vrijdag 27 mei 2022

Sucuk en kippenlevertjes met sumak en granaatappelmelasse

SUCUK EN KIPPENLEVERTJES MET SUMAK EN GRANAATAPPELMELASSE

Mezzeklassieker uit de Armeense, Libanese en Turkse keuken.

300 gram sucukworstjes
3 tenen knoflook
3 eetlepels milde olijfolie
3 eetlepels sumak
300 gram kippenlevertjes
peper
zout
4 eetlepels granaatappelmelasse


Snijd de sucuk in plakjes. Pel de knoflook en snijd de tenen in plakjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de plakjes sucuk aan beide kanten goudbruin en gaar. Schep ze uit de pan en hussel om met de helft van de sumak. Zet de koekenpan terug op het vuur en bak in het bakvet de plakjes knoflook en de kippenlevertjes in enkele minuten goudbruin en gaar. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Bestrooi met de rest van de sumak en schep om. Schuif de kippenlevertjes naar 1 kant van de pan, schep de gebakken sucuk ernaast, besprenkel alles met de granaatappelmelasse en laat kort doorwarmen. Serveer heet.

4 - 6 personen

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : mezze

bron : Souq : Tafels vol mezze / Nadia Zerouali & Merijn Tol

Stifado (Cyprus)

STIFADO (STOOFVLEES MET RODE WIJN EN BABYUITJES)

500 gram babyuitjes
500 gram Cyprus-aardappels, of andere vastkokende aardappels
olijfolie
800 gram stoofvlees, in 4 grote stukken
½ theelepel gemalen piment
2 eetlepels tomatenpuree
175 milliliter rode wijn
400 milliliter runderbouillon
2 eetlepels rode wijnazijn
paar takjes tijm
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
3 rijpe tomaten
zeezout
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven tot 160°C.
Pel de uien maar laat ze heel (je kunt er kokend water over schenken zodat je ze eenvoudiger kunt pellen). Schrob de aardappels, snijd ze in grove stukken van ongeveer 4 centimeter en zet weg. Zet een grote braadpan op middelhoog vuur en schenk er een paar eetlepels olijfolie in. Bak het vlees rondom aan, schep het uit de pan op een bord en zet weg. Voeg de gepelde uitjes toe en bak ze ongeveer 5 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Roer het piment en e tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut. Schenk dan de rode wijn erbij en breng aan de kook. Draai het vuur wat lager en laat de wijn inkoken. Na 5 - 10 minuten is de wijn tot de helft ingekookt. Schenk dan de bouillon en azijn erbij en voeg de tijm, laurierblaadjes, kaneel en kruidnagels toe.
Snijd de tomaten in stukken en voeg ze toe aan de pan, samen met het vlees, de aardappels en een flinke snuf zout en peper. Breng alles aan de kook, leg het deksel op de pan en zet de pan in de oven. Laat het vlees 3 uur garen of tot het gaar is en uit elkaar valt (de precieze tijd is afhankelijk van wat voor vlees je gebruikt en hoe groot de stukken zijn). Als het vlees gaar is, verwijder je het deksel en zet je de pan nog 20 minuten in de oven. Houd het vocht wel in de gaten; het gerecht mag niet droogkoken, dus voeg als dat nodig is een scheutje water toe.
Als het vlees klaar is, proef je het. Voeg als dat nodig is extra zout, peper of azijn toe.

4 personen

gebied : Cyprus
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Cyprus : Familierecepten uit een eilandkeuken / Georgina Hayden