donderdag 4 januari 2024

Omelet-pakketje (Japan)

OMELET-PAKKETJE

1 ei
2 eetlepels melk
zout
peper
1 theelepel boter
1 sprietje bieslook


Klop 1 ei los met 2 eetlepels melk, zout en peper. Bak de omelet in 1 theelepel boter zachtjes gaar. Maak er een pakketje van en strik het dicht met een smal reepje prei of bieslook.

1 persoon

voedingswaarde : 130 kcal p.p.

gebied : Japan
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : … Maar vooral lekker & licht / Irene van Bommestein

Rijstballetjes (Japan)

RIJSTBALLETJES

20 gram Japanse kleefrijst
zout
1 garnaal


Kook 20 gram (Japanse) kleefrijst gaar in water met zout. Laat hem iets afkoelen en draai er balletjes van. Garneer met een garnaal.

1 persoon

voedingswaarde : 110 kcal p.p.

gebied : Japan
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : … Maar vooral lekker & licht / Irene van Blommestein

Komkommer-'bloemen' (Japan)

KOMKOMMER-‘BLOEMEN’

2 repen komkommer
1 plakje rauwe ham
1 plakje kaas


Snijd met een dunschiller 2 lange repen van een geschilde komkommer. Leg op de ene reep 1 plakje rauwe ham (zonder vet), op de andere 1 plakje kaas en vouw ze tot ‘bloemen’.

1 persoon

voedingswaarde : 150 kcal p.p.

gebied : Japan
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : … Maar vooral lekker & licht / Irene Blommestein

Radijs-'vogeltje' (Japan)

RADIJS-‘VOGELTJE’

2 plakjes wortel
1 radijsje


Snijd 2 plakjes wortel in de vorm van een vogel. Zet er 1 radijsje tussen en steek het vast met een prikker.

1 persoon

voedingswaarde : 5 kcal p.p.

gebied : Japan
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : … Maar vooral lekker & licht / Irene van Blommestein

Sunomono met wakame (Japan)

SUNOMONO met wakame (KOMKOMMER-ZEEWIERSALADE)

stuk komkommer van 12 centimeter (125 gram)
1 theelepel zout
3 eetlepels blanke azijn
1 eetlepel suiker
1 zakje wakame (gedroogd zeewier), 5 gram


Komkommer wassen. Komkommer overlangs halveren. Komkommer in dunne plakjes snijden. In kom doen. 1 Theelepel zout erover strooien. Door elkaar mengen. 5 Minuten laten intrekken. Intussen in kom met ruim koud water wakame 3 minuten weken. In kom azijn met suiker net zo lang kloppen tot suiker is opgelost (2 minuten). Wakame zeer goed uitknijpen. Aan azijn toevoegen. In zeef komkommer afspoelen. Dan zeer goed uitknijpen. Aan azijn toevoegen. Door elkaar mengen. Over 2 kleine kommetjes verdelen.

2 personen

voedingswaarde : 40 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : salade

bron : Lekker-lijnen-tip, bijlage bij Tip april 1989

Sushi (Japan)

SUSHI (RIJST MET AZIJN EN SUIKER)

Sushi wordt in Japan gegeten zoals wij een broodje eten. De rijst neemt hier de plaats van het brood in. Als ‘beleg’ kiest de Japanner voor zijn sushi graag rauwe vis, pickles, champignons of andere groenten. Heel populair – zoals bij ons een broodje half-om – zijn norimaki sushi (rijst gewikkeld in zeewier), fukusa sushi (gewikkeld in een omelet), inari sushi (gewikkeld in sojabonenkaas) en nigiri sushi (met rauwe vis).

2½ kop kortkorrelige rijst
2½ kop water
1 stukje kombu (gedroogd zeewier) van 5 vierkante centimeter

SAUS
4 eetlepels rijstazijn
3 eetlepels suiker
2 theelepels zout
2 eetlepels mirin, saké of droge sherry


Meng voor de saus alle ingrediënten in een kom door elkaar. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Was de rijst een paar maal, laat ze ten minste een half uur uitlekken. Doe ze samen met het water en het goed afgespoelde stukje kombu in een pan. Breng alles aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat alles 15 minuten doorkoken. Neem daarna de pan van het vuur. Laat hem gesloten 10 minuten staan. Neem het stuk kombu weg. Doe de rijst over in een grote kom en schenk er direct daarop de saus over. Laat de rijst daarna tot lauwwarm afkoelen.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Kimizu (Japan)

KIMIZU (KIMIZU-SAUS VOOR SALADES)

3 eierdooiers
¼ theelepel zout
1 eetlepel suiker
3 eetlepels (niet al te scherpe) blanke azijn
¾ kop water
1 eetlepel maïzena
1 theelepel wasabi


Doe alle ingrediënten behalve het water in een blender en maak er een glad mengsel van. Voeg het water toe en breng het al roerende in een pannetje tot iets onder het kookpunt. Neem het pannetje van het vuur en blijf roeren tot de saus lauw geworden is. Laat de saus daarna in de koelkast koud worden.

Voor 1½ kop

gebied : Japan
gerechtsoort : saus

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Namasu (Japan)

NAMASU (SALADE VAN WITTE KOOL EN REUZERADIJS)

1 grote daikon (reuzeradijs), of een handvol ijspegels
¼ deel van een stevige, goed gesloten witte of gele kool
1 à 2 jonge worteltjes
kimizu-saus


Schil de radijs of schrap de ijspegels. Snijd ze daarna in smalle reepjes. Maak de kool schoon, verwijder de buitenste (harde) bladeren en de meeste nerven. Snijd de kool daarna in smalle reepjes. Schrap de wortel(tjes) en snijd ze precies zoals de radijs of de ijspegels. Schep de groenten door elkaar en leg ze in een bak met ijskoud water, waaraan ijsblokjes zijn toegevoegd. Zet de bak in de koelkast en laat hem een uur staan. Laat de groenten daarna even uitlekken en schenk de saus erover. Dien e salade – in kleine schaaltjes – ijskoud op. De groenten zullen dan bijzonder knapperig zijn.

6 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : salade

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Sunomono (Japan)

SUNOMONO (KOMKOMMERSALADE)

1 grote groene komkommer
2 eetlepels blanke azijn
1 eetlepel water
2 theelepels suiker
½ theelepel zout
½ theelepel geraspte verse gemberwortel


Schil de komkommer of boen hem goed schoon. Snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder met een lepeltje het zaad. Snijd de helften daarna in plakjes. Roer de overige ingrediënten door elkaar. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Laat de plakjes komkommer tenminste 1 uur (in de koelkast) in de marinade liggen. Laat ze vlak voor het opdienen even uitlekken.
Dien de salade op in éénpersoons schaaltjes. Garneer de salades door er een toefje peterselie of een takje waterkers op te leggen.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : salade

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon