VEGAN CAESARSALADE MET MISODRESSING
150 gram gesneden shiitake
6 eetlepels milde olijfolie
½ theelepel zoete gerookte-paprikapoeder
½ ciabatta (afbakbrood)
2 kropjes babyromaine
1 citroen, schoongeboend
1 kleine teen knoflook
150 gram plantaardig alternatief voor kwark soja ongezoet
20 gram misopasta
5 gram dille
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de shiitake met 2 eetlepels olie en de paprikapoeder en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de shiitake 20 minuten in het midden van de oven tot knapperig. Schep halverwege om.
Scheur ondertussen de ciabatta in grove stukken van 2 centimeter. Leg op een tweede met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 2 eetlepels olie en breng op smaak met peper. Bak de croutons boven in de oven in 15 minuten lichtbruin en krokant.
Snijd ondertussen de romaine in kwarten en bestrijk met 1 eetlepel olie. Verwarm een grillpan op hoog vuur zonder olie of boter en gril de sla 3 minuten. Keer halverwege. Rasp de gele schil van de citroen. Rasp de knoflook boven een kom en meng met het citroenrasp, het plantaardige alternatief voor kwark, de miso en 1 eetlepel olie. Breng op smaak met peper en eventueel zout
Verdeel een laagje misodressing over de borden. Verdeel de gegilde romaine over de dressing en bestrooi met de shiitake, de helft van de croutons en plukjes dille. Serveer de rest van de croutons erbij.
4 personen
voedingswaarde : 320 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 15 / 20 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : AllerHande december 2022
maandag 26 december 2022
Minibloemkool met hazelnoot en tijm
MINIBLOEMKOOL MET HAZELNOOT EN TIJM
4 minibloemkolen
30 gram hazelnoten
2 takjes tijm
2 eetlepels milde olijfolie
½ eetlepel vloeibare honing
Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de minibloemkolen met blad en al in de lengte. Verdeel de helften over een bakplaat van 38 x 24 centimeter.
Hak de hazelnoten grof. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng ¾ van de tijmblaadjes met de olie, honing, peper en eventueel zout en besprenkel de minibloemkolen ermee. Schep om en bestrooi met de hazelnoten. Rooster 15 – 20 minuten (afhankelijk van de grootte van de bloemkolen) in het midden van de oven. Schep halverwege de baktijd om.
Neem uit de oven. Bestrooi de minibloemkolen met de rest van de tijm.
Lekker met 50 gram verkruimelde feta.
4 personen
voedingswaarde : 160 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 5 / 20 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : AllerHande december 2022
4 minibloemkolen
30 gram hazelnoten
2 takjes tijm
2 eetlepels milde olijfolie
½ eetlepel vloeibare honing
Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de minibloemkolen met blad en al in de lengte. Verdeel de helften over een bakplaat van 38 x 24 centimeter.
Hak de hazelnoten grof. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng ¾ van de tijmblaadjes met de olie, honing, peper en eventueel zout en besprenkel de minibloemkolen ermee. Schep om en bestrooi met de hazelnoten. Rooster 15 – 20 minuten (afhankelijk van de grootte van de bloemkolen) in het midden van de oven. Schep halverwege de baktijd om.
Neem uit de oven. Bestrooi de minibloemkolen met de rest van de tijm.
Lekker met 50 gram verkruimelde feta.
4 personen
voedingswaarde : 160 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 5 / 20 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : AllerHande december 2022
Sinaasappelsaus met paprika en amandelen
SINAASAPPELSAUS MET PAPRIKA EN AMANDELEN
1 sjalotje
½ gele paprika
3 perssinaasappels
½ eetlepel boter of margarine
125 milliliter crème fraîche
2 eetlepels geschaafde amandelen
1 eetlepel Amaretto (amandellikeur)
zout
peper
Sjalotje pellen en in ringen snijden. Paprika wassen. Zaadlijst verwijderen. ¾ Deel van paprika in stukjes snijden. Rest in smalle reepjes snijden. Sinaasappels uitpersen (3 deciliter sap). In pan boter verhitten. Sjalot en paprika 3 minuten bakken. Sinaasappelsap erdoor roeren. Aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes koken. Crème fraîche erdoor roeren. Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In droge koekenpan geschaafde amandelen lichtbruin roosteren.
Op laag vuur saus verwarmen. Amandellikeur erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in sauskom. Garneren met reepjes paprika en geschaafde amandelen.
4 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Tip Kerst 1989
1 sjalotje
½ gele paprika
3 perssinaasappels
½ eetlepel boter of margarine
125 milliliter crème fraîche
2 eetlepels geschaafde amandelen
1 eetlepel Amaretto (amandellikeur)
zout
peper
Sjalotje pellen en in ringen snijden. Paprika wassen. Zaadlijst verwijderen. ¾ Deel van paprika in stukjes snijden. Rest in smalle reepjes snijden. Sinaasappels uitpersen (3 deciliter sap). In pan boter verhitten. Sjalot en paprika 3 minuten bakken. Sinaasappelsap erdoor roeren. Aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes koken. Crème fraîche erdoor roeren. Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In droge koekenpan geschaafde amandelen lichtbruin roosteren.
Op laag vuur saus verwarmen. Amandellikeur erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in sauskom. Garneren met reepjes paprika en geschaafde amandelen.
4 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Tip Kerst 1989
Cranberrysaus met rozijnen
CRANBERRYSAUS MET ROZIJNEN
150 gram cranberries
1 sjalotje
25 gram boter of margarine
1 deciliter rode bessensap
1 eetlepel mosterd
100 gram rozijnen
6 eetlepels rozenbotteljam
suiker
zout
peper
In zeef cranberries wassen en uitzoeken. Sjalotje pellen en snipperen. In pan boter verhitten en sjalotje 2 minuten fruiten. Toevoegen: cranberries, rode bessensap en mosterd. 10 Minuten zachtjes laten koken. Rozijnen en rozenbotteljam toevoegen en 5 minuten zachtjes meekoken. Saus op smaak brengen met suiker, zout en peper. Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Saus opnieuw zachtjes verwarmen.
Deze saus smaakt lekker bij varkensrollade en wildzwijnrollade.
4 personen
voedingswaarde : 205 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten
gerechtsoort : saus
bron : AllerHande december 1990
150 gram cranberries
1 sjalotje
25 gram boter of margarine
1 deciliter rode bessensap
1 eetlepel mosterd
100 gram rozijnen
6 eetlepels rozenbotteljam
suiker
zout
peper
In zeef cranberries wassen en uitzoeken. Sjalotje pellen en snipperen. In pan boter verhitten en sjalotje 2 minuten fruiten. Toevoegen: cranberries, rode bessensap en mosterd. 10 Minuten zachtjes laten koken. Rozijnen en rozenbotteljam toevoegen en 5 minuten zachtjes meekoken. Saus op smaak brengen met suiker, zout en peper. Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Saus opnieuw zachtjes verwarmen.
Deze saus smaakt lekker bij varkensrollade en wildzwijnrollade.
4 personen
voedingswaarde : 205 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten
gerechtsoort : saus
bron : AllerHande december 1990
Pompoenpuree met harissayoghurt
POMPOENPUREE MET HARISSAYOGHURT
750 gram (fles)pompoen, geschild en in blokjes
3 teentjes knoflook
100 milliliter slagroom
3 eetlepels boter
2 uien, in halve ringen
2 theelepels venkelzaad
1 eetlepel harissa of 1 theelepel sambal, naar smaak
5 eetlepels Griekse yoghurt
Stoom de pompoen met de knoflook in 15 minuten gaar. Giet de room erbij en pureer glad.
Verhit de boter en bak hierin de uien met het venkelzaad goudbruin. Roer de harissa naar smaak door de yoghurt.
Schep de pompoenpuree in een pannetje of diepe schaal. Giet de harissayoghurt als een swirl in het midden. Garneer met de gebakken uien, bruine boter en het venkelzaad.
Serveer met extra harissa naar smaak.
4 personen
voedingswaarde : 205 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Boodschappen december 2022
750 gram (fles)pompoen, geschild en in blokjes
3 teentjes knoflook
100 milliliter slagroom
3 eetlepels boter
2 uien, in halve ringen
2 theelepels venkelzaad
1 eetlepel harissa of 1 theelepel sambal, naar smaak
5 eetlepels Griekse yoghurt
Stoom de pompoen met de knoflook in 15 minuten gaar. Giet de room erbij en pureer glad.
Verhit de boter en bak hierin de uien met het venkelzaad goudbruin. Roer de harissa naar smaak door de yoghurt.
Schep de pompoenpuree in een pannetje of diepe schaal. Giet de harissayoghurt als een swirl in het midden. Garneer met de gebakken uien, bruine boter en het venkelzaad.
Serveer met extra harissa naar smaak.
4 personen
voedingswaarde : 205 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Boodschappen december 2022
Pompoen-aardappelpuree
POMPOEN-AARDAPPELPUREE
800 gram flespompoen, in stukjes
2 tenen knoflook
1 eetlepel milde olijfolie
600 gram iets kruimige aardappelen
100 milliliter volle melk
7½ gram peterselie
80 gram roomboter
¼ theelepel gemalen nootmuskaat
1 eetlepel olijfolie extra vierge
Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de pompoenstukjes samen met de ongepelde knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de milde olijfolie en rooster de pompoen 25 minuten in de oven.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 minuten gaar.
