POMMES AU CIDRE (APPELS IN CIDER)
4 appels, bijvoorbeeld Golden Delicious
4 eetlepels bruine suiker
½ liter cider
boter
Beboter een vuurvaste schaal waar de appels precies in passen. Schil de appels en steek de klokhuizen er met een appelboor uit. Zet de appels in de schaal en doe in elke appel 1 eetlepel bruine suiker. Leg hier een klontje boter op. Giet zoveel cider in de schaal dat de appels voor tweederde onderstaan. Dek de appels af met een vel aluminiumfolie. Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Verwijder de laatste 5 minuten de folie.
4 personen
gebied : Arras, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht
bron : Eten en drinken bij de Tour de France / Anne Scheepmaker
zondag 6 maart 2022
Gratin de Pommes de Terre Crécy (Crécy-en-Ponthieu, Hauts-de-France, Frankrijk)
GRATIN DE POMMES DE TERRE CRÉCY (GEGRATINEERDE AARDAPPELEN MET WORTELTJES EN ROOM)
Deze gratin smaakt vooral heerlijk bij kalfsvlees of kip.
250 gram wortel (in dunne plakjes)
½ eetlepel boter
¼ theelepel zout
2 eetlepels sjalot of lente-ui (fijngehakt)
1½ deciliter water
GRATIN
4 eetlepels boter
1 kilogram aardappelen (in plakjes)
1 theelepel zout
mespunt peper
100 gram geraspte Gruyère
3 deciliter slagroom
Leg de plakjes wortel met boter, zout, sjalot of lente-ui en water in een pan met dikke bodem. Laat met het deksel schuin op de pan 20 minuten zachtjes smoren. De wortels zijn gaar als ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Verwarm de oven voor tot 150°C. Vet een 5 centimeter diepe vlamvaste schaal van 25 centimeter doorsnee in met 1 eetlepel boter. Leg de aardappelschijfjes in lagen in de schaal, afgewisseld met lagen wortelplakjes. Strooi tussen elke laag wat zout, peper, kaas en klontjes boter. Giet de room er overheen en breng langzaam op het vuur aan de kook. Zet de schaal dan midden in de voorverwarmde oven en bak 1 - 1¼ uur. Laat de room nooit echt borrelen. De gratin is klaar als de aardappelen zacht zijn en de room hebben opgenomen, en de bovenkant lichtbruin is geworden.
6 personen
gebied : Crécy-en-Ponthieu, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Kip en gevogelte : De heerlijkste recepten uit de Franse keuken / Julia Child, Simone Beck & Louisette Bertholle
Deze gratin smaakt vooral heerlijk bij kalfsvlees of kip.
250 gram wortel (in dunne plakjes)
½ eetlepel boter
¼ theelepel zout
2 eetlepels sjalot of lente-ui (fijngehakt)
1½ deciliter water
GRATIN
4 eetlepels boter
1 kilogram aardappelen (in plakjes)
1 theelepel zout
mespunt peper
100 gram geraspte Gruyère
3 deciliter slagroom
Leg de plakjes wortel met boter, zout, sjalot of lente-ui en water in een pan met dikke bodem. Laat met het deksel schuin op de pan 20 minuten zachtjes smoren. De wortels zijn gaar als ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Verwarm de oven voor tot 150°C. Vet een 5 centimeter diepe vlamvaste schaal van 25 centimeter doorsnee in met 1 eetlepel boter. Leg de aardappelschijfjes in lagen in de schaal, afgewisseld met lagen wortelplakjes. Strooi tussen elke laag wat zout, peper, kaas en klontjes boter. Giet de room er overheen en breng langzaam op het vuur aan de kook. Zet de schaal dan midden in de voorverwarmde oven en bak 1 - 1¼ uur. Laat de room nooit echt borrelen. De gratin is klaar als de aardappelen zacht zijn en de room hebben opgenomen, en de bovenkant lichtbruin is geworden.
6 personen
gebied : Crécy-en-Ponthieu, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Kip en gevogelte : De heerlijkste recepten uit de Franse keuken / Julia Child, Simone Beck & Louisette Bertholle
Maquereaux à la Calaisienne (Calais, Hauts-de-France, Frankrijk)
MAQUEREAUX À LA CALAISIENNE (MAKREEL OP DE WIJZE VAN CALAIS)
4 kleine makrelen of 2 grotere, gefileerd
een stuk brood (liefst oud)
scheutje melk
een paar champignons
1 sjalotje
peterselie
een beetje boter
Week een stuk oud brood in wat melk. Hak de champignons met het sjalotje en de peterselie fijn. Knijp het brood uit en meng het met het haksel, samen met wat zout en peper en genoeg boter om het smeuïg te maken. Smeel wat vulling op een makreelfilet, leg er de bijpassende filet bovenop en pak het zaakje stevig in een stuk aluminiumfolie. Gril de pakketjes op de barbecue (15 minuten) of in de skottelbraai (wat langer).
4 personen
bereidingstijd : 25 minuten
gebied : Calais, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht
bron : Reiskookboek Frankrijk / Onno Kleyn
4 kleine makrelen of 2 grotere, gefileerd
een stuk brood (liefst oud)
scheutje melk
een paar champignons
1 sjalotje
peterselie
een beetje boter
Week een stuk oud brood in wat melk. Hak de champignons met het sjalotje en de peterselie fijn. Knijp het brood uit en meng het met het haksel, samen met wat zout en peper en genoeg boter om het smeuïg te maken. Smeel wat vulling op een makreelfilet, leg er de bijpassende filet bovenop en pak het zaakje stevig in een stuk aluminiumfolie. Gril de pakketjes op de barbecue (15 minuten) of in de skottelbraai (wat langer).
4 personen
bereidingstijd : 25 minuten
gebied : Calais, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht
bron : Reiskookboek Frankrijk / Onno Kleyn
Petit suisses aux Fruits (Nord, Hauts-de-France, Frankrijk)
PETIT SUISSES AUX FRUITS (KLEINE ROOMKAASJES MET VRUCHTEN)
2 - 3 Petit suisse-kaasjes
aardbeien, aalbessen, blauwe bessen enzovoorts
honing
Koop per persoon 2 à 3 Petit suisse-kaasjes. Er zijn verschillende soorten. Let op het vetgehalte.
Koop verschillende soorten vers fruit: aardbeien, aalbessen, blauwe bessen enzovoorts.
Haal de Petit suisses uit de verpakking en let erop het papiertje weg te halen. Giet wat honing over de Petit suisse-torentjes en versier het nagerecht met schoongemaakt fruit.
1 persoon
gebied : Nord, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht
bron : Eten en drinken bij de Tour de France / Anne Scheepmaker
2 - 3 Petit suisse-kaasjes
aardbeien, aalbessen, blauwe bessen enzovoorts
honing
Koop per persoon 2 à 3 Petit suisse-kaasjes. Er zijn verschillende soorten. Let op het vetgehalte.
Koop verschillende soorten vers fruit: aardbeien, aalbessen, blauwe bessen enzovoorts.
Haal de Petit suisses uit de verpakking en let erop het papiertje weg te halen. Giet wat honing over de Petit suisse-torentjes en versier het nagerecht met schoongemaakt fruit.
1 persoon
gebied : Nord, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht
bron : Eten en drinken bij de Tour de France / Anne Scheepmaker
Abonneren op:
Posts (Atom)