zondag 6 maart 2022

Pommes au Cidre (Arras, Hauts-de-France, Frankrijk)

POMMES AU CIDRE (APPELS IN CIDER)

4 appels, bijvoorbeeld Golden Delicious
4 eetlepels bruine suiker
½ liter cider
boter


Beboter een vuurvaste schaal waar de appels precies in passen. Schil de appels en steek de klokhuizen er met een appelboor uit. Zet de appels in de schaal en doe in elke appel 1 eetlepel bruine suiker. Leg hier een klontje boter op. Giet zoveel cider in de schaal dat de appels voor tweederde onderstaan. Dek de appels af met een vel aluminiumfolie. Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Verwijder de laatste 5 minuten de folie.

4 personen

gebied : Arras, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : Eten en drinken bij de Tour de France / Anne Scheepmaker

Gratin de Pommes de Terre Crécy (Crécy-en-Ponthieu, Hauts-de-France, Frankrijk)

GRATIN DE POMMES DE TERRE CRÉCY (GEGRATINEERDE AARDAPPELEN MET WORTELTJES EN ROOM)

Deze gratin smaakt vooral heerlijk bij kalfsvlees of kip.

250 gram wortel (in dunne plakjes)
½ eetlepel boter
¼ theelepel zout
2 eetlepels sjalot of lente-ui (fijngehakt)
1½ deciliter water

GRATIN
4 eetlepels boter
1 kilogram aardappelen (in plakjes)
1 theelepel zout
mespunt peper
100 gram geraspte Gruyère
3 deciliter slagroom


Leg de plakjes wortel met boter, zout, sjalot of lente-ui en water in een pan met dikke bodem. Laat met het deksel schuin op de pan 20 minuten zachtjes smoren. De wortels zijn gaar als ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Verwarm de oven voor tot 150°C. Vet een 5 centimeter diepe vlamvaste schaal van 25 centimeter doorsnee in met 1 eetlepel boter. Leg de aardappelschijfjes in lagen in de schaal, afgewisseld met lagen wortelplakjes. Strooi tussen elke laag wat zout, peper, kaas en klontjes boter. Giet de room er overheen en breng langzaam op het vuur aan de kook. Zet de schaal dan midden in de voorverwarmde oven en bak 1 - 1¼ uur. Laat de room nooit echt borrelen. De gratin is klaar als de aardappelen zacht zijn en de room hebben opgenomen, en de bovenkant lichtbruin is geworden.

6 personen

gebied : Crécy-en-Ponthieu, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Kip en gevogelte : De heerlijkste recepten uit de Franse keuken / Julia Child, Simone Beck & Louisette Bertholle

Maquereaux à la Calaisienne (Calais, Hauts-de-France, Frankrijk)

MAQUEREAUX À LA CALAISIENNE (MAKREEL OP DE WIJZE VAN CALAIS)

4 kleine makrelen of 2 grotere, gefileerd
een stuk brood (liefst oud)
scheutje melk
een paar champignons
1 sjalotje
peterselie
een beetje boter


Week een stuk oud brood in wat melk. Hak de champignons met het sjalotje en de peterselie fijn. Knijp het brood uit en meng het met het haksel, samen met wat zout en peper en genoeg boter om het smeuïg te maken. Smeel wat vulling op een makreelfilet, leg er de bijpassende filet bovenop en pak het zaakje stevig in een stuk aluminiumfolie. Gril de pakketjes op de barbecue (15 minuten) of in de skottelbraai (wat langer).

4 personen

bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Calais, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Reiskookboek Frankrijk / Onno Kleyn

Petit suisses aux Fruits (Nord, Hauts-de-France, Frankrijk)

PETIT SUISSES AUX FRUITS (KLEINE ROOMKAASJES MET VRUCHTEN)

2 - 3 Petit suisse-kaasjes
aardbeien, aalbessen, blauwe bessen enzovoorts
honing


Koop per persoon 2 à 3 Petit suisse-kaasjes. Er zijn verschillende soorten. Let op het vetgehalte.
Koop verschillende soorten vers fruit: aardbeien, aalbessen, blauwe bessen enzovoorts.
Haal de Petit suisses uit de verpakking en let erop het papiertje weg te halen. Giet wat honing over de Petit suisse-torentjes en versier het nagerecht met schoongemaakt fruit.

1 persoon

gebied : Nord, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : Eten en drinken bij de Tour de France / Anne Scheepmaker