OMELET-PAKKETJE
1 ei
2 eetlepels melk
zout
peper
1 theelepel boter
1 sprietje bieslook
Klop 1 ei los met 2 eetlepels melk, zout en peper. Bak de omelet in 1 theelepel boter zachtjes gaar. Maak er een pakketje van en strik het dicht met een smal reepje prei of bieslook.
1 persoon
voedingswaarde : 130 kcal p.p.
gebied : Japan
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : … Maar vooral lekker & licht / Irene van Bommestein
donderdag 4 januari 2024
Rijstballetjes (Japan)
RIJSTBALLETJES
20 gram Japanse kleefrijst
zout
1 garnaal
Kook 20 gram (Japanse) kleefrijst gaar in water met zout. Laat hem iets afkoelen en draai er balletjes van. Garneer met een garnaal.
1 persoon
voedingswaarde : 110 kcal p.p.
gebied : Japan
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : … Maar vooral lekker & licht / Irene van Blommestein
20 gram Japanse kleefrijst
zout
1 garnaal
Kook 20 gram (Japanse) kleefrijst gaar in water met zout. Laat hem iets afkoelen en draai er balletjes van. Garneer met een garnaal.
1 persoon
voedingswaarde : 110 kcal p.p.
gebied : Japan
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : … Maar vooral lekker & licht / Irene van Blommestein
Komkommer-'bloemen' (Japan)
KOMKOMMER-‘BLOEMEN’
2 repen komkommer
1 plakje rauwe ham
1 plakje kaas
Snijd met een dunschiller 2 lange repen van een geschilde komkommer. Leg op de ene reep 1 plakje rauwe ham (zonder vet), op de andere 1 plakje kaas en vouw ze tot ‘bloemen’.
1 persoon
voedingswaarde : 150 kcal p.p.
gebied : Japan
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : … Maar vooral lekker & licht / Irene Blommestein
2 repen komkommer
1 plakje rauwe ham
1 plakje kaas
Snijd met een dunschiller 2 lange repen van een geschilde komkommer. Leg op de ene reep 1 plakje rauwe ham (zonder vet), op de andere 1 plakje kaas en vouw ze tot ‘bloemen’.
1 persoon
voedingswaarde : 150 kcal p.p.
gebied : Japan
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : … Maar vooral lekker & licht / Irene Blommestein
Radijs-'vogeltje' (Japan)
RADIJS-‘VOGELTJE’
2 plakjes wortel
1 radijsje
Snijd 2 plakjes wortel in de vorm van een vogel. Zet er 1 radijsje tussen en steek het vast met een prikker.
1 persoon
voedingswaarde : 5 kcal p.p.
gebied : Japan
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : … Maar vooral lekker & licht / Irene van Blommestein
2 plakjes wortel
1 radijsje
Snijd 2 plakjes wortel in de vorm van een vogel. Zet er 1 radijsje tussen en steek het vast met een prikker.
1 persoon
voedingswaarde : 5 kcal p.p.
gebied : Japan
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : … Maar vooral lekker & licht / Irene van Blommestein
Sunomono met wakame (Japan)
SUNOMONO met wakame (KOMKOMMER-ZEEWIERSALADE)
stuk komkommer van 12 centimeter (125 gram)
1 theelepel zout
3 eetlepels blanke azijn
1 eetlepel suiker
1 zakje wakame (gedroogd zeewier), 5 gram
Komkommer wassen. Komkommer overlangs halveren. Komkommer in dunne plakjes snijden. In kom doen. 1 Theelepel zout erover strooien. Door elkaar mengen. 5 Minuten laten intrekken. Intussen in kom met ruim koud water wakame 3 minuten weken. In kom azijn met suiker net zo lang kloppen tot suiker is opgelost (2 minuten). Wakame zeer goed uitknijpen. Aan azijn toevoegen. In zeef komkommer afspoelen. Dan zeer goed uitknijpen. Aan azijn toevoegen. Door elkaar mengen. Over 2 kleine kommetjes verdelen.
2 personen
voedingswaarde : 40 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : Japan
gerechtsoort : salade
bron : Lekker-lijnen-tip, bijlage bij Tip april 1989
stuk komkommer van 12 centimeter (125 gram)
1 theelepel zout
3 eetlepels blanke azijn
1 eetlepel suiker
1 zakje wakame (gedroogd zeewier), 5 gram
Komkommer wassen. Komkommer overlangs halveren. Komkommer in dunne plakjes snijden. In kom doen. 1 Theelepel zout erover strooien. Door elkaar mengen. 5 Minuten laten intrekken. Intussen in kom met ruim koud water wakame 3 minuten weken. In kom azijn met suiker net zo lang kloppen tot suiker is opgelost (2 minuten). Wakame zeer goed uitknijpen. Aan azijn toevoegen. In zeef komkommer afspoelen. Dan zeer goed uitknijpen. Aan azijn toevoegen. Door elkaar mengen. Over 2 kleine kommetjes verdelen.
2 personen
voedingswaarde : 40 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : Japan
gerechtsoort : salade
bron : Lekker-lijnen-tip, bijlage bij Tip april 1989
Sushi (Japan)
SUSHI (RIJST MET AZIJN EN SUIKER)
Sushi wordt in Japan gegeten zoals wij een broodje eten. De rijst neemt hier de plaats van het brood in. Als ‘beleg’ kiest de Japanner voor zijn sushi graag rauwe vis, pickles, champignons of andere groenten. Heel populair – zoals bij ons een broodje half-om – zijn norimaki sushi (rijst gewikkeld in zeewier), fukusa sushi (gewikkeld in een omelet), inari sushi (gewikkeld in sojabonenkaas) en nigiri sushi (met rauwe vis).
2½ kop kortkorrelige rijst
2½ kop water
1 stukje kombu (gedroogd zeewier) van 5 vierkante centimeter
SAUS
4 eetlepels rijstazijn
3 eetlepels suiker
2 theelepels zout
2 eetlepels mirin, saké of droge sherry
Meng voor de saus alle ingrediënten in een kom door elkaar. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Was de rijst een paar maal, laat ze ten minste een half uur uitlekken. Doe ze samen met het water en het goed afgespoelde stukje kombu in een pan. Breng alles aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat alles 15 minuten doorkoken. Neem daarna de pan van het vuur. Laat hem gesloten 10 minuten staan. Neem het stuk kombu weg. Doe de rijst over in een grote kom en schenk er direct daarop de saus over. Laat de rijst daarna tot lauwwarm afkoelen.
4 personen
gebied : Japan
gerechtsoort : rijstgerecht
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
Sushi wordt in Japan gegeten zoals wij een broodje eten. De rijst neemt hier de plaats van het brood in. Als ‘beleg’ kiest de Japanner voor zijn sushi graag rauwe vis, pickles, champignons of andere groenten. Heel populair – zoals bij ons een broodje half-om – zijn norimaki sushi (rijst gewikkeld in zeewier), fukusa sushi (gewikkeld in een omelet), inari sushi (gewikkeld in sojabonenkaas) en nigiri sushi (met rauwe vis).
2½ kop kortkorrelige rijst
2½ kop water
1 stukje kombu (gedroogd zeewier) van 5 vierkante centimeter
SAUS
4 eetlepels rijstazijn
3 eetlepels suiker
2 theelepels zout
2 eetlepels mirin, saké of droge sherry
Meng voor de saus alle ingrediënten in een kom door elkaar. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Was de rijst een paar maal, laat ze ten minste een half uur uitlekken. Doe ze samen met het water en het goed afgespoelde stukje kombu in een pan. Breng alles aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat alles 15 minuten doorkoken. Neem daarna de pan van het vuur. Laat hem gesloten 10 minuten staan. Neem het stuk kombu weg. Doe de rijst over in een grote kom en schenk er direct daarop de saus over. Laat de rijst daarna tot lauwwarm afkoelen.
4 personen
gebied : Japan
gerechtsoort : rijstgerecht
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
Kimizu (Japan)
KIMIZU (KIMIZU-SAUS VOOR SALADES)
3 eierdooiers
¼ theelepel zout
1 eetlepel suiker
3 eetlepels (niet al te scherpe) blanke azijn
¾ kop water
1 eetlepel maïzena
1 theelepel wasabi
Doe alle ingrediënten behalve het water in een blender en maak er een glad mengsel van. Voeg het water toe en breng het al roerende in een pannetje tot iets onder het kookpunt. Neem het pannetje van het vuur en blijf roeren tot de saus lauw geworden is. Laat de saus daarna in de koelkast koud worden.
Voor 1½ kop
gebied : Japan
gerechtsoort : saus
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
3 eierdooiers
¼ theelepel zout
1 eetlepel suiker
3 eetlepels (niet al te scherpe) blanke azijn
¾ kop water
1 eetlepel maïzena
1 theelepel wasabi
Doe alle ingrediënten behalve het water in een blender en maak er een glad mengsel van. Voeg het water toe en breng het al roerende in een pannetje tot iets onder het kookpunt. Neem het pannetje van het vuur en blijf roeren tot de saus lauw geworden is. Laat de saus daarna in de koelkast koud worden.
Voor 1½ kop
gebied : Japan
gerechtsoort : saus
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
Namasu (Japan)
NAMASU (SALADE VAN WITTE KOOL EN REUZERADIJS)
1 grote daikon (reuzeradijs), of een handvol ijspegels
¼ deel van een stevige, goed gesloten witte of gele kool
1 à 2 jonge worteltjes
kimizu-saus
Schil de radijs of schrap de ijspegels. Snijd ze daarna in smalle reepjes. Maak de kool schoon, verwijder de buitenste (harde) bladeren en de meeste nerven. Snijd de kool daarna in smalle reepjes. Schrap de wortel(tjes) en snijd ze precies zoals de radijs of de ijspegels. Schep de groenten door elkaar en leg ze in een bak met ijskoud water, waaraan ijsblokjes zijn toegevoegd. Zet de bak in de koelkast en laat hem een uur staan. Laat de groenten daarna even uitlekken en schenk de saus erover. Dien e salade – in kleine schaaltjes – ijskoud op. De groenten zullen dan bijzonder knapperig zijn.
6 personen
gebied : Japan
gerechtsoort : salade
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
1 grote daikon (reuzeradijs), of een handvol ijspegels
¼ deel van een stevige, goed gesloten witte of gele kool
1 à 2 jonge worteltjes
kimizu-saus
Schil de radijs of schrap de ijspegels. Snijd ze daarna in smalle reepjes. Maak de kool schoon, verwijder de buitenste (harde) bladeren en de meeste nerven. Snijd de kool daarna in smalle reepjes. Schrap de wortel(tjes) en snijd ze precies zoals de radijs of de ijspegels. Schep de groenten door elkaar en leg ze in een bak met ijskoud water, waaraan ijsblokjes zijn toegevoegd. Zet de bak in de koelkast en laat hem een uur staan. Laat de groenten daarna even uitlekken en schenk de saus erover. Dien e salade – in kleine schaaltjes – ijskoud op. De groenten zullen dan bijzonder knapperig zijn.
6 personen
gebied : Japan
gerechtsoort : salade
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
Sunomono (Japan)
SUNOMONO (KOMKOMMERSALADE)
1 grote groene komkommer
2 eetlepels blanke azijn
1 eetlepel water
2 theelepels suiker
½ theelepel zout
½ theelepel geraspte verse gemberwortel
Schil de komkommer of boen hem goed schoon. Snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder met een lepeltje het zaad. Snijd de helften daarna in plakjes. Roer de overige ingrediënten door elkaar. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Laat de plakjes komkommer tenminste 1 uur (in de koelkast) in de marinade liggen. Laat ze vlak voor het opdienen even uitlekken.
Dien de salade op in éénpersoons schaaltjes. Garneer de salades door er een toefje peterselie of een takje waterkers op te leggen.
4 personen
gebied : Japan
gerechtsoort : salade
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
1 grote groene komkommer
2 eetlepels blanke azijn
1 eetlepel water
2 theelepels suiker
½ theelepel zout
½ theelepel geraspte verse gemberwortel
Schil de komkommer of boen hem goed schoon. Snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder met een lepeltje het zaad. Snijd de helften daarna in plakjes. Roer de overige ingrediënten door elkaar. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Laat de plakjes komkommer tenminste 1 uur (in de koelkast) in de marinade liggen. Laat ze vlak voor het opdienen even uitlekken.
Dien de salade op in éénpersoons schaaltjes. Garneer de salades door er een toefje peterselie of een takje waterkers op te leggen.
4 personen
gebied : Japan
gerechtsoort : salade
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
Abonneren op:
Posts (Atom)