vrijdag 9 december 2016

Falafel of Ta'amia (Egypte)

FALAFEL of TA’AMIA (PIKANTE BONENKOEKJES)

500 gram kikkererwten of gedroogde tuinbonen, geweekt en gaargekookt
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 middelgrote ui, geraspt
4 eetlepels fijngehakte verse koriander of peterselie
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel kurkuma
½ theelepel bakpoeder
wat citroensap
wat bloem
zout
peper
olie om te bakken sesamzaad (eventueel)


Maal de kikkererwten of tuinbonen met een keukenmachine tot er een zeer gladde paté ontstaat. Dit is heel belangrijk anders zullen de falafels tijdens het bakken uiteenvallen. Voeg de rest van de ingrediënten, behalve de olie en het sesamzaad toe en laat het mengsel minstens 15 minuten staan. Vorm het mengsel tot koekjes met een middellijn van 5 centimeter en een dikte van 1,5 centimeter. Laat de koekjes 15 minuten ‘rusten’ en druk op elk wat sesamzaad. Verhit een bodem olie in een koekenpan en bak de falafel aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dien op met shoarmabroodjes en sla.

4 personen (20 falafel)

gebied : Egypte
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells