zondag 6 maart 2022

Gratin de Pommes de Terre Crécy (Crécy-en-Ponthieu, Hauts-de-France, Frankrijk)

GRATIN DE POMMES DE TERRE CRÉCY (GEGRATINEERDE AARDAPPELEN MET WORTELTJES EN ROOM)

Deze gratin smaakt vooral heerlijk bij kalfsvlees of kip.

250 gram wortel (in dunne plakjes)
½ eetlepel boter
¼ theelepel zout
2 eetlepels sjalot of lente-ui (fijngehakt)
1½ deciliter water

GRATIN
4 eetlepels boter
1 kilogram aardappelen (in plakjes)
1 theelepel zout
mespunt peper
100 gram geraspte Gruyère
3 deciliter slagroom


Leg de plakjes wortel met boter, zout, sjalot of lente-ui en water in een pan met dikke bodem. Laat met het deksel schuin op de pan 20 minuten zachtjes smoren. De wortels zijn gaar als ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Verwarm de oven voor tot 150°C. Vet een 5 centimeter diepe vlamvaste schaal van 25 centimeter doorsnee in met 1 eetlepel boter. Leg de aardappelschijfjes in lagen in de schaal, afgewisseld met lagen wortelplakjes. Strooi tussen elke laag wat zout, peper, kaas en klontjes boter. Giet de room er overheen en breng langzaam op het vuur aan de kook. Zet de schaal dan midden in de voorverwarmde oven en bak 1 - 1¼ uur. Laat de room nooit echt borrelen. De gratin is klaar als de aardappelen zacht zijn en de room hebben opgenomen, en de bovenkant lichtbruin is geworden.

6 personen

gebied : Crécy-en-Ponthieu, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Kip en gevogelte : De heerlijkste recepten uit de Franse keuken / Julia Child, Simone Beck & Louisette Bertholle

Geen opmerkingen: