zaterdag 7 mei 2022

Kyuri to Kaiso Sunomono (Japan)

KYURI TO KAISO SUNOMONO (KOMKOMMER-ZEEWIERSALADE)

1 theelepel zout
2 kleine komkommers, in dunne plakjes
5 gram gemengd gedroogd zeewier, zoals wakame, dulse, kelp, aramé en hiziku, 10 minuten in warm water geweekt en uitgelekt
2 ½ centimeter verse gember, geschild, in dunne reepjes

DRESSING
3 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel fijne tafelsuiker
1 eetlepel dashi
1 theelepel sojasaus
1 theelepel geroosterd wit sesamzaad
1 theelepel Japanse of Engelse mosterd


Bestrooi de plakjes komkommer met zout en laat ze in 10 minuten zacht worden. Spoel ze af en dep ze droog.
Snijd indien nodig het zeewier in stukjes en knijp het overtollige vocht er goed uit.
Roer alle ingrediënten voor de dressing in een kom door elkaar.
Schep vlak voor het opdienen de plakjes komkommer, het zeewier, de gember en de dressing om. Serveer de salade op kamertemperatuur als bijgerecht voor zowel vlees als vis.

4 personen

voedingswaarde : 38 kcal p.p.

gebied : Japan
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De verse Japanse keuken : Ruim 80 gezonde Japanse recepten / Yasuko Fukuoka

Moyashi Itame (Japan)

MOYASHI ITAME (GEROERBAKTE TAUGÉ MET CHILIPEPER)

2 eetlepels geroosterdesesamolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 centimeter verse gember, geschild en fijngehakt
1 klein gedroogd chilipepertje, zaad verwijderd en fijngehakt
400 gram taugé, gewassen
250 gram groene asperges, gehalveerd en diagonaal in plakjes gesneden
50 gram shiitakes, in dunne plakjes
50 gram wortel, in luciferdunne reepjes
1 eetlepel arrowroot of maïzena
rijst, voor erbij

DRESSING
2 eetlepels mirin
1 eetlepel rode miso
1 eetlepel sojasaus
2 theelepels Chinese bonensaus
1 theelepel oestersaus


Meng alle ingrediënten voor de dressing met 2 deciliter water en zet hem tot gebruik weg.
Verhit de sesamolie in een wok of grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de knoflook, gember en chilipeper 1 minuut. Doe alle groenten en de shiitakes in de pan, roerbak ze 3 minuten terwijl u de pan steeds heen en weer schudt en voeg dan de dressing toe. Bak alles nog 2 minuten.
Roer een papje van de arrowroot en 1 eetlepel water en giet dit al roerend in de wok. Haal de pan van het vuur zodra de vloeistof dik begint te worden. Serveer het gerecht met een kom rijst.

4 personen

voedingswaarde : 143 kcal p.p.

gebied : Japan
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De verse Japanse keuken : Ruim 80 gezonde Japanse recepten / Yasuko Fukuoka