maandag 20 april 2020

Bohsalino (Beiroet, Libanon)

BOHSALINO (PISTACHEMARSEPEIN MET RICOTTAVULLING)

De pistachemarsepein ontdekten we bij Tawlet, ons bevriende restaurant in Beiroet. We raakten er direct van in de ban. Dit is onze versie, waarbij we de ‘ashta’ (dit is een soort ricotta-achtige melkcrème) door ricotta vervangen. Het is even wat gepriegel maar zo de moeite waard. Het heet bohsalino, naar de uitvinder: patisserie Bohsali.

150 gram gepelde pistachenoten van de aller-allerbeste kwaliteit, liefst uit Antep of Bronte
80 gram poedersuiker
3 - 4 eetlepels pistacheolie of neutrale olie
4 eetlepels ricotta


Dit is een fijn klusje dat je met aandacht moet doen, maar dan heb je ook wat heerlijks om indruk mee te maken.
Bestrooi een vel bakpapier met poedersuiker. Maal 100 gram pistachenoten met 80 gram poedersuiker en de pistacheolie tot een fijne pistachemarsepein. Verdeel de marsepein in twee stukken.
Druk een stuk met je vingers uit tot een platte dunne (maar niet te dun!) vierkante lap. Roer de ricotta los en verdeel hem met een lepel en je vingers in een dunne laag over de pistachemarsepein. Beleg het geheel nu met de rest van de pistachemarsepein in een zo dun mogelijke laag: maak steeds kleine dunne lapjes pistachemarsepein, leg ze aan elkaar en druk voorzichtig aan.
Snijd de gevulde marsepeinlap nu verticaal doormidden en leg je hand voorzichtig onder het bakpapier onder een helft van de marsepein, til het heel voorzichtig op en klap dubbel, zo op de andere helft. Voilà, je hebt nu gelijk meerdere laagjes.
Je kunt de rechthoekige pistache’taart’ in mooie kleine rechthoekjes of vierkantjes snijden. Het is machtig maar zo lekker. Hak de rest van de pistachenoten heel fijn en bestrooi de pistachemarsepein ermee.

4 personen

gebied : Beiroet, Libanon
gerechtsoort : snoepgoed

bron : Een druppel rozenwater : Zoete recepten uit Noord-Afrika, Midden-Oosten en Méditerranée / Nadia Zerouali en Merijn Tol

Meringue met lobbige kastanjeroom en saffraankaramel (Libanon)

MERINGUE MET LOBBIGE KASTANJEROOM EN SAFFRAANKARAMEL

Dit is onze versie van de Franse Mont Blanc, een Mont Liban (de berg van Libanon) zou een betere naam zijn. Opgeklopt eiwit is bekend in het Arabische zoet, en wij hebben de klassieke kastanjepuree door de room gemengd en er rijkelijk saffraankaramel over gesprenkeld. De gekookte kastanjes vind je bij de Turkse supermarkt in zakjes! Een ongelofelijk lekkere combinatie die niet te weerstaan is.

citroensap of azijn
6 eiwitten
150 gram witte basterdsuiker
150 gram poedersuiker
1 eetlepel maïzena
50 gram kristalsuiker
25 gram boter
1 buisje of envelopje saffraan
500 milliliter slagroom
1 zakje gekookte kastanjes (150 gram) van de Turkse supermarkt of deli


Maak de kom en de gardes van de keukenmachine goed vetvrij met keukenpapier en wat citroensap of azijn. Klop eerst op lage stand de eiwitten wat dikker. Voeg 100 gram basterdsuiker toe. Klop nu verder op een iets hogere stand, voeg weer 50 gram suiker toe en klop tot de suiker is opgenomen. Voeg 100 gram poedersuiker toe, wacht tot hij is opgenomen en voeg de laatste 50 gram poedersuiker toe, klop op de hoogste stand tot het schuim stevige pieken vormt en glanst. Niet te lang doorkloppen, want dan valt het schuim weer uit elkaar. Schep met een metalen lepel snel de gezeefde maïzena erdoor. Verwarm de oven voor op 120°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het schuim erop als een grote schuimbodem. Maak hem niet te hoog, anders duurt het drogen/bakken veel langer! Droog/bak de meringue in 4 uur in een oven. Breek hem daarna in grove stukken. Smelt in een koekenpan de kristalsuiker, voeg als de karamel lichtbruin is de boter en saffraan toe en laat de karamel mooi goudbruin worden, roer voorzichtig door en haal van het vuur. Pureer de kastanjes met 100 milliliter room. Klop de slagroom stijf zonder suiker en spatel de kastanjepuree erdoor. Schep de kastanjeroom door de grove stukken meringue en druppel de saffraankaramel er rijkelijk overheen.

8 - 10 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : taart

bron : Een druppel rozenwater : Zoete recepten uit Noord-Afrika, Midden-Oosten en Méditerranée / Nadia Zerouali en Merijn Tol