vrijdag 19 mei 2017

Scholrolletjes met hollandaisesaus

SCHOLROLLETJES MET HOLLANDAISESAUS

12 scholfilets (diepvries)
2 kleine preitjes
zout
peper
1 deciliter witte wijn
150 gram roomboter
3 eierdooiers
3 theelepels citroensap


In 15 minuten scholfilets iets laten ontdooien. Van prei lelijk blad en wortel verwijderen en wassen. In pan met water en zout hele prei 4 minuten zachtjes koken. Afgieten en onder koud stromend water afspoelen. Prei in lengte halveren. In 12 reepjes van 5 centimeter lengte snijden. Scholfilets met huidzijde naar boven uitspreiden op aanrecht. Bestrooien met zout en peper. Op elke scholfilet stukje prei leggen en oprollen. Met houten cocktailprikker vaststeken. Scholrolletjes tegen elkaar aan in kleine pan zetten. Witte wijn en 1 deciliter water toevoegen. Met deksel op pan in 5 minuten tegen de kook aan de scholrolletjes zachtjes gaar laten worden. Buitenste pan van ‘bain-marie’ vullen met zoveel water dat de binnenste pan tot minstens de helft in het water staat. Water in buitenste pan aan de kook brengen. Vuur laag draaien. Water mag nu absoluut niet meer koken, maar moet tegen de kook aan worden gehouden. Vier borden en sauskom voorverwarmen. In steelpan boter op laag vuur laten smelten, zonder bruin te laten kleuren. In binnenste pan van de ‘bain-marie’ eierdooiers en 1 eetlepel warm water doen. Pan in waterbad hangen. Met mixer eierdooiers in 1 minuut luchtig kloppen. Warme gesmolten boter scheutje voor scheutje door eierdooiers kloppen. Blijven kloppen tot saus licht bindt. Saus kan enkele minuten au-bain-marie worden warm gehouden. Van vuur af saus op smaak brengen met citroensap, zout of peper. Overdoen in sauskom. Scholrolletjes op borden zetten. Saus apart serveren.
Lekker met krieltjes en peultjes met worteltjes.

4 personen

voedingswaarde : 465 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande mei 1988

Scholfilets gevuld met zalm

SCHOLFILETS GEVULD MET ZALM

300 gram scholfilets (diepvries)
1 stengel bleekselderij
210 gram roze zalm
4 spreitjes bieslook
½ ei
1 theelepel paprikapoeder
zout
peper
5 eetlepels gezeefde tomaten
2 eetlepels droge witte wijn
½ theelepel tijm
2 eetlepels Parmezaanse kaas


Scholfilets met brede kant naar buiten op een bord leggen. In de magnetron scholfilets in 6 minuten op de ontdooistand laten ontdooien. Scholfilets halverwege keren. Intussen bleekselderij schoonmaken en in flinterdunne stukjes snijden. Zalm afgieten en de graatjes en velletjes verwijderen. In een kom de zalm fijnprakken. Bieslook erboven fijnknippen. Bleekselderij, ei en paprikapoeder erdoor mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Helft van scholfilets in een lage, wijde schaal leggen. Zalmmengsel over de scholfilets uitstrijken. Rest van scholfilets erop leggen zodat ‘sandwiches’ ontstaan. Afdekken met plasticfolie. In de magnetron gevulde scholfilets in 7 minuten op de helft van het vermogen (350 Watt) gaar laten worden. Intussen in een kom gezeefde tomaten, wijn en tijm door elkaar roeren. Tomatensaus over scholfilets verdelen. Parmezaanse kaas erover strooien. Onafgedekt nog 2 minuten in de magnetron op de helft van het vermogen verwarmen.

2 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande mei 1988

Tartaartje met peultjes en romige kerriesaus

TARTAARTJE MET PEULTJES EN ROMIGE KERRIESAUS

8 peultjes
2 tartaartjes à 100 gram
zout
versgemalen peper
25 gram boter of margarine
1 eetlepel zilveruitjes
1 bekertje zure room
4 eetlepels kerriesaus
2 eetlepels melk


Peultjes wassen en schoonmaken. Tartaartjes rondom inwrijven met zout en peper. In koekenpan boter verhitten. Tartaartjes in 6 - 8 minuten goudbruin aan de buitenkant en nog rose vanbinnen bakken. Halverwege keren. Intussen in een kleine steelpan 1 deciliter water met zout aan de kook brengen. Hierin de peultjes 2 minuten koken. Intussen zilveruitjes in kleine stukjes snijden en in kommetje doen. Toevoegen: zure room, kerriesaus en melk. Door elkaar roeren. Peultjes afgieten in zeef en even laten uitlekken. Tartaartjes uit pan nemen. Kerrie-roommengsel op laag vuur door bakvet roeren. Kerriesaus over 2 borden verdelen. Tartaartjes half op saus leggen. Peultjes als waaiertje ernaast rangschikken. Lekker met aardappelpuree en worteltjes en eventueel garneren met zilveruitjes.

2 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande mei 1988

Erwten-wortelschotel met vis

ERWTEN-WORTELSCHOTEL MET VIS

400 gram kabeljauwfilet
peper
zout
2 eetlepels geraspte 40+ kaas
400 gram wortelen
600 gram doperwten
1 zakje kruidensaus


Oven voorverwarmen op 200°C of gasstand 4. Ovenschaal invetten, vis met peper en zout bestrooien, in schaal leggen en 2 eetlepels water in schaal schenken. Vis 15 minuten in oven stoven. Intussen wortelen schoonmaken en in stukjes snijden. Wortelen met doperwten 8 minuten in water met wat zout koken. Saus bereiden volgens bereidingswijze op zakje. Afgegoten groenten over vis verdelen. Saus erover schenken. Bestrooien met kaas. Vis nog 10 à 15 minuten in midden van oven bakken.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande mei 1985

Lunch met witte bonen

LUNCH MET WITTE BONEN

1 volkoren boterham
2 sneetjes vezelrijk knäckebröd
1 theelepel halvanaise
2 blaadjes sla
1 kleine tomaat
2 eetlepels uitgelekte witte bonen
peper
zout
basilicum
1½ theelepel pindakaas
1 eetlepel gehakte rozijnen


De volkoren boterham dun besmeren met halvanaise, beleggen met blaadjes sla, kleine tomaat in plakjes en uitgelekte witte bonen. Wat peper, zout en gedroogde basilicum erover strooien. Afdekken met snee vezelrijk knäckebröd.
De andere snee vezelrijk knäckebröd besmeren met 1½ theelepel pindakaas en bestrooien met 1 eetlepel gehakte rozijnen.

1 persoon

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande mei 1985

Aardappel-wortelpuree

AARDAPPEL-WORTELPUREE

750 gram aardappels
750 gram winterwortels
1 kleine ui
zout
25 gram boter of margarine
1 deciliter melk
peper


Aardappels schillen en in stukken snijden. Wortels schoonmaken en in plakken snijden. Ui pellen en heel fijn snipperen.
In pan met weinig water en zout aardappel en wortel in 25 minuten gaarkoken. Intussen in pannetje helft van boter verhitten. Ui 2 minuten fruiten. Aardappel-wortelmengsel afgieten. Met pureestamper fijnstampen. Rest van boter en zoveel melk erdoor roeren tot een smeuïge puree ontstaat. Ui erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper. In schaal doen of met een ijstang bolletjes aardappel-wortelpuree scheppen. Lekker bij Chinese kool-visrolletjes.

4 personen

voedingswaarde : 235 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 35 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande mei 1987

Spinaziesalade met sinaasappel

SPINAZIESALADE MET SINAASAPPEL

200 gram verse spinazie
1 bosuitje of sjalotje
1 sinaasappel
½ teentje knoflook
1 eetlepel (kruiden)azijn
1 theelepel mosterd
zout
peper
3 eetlepels olie


In vergiet spinazie wassen en uitzoeken. Goed laten uitlekken. Bosuitje in dunne ringen snijden. Sinaasappel dik schillen, witte velletjes verwijderen en in dunne plakjes snijden. Boven kommetje knoflook uitpersen. Toevoegen: azijn, mosterd, zout, peper en olie. Tot een sausje kloppen.
Spinazie in een schaal doen. Sausje nogmaals goed doorkloppen en over spinazie schenken. Uienringetjes en sinaasappelplakjes erover verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Allerhande mei 1987