zondag 25 december 2022

Friséesalade met aardbeien en gegratineerde brie

FRISEÉSALADE MET AARDBEIEN EN GEGRATINEERDE BRIE

1 rode grapefruit
1 eetlepel citroensap
4 theelepels groene kruidenmosterd
zout
peper
4½ eetlepels olie
65 gram hazelnoten
300 gram roombrie
1 krop friséesla
200 gram aardbeien


Grapefruit uitpersen. In kommetje sausje roeren van 4½ eetlepels grapefruitsap, citroensap, mosterd, zout, peper en olie. Hazelnoten grof hakken. In droge koekenpan hazelnoten in 3 minuten goudbruin roosteren. Roombrie in 18 mooie plakken van ½ centimeter dik snijden. Lange plakken halveren. Naast elkaar op platte schaal leggen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Frisée wassen en in vergiet goed laten uitlekken. In mooie stukken scheuren. Aardbeien wassen en kroontjes verwijderen. 6 Aardbeien in waaiertjes snijden, de rest van aardbeien halveren.
Frisée op zes bordjes leggen. Aardbeien erover verdelen. Sausje nogmaals doorroeren en erover sprenkelen. Hazelnoten erover verdelen. Schaal met brie in voorverwarmde oven van 175°C zetten en Brie in 1½ minuut iets laten smelten. Met pannenkoekmes op elk bordje met salade 3 plakjes Brie leggen met brede kanten in het midden en de punten naar buiten. Direct serveren.
Lekker met partybroodjes.

6 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : AllerHande december 1990

Spruitjes tarte tatin

SPRUITJES TARTE TATIN

600 gram spruitjes, schoongemaakt
50 gram boter
1 eetlepel sambal manis
50 gram lichtbruine basterdsuiker
1 eetlepel azijn
1 rol bladerdeeg, koelvers
150 gram feta
2 eetlepels koriander, gehakt


Kook de spruitjes in 10 minuten gaar. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de spruitjes in een paar minuten lichtbruin. Verwarm de oven voor op 200°C.
Voeg de sambal en suiker toe aan de spruitjes. Giet de azijn erbij. Leg de spruitjes in een enkele laag op de bodem van een ingevette taartvorm met een doorsnede van 24 centimeter. Leg het bladerdeeg erop, duw het deeg om de buitenste rand spruitjes en bak in de oven in 20 minuten goudbruin.
Leg een bord op de vorm en keer in een keer om. Verkruimel de feta over de taart en bestrooi met e koriander.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Boodschappen december 2022

Romige kaassaus met oesterzwammen

ROMIGE KAASSAUS MET OESTERZWAMMEN

1 ui
100 gram oesterzwammen
25 gram boter of margarine
1 teentje knoflook
1 theelepel tijm
2 theelepels majoraan
1 theelepel bouillonpoeder
¼ liter slagroom
150 gram verse roomkaas
2 eetlepels Parmezaanse kaas
zout
peper


Ui pellen en snipperen. Oesterzwammen schoonvegen met keukenpapier en in dunne reepjes snijden. In pan boter verhitten. Ui 2 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Oesterzwammen erdoor scheppen en 3 minuten zachtjes meebakken. Tijm, majoraan en bouillonpoeder erover strooien. Slagroom en verse roomkaas toevoegen. Al roerende verse roomkaas laten smelten. Parmezaanse kaas erdoor roeren. Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Saus opnieuw zachtjes verwarmen. Eventueel nog iets laten inkoken tot hij goed van dikte is. Saus op smaak brengen met zout en peper.
Deze saus smaakt lekker bij schouderfiletrollade.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : AllerHande december 1990

Geitenkaas-spinazie sandwiches

GEITENKAAS-SPINAZIE SANDWICHES

12 sneetjes mais- of meergranenbrood
150 gram tomaten- of olijventapenade
125 gram zachte geitenkaas of feta
40 gram spinazie, panklaar, of veldsla
8 dadels, zonder pit
12 cherry- / kerstomaatjes


Steek met een uitsteekvorm met een doorsnede van 10 centimeter of een glas 12 rondjes uit de sneetjes brood en besmeer met de tapenade. Verdeel over 8 broodrondjes geitenkaas, spinazie en dadels.
Stapel 4 keer 2 belegde broodrondjes. Dek de stapeltjes af met de laatste broodrondjes met de besmeerde kant naar beneden. Rijg de tomaatjes aan 4 prikkers of spiesen en steek daarmee de broodstapeltjes vast.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Boodschappen december 2022

Briochetoast met geitenkaasspread en linzen

BRIOCHETOAST MET GEITENKAASSPREAD EN LINZEN

150 gram briochebrood
20 gram roomboter, op kamertemperatuur
150 gram verse geitenkaas naturel 45+
70 gram Griekse yoghurt 10%
1 sjalot
5 gram dille
160 gram linzen uit blik
½ eetlepel kappertjes
1 eetlepel za’atar


Snijd 6 sneetjes van 1 centimeter dik uit de brioche. Steek met een uitsteekvorm of een glas 6 cirkels van 8 centimeter uit de sneetjes brood. Besmeer beide kanten met de boter. Bak de sneetjes in een grote koekenpan zonder olie of boter in 2 minuten op middelhoog vuur lichtbruin en krokant. Keer halverwege.
Doe de geitenkaas samen met de yoghurt in de hoge beker van een staafmixer en pureer tot een egale, luchtige spread. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snipper de sjalot en snijd de dille fijn (houd wat over ter garnering). Spoel de linzen af, laat goed uitlekken in een zeef en meng met de sjalot, kappertjes, fijngesneden dille en za’atar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Beleg de briochetoast met de geitenkaasspread en verdeel de linzen erover. Garneer met wat achtergehouden dille.

6 personen

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : AllerHande december 2022

Paprikatimbaaltjes met avocadomousse

PAPRIKATIMBAALTJES MET AVOCADOMOUSSE

4 rode paprika’s
2 rijpe avocado’s
2 hardgekookte eieren
3 eetlepels crème fraîche
sap van ½ citroen
3 eetlepels groene pesto uit een potje
zout
versgemalen peper
2 eetlepels (olijf)olie
1 doosje tuinkers


Verwarm de ovengrill voor. Snijd de paprika’s in vieren en verwijder de steelaanzetten, de zaadlijsten en de zaadjes. Leg de kwarten met de buitenkant naar boven op de bakplaat en schuif ze 5 minuten onder de voorverwarmde grill tot de velletjes geblakerd zijn. Stop de paprika’s in een plastic zak en laat ze 20 minuten rusten. Trek de velletjes van de paprika’s. Halveer intussen de avocado’s, wip de pitten eruit en schep het vruchtvlees uit de schil. Pureer met de hardgekookte eieren, de crème fraîche, het citroensap, 1 eetlepel van de pesto en wat zout en peper in de foodprocessor of prak in een kom fijn met een vork. Bekleed vier met olie ingevette lage kopjes of vormpjes elk met vier paprikakwarten. Vul ze met het avocadomengsel en druk het goed aan. Vouw de eventueel overhangende paprika naar binnen. Zet de vormpjes afgedekt in de koelkast.
Neem de vormpjes een half uur voor gebruik uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Stort op de bordjes. Roer de resterende 2 eetlepels pesto aan met de olijfolie en schep rond de avocadomousse. Garneer met de afgeknipte tuinkers en geef er driehoekjes geroosterd brood bij.

4 personen

voedingswaarde : 267 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen december 1999