zaterdag 22 juni 2019

Mais-cashewnotencurry (Thailand)

MAÏS-CASHEWNOTENCURRY

2 eetlepels plantaardige olie
4 sjalotjes, gehakt
100 gram cashewnoten
1 theelepel Thaise rode currypasta
400 gram aardappels, geschild en in stukken
1 stengel citroengras, fijngehakt
1 blik (200 gram) tomaatblokjes
6 deciliter kokend water
200 gram uitgelekte maiskorrels uit blik
4 stengels bleekselderij, in stukjes
2 kaffir-limoenblaadjes, opgerold en in dunne reepjes gesneden
1 eetlepel tomatenketchup
1 eetlepel lichte sojasaus
1 theelepel palmsuiker of gele basterdsuiker
1 theelepel Thaise vissaus
4 lente-uitjes, in dunne plakjes
bosje verse basilicum, gehakt


Verhit de olie in een grote, zware pan of wok. Roerbak de sjalotjes op matig vuur in 2 - 3 minuten glazig. Voeg de cashewnoten toe en roerbak ze in enkele minuten goudbruin.
Roer de currypasta erdoor. Roerbak 1 minuut en voeg aardappels, citroengras, tomaten en kokend water toe.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het mengsel afgedekt 15 - 20 minuten pruttelen tot de aardappels gaar zijn.
Doe mais, bleekselderij, kaffir-limoenblaadjes, tomatenketchup, sojasaus, suiker en vissaus in de pan of wok. Laat nog 5 minuten pruttelen tot het mengsel doorgewarmd is en schep het in voorverwarmde kommen. Bestrooi met lente-ui en basilicum en serveer.

4 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Thais : Ontdek de exotische smaken van Thailand / Becky Johnson

Viscurry met sjalotjes en citroengras uit het Noorden (Thailand)

VISCURRY MET SJALOTJES EN CITROENGRAS UIT HET NOORDEN

450 gram zalmfilet
5 deciliter groentebouillon
4 sjalotjes, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
stukje verse galanga van 2,5 centimeter, fijngehakt
1 stengel citroengras, fijngehakt
½ theelepel gedroogde chilivlokken
1 eetlepel Thaise vissaus
1 theelepel palmsuiker of gele basterdsuiker


Leg de zalm 30 - 40 minuten in het vriesvak om enigszins hard te laten worden. Verwijder het vel en gooi het weg. Snijd de zalm met een scherp mes in blokjes van 2,5 x 2,5 centimeter. Verwijder eventuele graten met uw vingers of een pincet.
Breng de bouillon in een grote, zware pan op matig vuur aan de kook. Voeg sjalotjes, knoflook, galanga, citroengras, chilivlokken, vissaus en suiker toe. Breng weer aan de kook en roer goed. Temper het vuur en laat het mengsel 15 minuten pruttelen.
Voeg de vis toe, breng weer aan de kook en zet het vuur uit. Laat de curry 10 - 15 minuten staan tot de vis goed gaar is en serveer dan.

4 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : visgerecht

bron : Thais : Ontdek de exotische smaken van Thailand / Becky Johnson