen nagelkaas (AH)
2 eetlepels azijn
25 gram boter of margarine
100 gram hamreepjes
peper


Aardappels schillen, wassen en in kleine blokjes snijden. In pan met 2 deciliter water en zout aardappel en ui in 15 minuten gaarkoken. Intussen korstjes van kaas snijden. Kaas in blokjes snijden. Aardappels en uien boven kom afgieten en met pureestamper fijnstampen. Al roerend zoveel kookvocht toevoegen dat stamppot smeuïg wordt. Azijn en boter erdoor roeren. Kaas en ham erdoor scheppen en al roerend 2 minuten meewarmen. Op smaak brengen met peper.

4 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Friesland, Nederland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 21 november 1996

Kampersteur (Kampen, Overijssel, Nederland)

KAMPERSTEUR (EIEREN IN MOSTERDSAUS UIT OVERIJSSEL)

4 (scharrel)eieren
4 takjes peterselie
1 zakje roomsaus (25 gram, Maggi)
2 eetlepels Zaanse mosterd
zout
versgemalen peper


Eieren in 10 minuten hard koken. In kopje peterselie fijnknippen. In pan roomsaus bereiden volgens gebruiksaanwijzing. Mosterd erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Eieren onder koud stromend water afspoelen, pellen en halveren. Met bolle kant naar boven in schaal leggen. Mosterdsaus erover schenken. Peterselie erover strooien. Serveren met krielaardappeltjes en kropsla.

2 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Kampen, Overijssel, Nederland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Allerhande 21 november 1996

Leidse hutspot uit Zuid-Holland (Leiden, Zuid-Holland, Nederland)

LEIDSE HUTSPOT UIT ZUID-HOLLAND

500 gram kruimige aardappels
zout
1 kilogram panklare hutspotgroenten
250 gram spekblokjes
1 pot witte bonen (720 gram)
versgemalen zwarte peper


Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. In pan met weinig water en zout aardappels en hutspotgroenten 15 minuten zachtjes koken, af en toe omscheppen. In andere pan spekblokjes in 4 minuten zachtjes uitbakken. Aardappels en hutspotgroenten afgieten. Witte bonen met vocht en spek met vet erdoor scheppen. Hutspot al omscheppend nog 5 minuten zachtjes doorwarmen. Op smaak brengen met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Leiden, Zuid-Holland, Nederland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande 21 november 1996