dinsdag 4 oktober 2022

Chinese kool met wortel en noten

CHINESE KOOL MET WORTEL EN NOTEN

1 ui
1 winterwortel (250 gram)
1 kilogram Chinese kool
50 gram rozijnen
2 eetlepels olie
1½ eetlepel kerriepoeder
75 gram cashewnoten
zout
peper


Ui pellen en snipperen. Wortel schrappen, wassen en in plakjes snijden. Plakjes halveren. Van Chinese kool lelijk blad verwijderen. Kool in reepjes snijden en wassen. In vergiet laten uitlekken. Rozijnen wassen.
In wadjan olie verhitten. Ui en kerriepoeder 3 minuten bakken. Wortel toevoegen en 5 minuten meebakken. Kool en rozijnen toevoegen. Nog 10 minuten bakken. Regelmatig omscheppen. Noten door koolmengsel scheppen en 2 minuten meewarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in schaal. Direct opdienen.
Lekker met (zilvervlies)rijst en gebakken kaasplak.

4 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip oktober 1984

Gegratineerd sneetje champignons

GEGRATINEERD SNEETJE CHAMPIGNONS

1 bakje champignons
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel boter of margarine
½ teentje knoflook
1 ei
3 eetlepels crème fraîche
75 gram geraspte licht belegen kaas
1 theelepel basilicum
cayennepeper
4 sneetjes oud casinobrood
4 slabladeren


Champignons wassen en in plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap. In pan boter smelten. Champignons 5 minuten zachtjes bakken tot vocht verdampt is. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Ei splitsen (Eiwit voor iets anders gebruiken.) In kom eidooier losroeren met crème fraîche. Toevoegen: champignons, kaas (1 eetlepel achterhouden), basilicum en mespuntje cayennepeper. Door elkaar mengen. In broodrooster sneetjes brood roosteren. Slabladeren wassen en uitslaan.
Gril voorverwarmen op hoogste stand. Champignonmengsel over sneetjes toast verdelen. Rest van kaas erover strooien. Toast op grillrooster leggen. Rooster met lekbak eronder een richel boven midden van grill schuiven. In 5 minuten goudbruin grilleren. Intussen op 4 bordjes slabladeren leggen. Toast erop leggen. Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1984