zaterdag 25 februari 2023

Be Ya Kyaw (Yangon, Myanmar)

BE YA KYAW (KOEKJES VAN GELE SPLITERWTEN)

Het lijkt of Aziaten altijd hapjes eten. Deze koekjes zijn inderdaad niet te versmaden als u ze op straat bij een verkoper in Yangon (Rangoon) ziet. Deze knapperige koekjes zijn makkelijk te maken en zijn verrukkelijk met een koel drankje.

220 gram gedroogde gele spliterwten
300 gram zeer fijn gesnipperde blonde ui
20 gram gehakte verse koriander
2 verse lomboks (rode chilipepers), fijngehakt
1 theelepel zout
½ theelepel gemalen geelwortel
maïs- of arachideolie voor het frituren van de koekjes
½ witte ui, in dunne plakken
1 citroen, doormidden gesneden


Verwijder eventueel vuil uit de spliterwten en doe ze in een kom. Giet er zo veel koud water over dat ze onderstaan en laat ze een nacht weken.
Giet de spliterwten de volgende dag af en draai ze in een keukenmachine tot een puree. Voeg de ui, koriander, chilipepers, het zout en de geelwortel toe en draai met korte stootjes tot een vochtige pasta.
Verwarm een wok of grote, diepe koekenpan op een middelhoog vuur. Giet er een laagje olie van 5 centimeter diep in en verhit die tot 180°C op een frituurthermometer. Bevochtig intussen uw handen met water, schep 2 eetlepels puree op en vorm die tot een plat koekje van 6 centimeter doorsnee en 1 centimeter dik. Maak zo koekjes met de rest van de puree.
Doe er zodra de olie heet is een aantal koekjes in en bak ze 5 minuten, waarbij u ze één keer omdraait, tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken.
Schik de koekjes op een schaal, garneer met de plakken ui, knijp er wat citroensap over en dien op.

8 - 12 personen

gebied : Yangon, Myanmar
gerechtsoort : snack

bron : Aan tafel in Zuidoost-Azië / Joyce Jue

Feu Khua (Laos)

FEU KHUA (GEBAKKEN RIJSTNOEDELS)

450 gram platte rijstnoedels
zonnebloemolie om te bakken
3 scharreleieren (maat M), losgeklopt
1 middelgrote rode ui, in ringen
2 hete rode chilipepers, in ringetjes
4 teentjes knoflook, geperst
250 gram oesterzwammen, in plakjes
350 gram paksoi, gesneden
175 gram bamboescheuten uit blik, uitgelekt en afgespoeld onder de koude kraan
10 kerstomaatjes, in kwarten
4 eetlepels vegetarische oestersaus
1 eetlepel lichte sojasaus
1 theelepel honing
2 theelepels maïzena, vermengd met een beetje water tot een pasta
½ theelepel gemalen witte peper
een handvol gehakte korianderblaadjes, om te garneren
een grote handvol taugé, om te garneren
lichte sojasaus gemengd met fijngehakte chili, om te garneren


Kook de rijstnoedels volgend de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel goed na onder de kraan.
Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok. Doe de noedels in de wok en roerbak ze een paar minuten. Roer het losgeklopte ei erdoor en blijf roerbakken tot het ei is gestold en de noedels ermee zijn bedekt. Haal de noedels uit de wok en schep ze op een bord.
Verhit nog eens 2 eetlepels zonnebloemolie in de wok. Voeg de ui, chilipeper en knoflook toe en fruit een paar minuten. Doe er de paddenstoelen, paksoi, bamboescheuten en 120 milliliter water bij en bak tot de paksoi begint te slinken. Voeg de kerstomaatjes, oester- en sojasaus, honing, maïzenamengsel en peper toe. Laat de saus indikken.
Doe de noedels weer in de wok en roerbak ze tot ze goed vermengd zijn met de saus en warm zijn. Serveer direct, gegarneerd met gehakte koriander en taugé. Breng op smaak met de chili-sojasaus.

4 - 6 personen

gebied : Laos
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : World Food Café Snel & Simpel : Recepten voor een vegetarische reis / Chris & Carolyn Caldicott

Mee Char (Cambodja)

MEE CHAR (VEGETARISCHE EIERMIE)

2 eetlepels olie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 – 2 kleine, gedroogde, rode Spaanse pepers, grof gehakt
85 gram of 1 nest eiermie, week gedroogde eerst
1 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel lichte sojasaus
½ theelepel suiker
60 gram taugé
60 gram broccoli, in roosjes verdeeld
60 gram wortel, in luciferreepjes gesneden
korianderblaadjes voor de garnering


Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit de knoflook goudbruin. Voeg al roerend de Spaanse pepers toe. Voeg één voor één de andere ingrediënten toe (behalve de koriander) en roer om na elke toevoeging.
Vermeng alles goed, doe over op een schotel en garneer met grof uiteen gescheurde korianderblaadjes.

1 persoon

gebied : Cambodja
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Zuidoost-Azië : Gerechten uit Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Birma, Maleisië en Singapore / Vatcharin Bhumichitr

Lassi met rozensmaak (Maleisië & Singapore)

LASSI MET ROZENSMAAK

Zoete en hartige lassi is altijd erg geliefd bij Indiase en Maleise koffiehuizen, restaurants en stalletjes. Dit Indiase yoghurtdrankje werkt kalmerend en verkoelend en is dus ideaal bij pittig eten. Hartige lassi is vaak zout en op smaak gebracht met munt, terwijl de zoete drank geurig is gemaakt met e traditionele essences van rozen of pandanblad.

3 deciliter yoghurt
1 – 2 theelepels rozenessence
2 theelepels suiker
6 ijsblokjes
rozenblaadjes, als garnering


Klop in een kan de yoghurt en 1 ½ deciliter water glad. Voeg de rozenessence en suiker toe en pas de zoetheid aan naar smaak, meng goed.
Verdeel de ijsblokjes over twee glazen en schenk de lassi erop. Versier met een paar rozenblaadjes en dien op.

2 personen

voedingswaarde : 104 kcal p.p.

gebied : Maleisië en Singapore
gerechtsoort : drank

bron : De keuken van Maleisië en Singapore / Ghillie Başan