woensdag 13 oktober 2021

Thit Cuu Xao Voi Gung (Vietnam)

THIT CUU XAO VOI GUNG (GEROERBAKT LAMSVLEES MET GEMBER)

4 eetlepels kippenbouillon
1 wortel, in blokjes van 1 centimeter
15 gram boter
100 gram doperwten
1 eetlepel plantaardige olie
2 plakjes gemberwortel, gehakt
450 gram mager lamsvlees, in blokjes van 1 centimeter
1 eetlepel nuoc mam of 1 eetlepel Maggi aroma met ½ theelepel ansjovispasta
1 theelepel suiker
½ eetlepel hoisinsaus
zout
2 theelepels maïzena, vermengd met wat water


Verhit de bouillon in een wok op matig vuur. Voeg de wortel toe en laat deze koken tot het vocht bijna verdwenen is. Voeg boter en doperwten toe en laat deze 2 minuten mee sudderen, onder af en toe roeren. Doe de groenten in een kom.
Verhit op hoog vuur de olie in de wok en roerbak hierin 1 minuut de gember en het vlees. Voeg nuoc mam, suiker, hoisinsaus en zout toe, roerbak nog 1 minuut en voeg dan de maïzena toe. Deze geeft het vlees een mooie glans.
Voeg dan de wortels en doperwten toe, roerbak alles 30 seconden en serveer direct.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Gan Cuu Voi Gung Va Ngo (Vietnam)

GAN CUU VOI GUNG VA NGO (LAMSLEVER MET GEMBER EN KORIANDER)

450 gram lamslever, in reepjes van 4 centimeter bij 5 millimeter
2 eetlepels plantaardige olie
1 grote ui, in wigvormige stukken van 4 centimeter breed
2 groene paprika’s, gehalveerd
zout
1 eetlepel sesamolie

SAUS
2 eetlepels nuoc mam of lichte sojasaus
2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
2 theelepels suiker
2 grote teentjes knoflook, grof gehakt
1 eetlepel gegiste zwarte bonen, afgespoeld en grof gehakt
2 plakjes gember van 2 centimeter, geschild en fijngehakt
1 eetlepel verse koriander, gehakt
1 lente-ui, grof gehakt
2 theelepels maïzena, vermengd met 2 eetlepels water


Breng een grote steelpan halfvol water aan de kook. Doe de lever erin en roer tot het water weer begint te koken. Giet de lever af en houd deze even onder de koude kraan. Laat hem uitlekken.
Meng nuoc mam, rijstwijn en suiker in een kom en roer tot de suiker oplost.
Verhit op hoog vuur 1 eetlepel olie in een wok en roerbak hierin de uien en de paprika tot ze glimmen. Voeg wat zout toe en roer 1 minuut tot de uien glazig zijn. Doe de groenten in een schaal.
Veeg de wok schoon, doe de resterende olie erin en roerbak hierin knoflook, zwarte bonen, gember, koriander en lente-ui (30 seconden). Voeg de lever toe en roerbak nog 30 seconden.
Voeg het nuoc mam-mengsel toe en schep het vlees flink om. Voeg de groenten toe en roer ze door het vlees. Voeg beetje bij beetje, onder voortdurend roeren, de maïzena toe. Roer de sesamolie erdoor en schep het gerecht in een schaal.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Thit Cuu An Voi Xot Toi Ot (Vietnam)

THIT CUU AN VOI XOT TOI OT (LAMSVLEES MET KNOFLOOKSAUS)

250 gram spinazie of andere groene groente
2 eetlepels plantaardige olie
250 gram mager lamsvlees, in dunne plakjes
4 teentjes knoflook, fijngehakt
versgemalen witte peper
½ theelepel suiker
1 eetlepel nuoc mam of 1 eetlepel lichte sojasaus met 1 theelepel ansjovispasta
1 eetlepel oestersaus
verse takjes munt en/of koriander, als garnering


Blancheer de groente 1 minuut, laat haar uitlekken en leg haar op een schaal.
Verhit de olie in een wok en roerbak hierin het lamsvlees tot het bijna gaar is (2 minuten). Voeg knoflook, peper, suiker, nuoc mam en oestersaus toe en roerbak alles tot het vlees gaar en mals is.
Giet het vlees met de saus over de groente en garneer met takjes munt en/of koriander.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Thit Cuu Xot-Te An Voi Ca Tim Va Xot (Vietnam)

THIT CUU XOT-TE AN VOI CA TIM VA XOT (GASAUTEERD LAMSVLEES MET AUBERGINE EN YOGHURTSAUS)

2 grote aubergines, in dikke plakken
3 eetlepels olijfolie
8 lamskoteletten
2 teentjes knoflook, geplet
6 grote tomaten, geblancheerd, ontveld en in dikke plakken gesneden
zout
versgemalen zwarte peper

SAUS
2 eetlepels verse munt, gehakt
1½ deciliter yoghurt
versgemalen zwarte peper

GARNERING
1 citroen, in plakjes
takjes munt


Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat ze 20 minuten staan. Spoel ze af en droog ze met keukenpapier.
Verhit op hoog vuur 2 eetlepels olijfolie in een wok en bak hierin de lamskoteletten bruin. Zet het vuur laag en bak ze tot ze gaar zijn (5 minuten aan elke kant). Haal ze uit de wok, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in de oven.
Doe de resterende olie in de wok en bak hierin de plakken aubergine met het knoflook aan beide kanten lichtbruin. (Voeg wat olie toe als ze te droog worden). Duw ze tegen de zijkant van de wok als ze gaar zijn en voeg de tomaten toe. Roerbak ze even en breng de groenten op smaak met zout en peper.
Leg de groenten op een schaal en leg de koteletten er bovenop. Garneer met citroen en munt.
Roer voor de saus de munt door de yoghurt. Strooi er wat peper over en serveer de saus in een klein kommetje.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Thit Bo Nau Voi Nuoc Dua (Vietnam)

THIT BO NAU VOI NUOC DUA (RUNDVLEES IN KOKOSMELK)

2 eetlepels plantaardige olie
1 teentje knoflook, geplet
225 gram biefstuk, in dunne plakjes
1 kleine ui, in ringen
mespunt kurkuma (koenjit)
groene peper
1 centimeter citroengras (uit het onderste deel van de stengel), in dunne ringetjes
1 eetlepel kokosmelk uit blik

GARNERING
1 eetlepel pinda’s, verkruimeld
1 handvol verse koriander, gehakt


Verhit de olie tot deze zeer heet is. Roerbak hierin kort de knoflook en voeg dan alles behalve de kokosmelk toe. Roerbak het gerecht tot het vlees gaar is (3 minuten).
Voeg de kokosmelk toe en roer kort. Garneer het gerecht met de pinda’s en koriander.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van