zaterdag 25 februari 2023

Be Ya Kyaw (Yangon, Myanmar)

BE YA KYAW (KOEKJES VAN GELE SPLITERWTEN)

Het lijkt of Aziaten altijd hapjes eten. Deze koekjes zijn inderdaad niet te versmaden als u ze op straat bij een verkoper in Yangon (Rangoon) ziet. Deze knapperige koekjes zijn makkelijk te maken en zijn verrukkelijk met een koel drankje.

220 gram gedroogde gele spliterwten
300 gram zeer fijn gesnipperde blonde ui
20 gram gehakte verse koriander
2 verse lomboks (rode chilipepers), fijngehakt
1 theelepel zout
½ theelepel gemalen geelwortel
maïs- of arachideolie voor het frituren van de koekjes
½ witte ui, in dunne plakken
1 citroen, doormidden gesneden


Verwijder eventueel vuil uit de spliterwten en doe ze in een kom. Giet er zo veel koud water over dat ze onderstaan en laat ze een nacht weken.
Giet de spliterwten de volgende dag af en draai ze in een keukenmachine tot een puree. Voeg de ui, koriander, chilipepers, het zout en de geelwortel toe en draai met korte stootjes tot een vochtige pasta.
Verwarm een wok of grote, diepe koekenpan op een middelhoog vuur. Giet er een laagje olie van 5 centimeter diep in en verhit die tot 180°C op een frituurthermometer. Bevochtig intussen uw handen met water, schep 2 eetlepels puree op en vorm die tot een plat koekje van 6 centimeter doorsnee en 1 centimeter dik. Maak zo koekjes met de rest van de puree.
Doe er zodra de olie heet is een aantal koekjes in en bak ze 5 minuten, waarbij u ze één keer omdraait, tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken.
Schik de koekjes op een schaal, garneer met de plakken ui, knijp er wat citroensap over en dien op.

8 - 12 personen

gebied : Yangon, Myanmar
gerechtsoort : snack

bron : Aan tafel in Zuidoost-Azië / Joyce Jue

Geen opmerkingen: