JASMIJNTHEE
4 theelepels jasmijnthee
Breng ½ liter water aan de kook. Schep de theeblaadjes in een verwarmde theepot. Schenk het kokende water in de theepot, roer alles om en laat de thee 4 minuten trekken.
Roer de thee nogmaals om en schenk de drank in kopjes.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : drank
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
woensdag 8 januari 2025
Chinese vruchtensoep (China)
CHINESE VRUCHTENSOEP
1/8 liter rijstwijn of droge sherry
sap en dun afgeschilde schil van 2 citroenen
250 gram suiker
1 stengel citroengras
4 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 vanillestokje, opengespleten
mespuntje geraspte nootmuskaat
1 theelepel korianderzaadjes, geplet
50 gram verse gemberwortel, geschild en in dunne plakjes gesneden
30 gram rozijnen
500 gram schoongemaakte vruchten, zoals mango’s, aardbeien, litchi’s, carambola’s, kiwi’s
Doe de rijstwijn of droge sherry in een pan met ¾ liter water en voeg er het citroensap en de schil, de suiker, het citroengras, de kruidnagels, het kaneelstokje, het vanillestokje, de nootmuskaat, de koriander en de gemberwortel aan toe. Verhit het mengsel boven een matige hittebron en roer tot alle suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook. Temper de hittebron en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Laat het mengsel afkoelen en zeef het dan in een kom. Voeg de rozijnen toe en laat ze in het vocht in de koelkast koud worden.
Verdeel de verschillende vruchten over 4 bordjes en lepel er de kruidige suikersiroop over.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : nagerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
1/8 liter rijstwijn of droge sherry
sap en dun afgeschilde schil van 2 citroenen
250 gram suiker
1 stengel citroengras
4 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 vanillestokje, opengespleten
mespuntje geraspte nootmuskaat
1 theelepel korianderzaadjes, geplet
50 gram verse gemberwortel, geschild en in dunne plakjes gesneden
30 gram rozijnen
500 gram schoongemaakte vruchten, zoals mango’s, aardbeien, litchi’s, carambola’s, kiwi’s
Doe de rijstwijn of droge sherry in een pan met ¾ liter water en voeg er het citroensap en de schil, de suiker, het citroengras, de kruidnagels, het kaneelstokje, het vanillestokje, de nootmuskaat, de koriander en de gemberwortel aan toe. Verhit het mengsel boven een matige hittebron en roer tot alle suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook. Temper de hittebron en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Laat het mengsel afkoelen en zeef het dan in een kom. Voeg de rozijnen toe en laat ze in het vocht in de koelkast koud worden.
Verdeel de verschillende vruchten over 4 bordjes en lepel er de kruidige suikersiroop over.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : nagerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Groenten voor de monniken (China)
GROENTEN VOOR DE MONNIKEN
3 eetlepels olie
1 centimeter verse gemberwortel, geschild en geraspt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
125 gram taugé
12 gepelde ginkgonoten of amandelen
125 gram broccoli, in roosjes verdeeld
50 gram worteltjes, geschrapt en in plakjes gesneden
100 gram bamboescheuten uit blik, uitgelekt en in plakjes gesneden
12 strochampignons uit blik
12 verse kleine champignons
10 gedroogde zwarte winterchampignons, 25 minuten in heet water geweekt en uitgelekt
12 gefrituurde seitanballetjes, desgewenst
2 theelepels rijstwijn of droge sherry
1 theelepel bruine suiker
1 theelepel lichte sojasaus
1/8 liter Chinese groentebouillon
1 theelepel sesamolie
SAUS
1 theelepel maïzena
½ theelepel donkere sojasaus
Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak hierin de gember en het knoflook 2 minuten. Voeg de taugé toe en roerbak deze 1 minuut mee. Schep alles uit de wok en houd het warm.
Verhit de rest van de olie in de wok en roerbak hierin de noten, de broccoli, de worteltjes, de bamboescheuten en de paddenstoelen 2 minuten. Voeg desgewenst de seitanballetjes toe en roerbak ze 1 minuut mee. Voeg dan de overige ingrediënten behalve de sesamolie toe, temper de hittebron en laat alles 5 minuten zachtjes koken.
Vermeng de ingrediënten voor de saus in een kommetje en roer er een eetlepel water door. Roer het mengsel door de inhoud van de wok en laat alles koken tot de saus gebonden is. Besprenkel het gerecht voor het serveren met de sesamolie.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
3 eetlepels olie
1 centimeter verse gemberwortel, geschild en geraspt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
125 gram taugé
12 gepelde ginkgonoten of amandelen
125 gram broccoli, in roosjes verdeeld
50 gram worteltjes, geschrapt en in plakjes gesneden
100 gram bamboescheuten uit blik, uitgelekt en in plakjes gesneden
12 strochampignons uit blik
12 verse kleine champignons
10 gedroogde zwarte winterchampignons, 25 minuten in heet water geweekt en uitgelekt
12 gefrituurde seitanballetjes, desgewenst
2 theelepels rijstwijn of droge sherry
1 theelepel bruine suiker
1 theelepel lichte sojasaus
1/8 liter Chinese groentebouillon
1 theelepel sesamolie
SAUS
1 theelepel maïzena
½ theelepel donkere sojasaus
Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak hierin de gember en het knoflook 2 minuten. Voeg de taugé toe en roerbak deze 1 minuut mee. Schep alles uit de wok en houd het warm.
Verhit de rest van de olie in de wok en roerbak hierin de noten, de broccoli, de worteltjes, de bamboescheuten en de paddenstoelen 2 minuten. Voeg desgewenst de seitanballetjes toe en roerbak ze 1 minuut mee. Voeg dan de overige ingrediënten behalve de sesamolie toe, temper de hittebron en laat alles 5 minuten zachtjes koken.
Vermeng de ingrediënten voor de saus in een kommetje en roer er een eetlepel water door. Roer het mengsel door de inhoud van de wok en laat alles koken tot de saus gebonden is. Besprenkel het gerecht voor het serveren met de sesamolie.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Abonneren op:
Posts (Atom)