woensdag 3 mei 2023

Asperges in sinaasappelsaus

ASPERGES IN SINAASAPPELSAUS

1 kilogram witte asperges
2 eierdooiers
200 gram koude roomboter, in blokjes
2 – 3 eetlepels bloedsinaasappelsap
witte peper


Asperges schillen, van vlak onder kopje naar beneden. Houtachtige uiteinden eraf snijden. In aspergepan (of grote pan) asperges in ruim kokend water met zout 10 minuten afgedekt in kookwater laten staan.
In pan water aan de kook brengen. In kom of kleinere pan eierdooiers romig kloppen met 2 eetlepels water en mespunt zout. Vuur laag draaien en kom boven pan met water hangen (au bain-marie). Klontjes boter een voor een door dooiers kloppen. Blijven kloppen tot romige, gebonden saus ontstaat. Bloedsinaasappelsap erdoor kloppen. Op smaak brengen met zout en peper.
Asperges met schuimspaan uit pan nemen en op warme schaal leggen. Saus over asperges scheppen en eventueel garneren met reepjes sinaasappelschil.
Serveren bij gekookte krieltjes of verse pasta.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : AllerHande mei 2003

Kipfilet met waterkerssaus

KIPFILET MET WATERKERSSAUS

4 kipfilets à 150 gram
zout
versgemalen peper
25 gram boter
75 gram waterkers
125 milliliter slagroom
2 theelepels geraspte mierikswortel


Kipfilets bestrooien met zout en peper. In koekenpan boter verhitten en kipfilets op matig hoog vuur in 10 minuten bruin en gaar bakken, regelmatig keren.
Uit waterkers grove takjes verwijderen. In keukenmachine waterkers met slagroom en mierikswortel tot gladde, groene saus pureren. In steelpan saus al roerende zachtjes verwarmen tot dikte goed is. Op smaak brengen met zout en peper.
Kipfilets schuin in plakken snijden en op vier borden leggen. Waterkerssaus erover en ernaast scheppen.
Serveren met groene pasta en salade van kerstomaatjes.

4 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : AllerHande mei 2002