Verwarm ondertussen de melk in een steelpan tot hij warm is, maar niet kookt. Snijd de peterselie zo fijn mogelijk. Giet de aardappelen af en stamp ze met de pureestamper fijn. Voeg de melk en 30 gram boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
Haal de pompoen uit de oven. Knijp de tenen knoflook uit. Doe de pompoen samen met de knoflook en de rest van de boter in de hoge beker van een staafmixer en pureer tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de aardappel- en pompoenpuree naast elkaar over een lage schaal en maak een mooie ‘swirl’ tussen de 2 soorten. Bestrooi met de peterselie, besprenkel met de extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper.
4 personen
voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : AllerHande december 2022
800 gram flespompoen, in stukjes
2 tenen knoflook
1 eetlepel milde olijfolie
600 gram iets kruimige aardappelen
100 milliliter volle melk
7½ gram peterselie
80 gram roomboter
¼ theelepel gemalen nootmuskaat
1 eetlepel olijfolie extra vierge
Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de pompoenstukjes samen met de ongepelde knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de milde olijfolie en rooster de pompoen 25 minuten in de oven.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 minuten gaar.
Verwarm ondertussen de melk in een steelpan tot hij warm is, maar niet kookt. Snijd de peterselie zo fijn mogelijk. Giet de aardappelen af en stamp ze met de pureestamper fijn. Voeg de melk en 30 gram boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
Haal de pompoen uit de oven. Knijp de tenen knoflook uit. Doe de pompoen samen met de knoflook en de rest van de boter in de hoge beker van een staafmixer en pureer tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de aardappel- en pompoenpuree naast elkaar over een lage schaal en maak een mooie ‘swirl’ tussen de 2 soorten. Bestrooi met de peterselie, besprenkel met de extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper.
4 personen
voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : AllerHande december 2022
Romige pastinaak-preisoep met amandel
ROMIGE PASTINAAK-PREISOEP MET AMANDEL
2 eetlepels boter
1 prei, in dunne ringen
750 milliliter groentebouillon
1 eetlepel (truffel)olie
2 eetlepels wijnazijn
500 gram pastinaak, geschrapt en in stukjes
400 milliliter room
4 eetlepels (gerookte) amandelen, grof gehakt
4 takjes basilicum of kervel
Verhit de boter in een soeppan en bak hierin de prei in 5 minuten zacht en lichtbruin. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
Voeg de (truffel)olie, azijn en pastinaak toe. Kook tot de pastinaak helemaal gaar is. Giet de room erbij en pureer tot een gladde soep.
Schep de soep in kommen en garneer met de rest van de room, amandelen en basilicum.
4 personen
voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : voor- of tussengerecht
bron : Boodschappen december 2022
2 eetlepels boter
1 prei, in dunne ringen
750 milliliter groentebouillon
1 eetlepel (truffel)olie
2 eetlepels wijnazijn
500 gram pastinaak, geschrapt en in stukjes
400 milliliter room
4 eetlepels (gerookte) amandelen, grof gehakt
4 takjes basilicum of kervel
Verhit de boter in een soeppan en bak hierin de prei in 5 minuten zacht en lichtbruin. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
Voeg de (truffel)olie, azijn en pastinaak toe. Kook tot de pastinaak helemaal gaar is. Giet de room erbij en pureer tot een gladde soep.
Schep de soep in kommen en garneer met de rest van de room, amandelen en basilicum.
4 personen
voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : voor- of tussengerecht
bron : Boodschappen december 2022
Kaasplanktaart met abrikoos en walnoten
KAASPLANKTAART MET ABRIKOOS EN WALNOTEN
100 gram gewelde gedroogde abrikozen
2 takjes rozemarijn
30 gram ongebrande ongezouten walnoten
15 gram roomboter
1½ eetlepel honing
250 gram camembert
150 gram Clémont Rouge (roodkorstkaas)
200 gram vijgenbrood met amandelen
Houd 5 abrikozen heel en snijd de rest in kwarten. Ris de naaldjes van de helft van 1 takje rozemarijn. Verdeel de rest van het takje in 3 stukjes, het andere takje in 6 stukjes en houd ze apart. Snijd de walnoten doormidden.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de abrikozen (ook de hele) en de walnoten samen met de rozemarijnnaaldjes op middelhoog vuur in 4 minuten lichtbruin. Schep regelmatig om. Voeg 1 eetlepel honing toe, meng en verdeel over een bord om af te laten koelen tot kamertemperatuur.
Haal de kazen uit de koelkast. Snijd de nog koude camembert overlangs in 2 lagen. Snijd het vijgenbrood overlangs in 2 schijven. Leg de roodkorstkaas op 1 schijf vijgenbrood en snijd het vijgenbrood rondom met een mesje op dezelfde maat als de kaas.
Leg de grote schijf vijgenbrood op een bord. Leg de onderkant van de camembert erop en beleg met de helft van de abrikozen- en walnotenstukjes. Dek af met de bovenkant van de camembert, leg daarop de kleine schijf vijgenbrood en daarop de roodkorstkaas.
Leg de 5 hele abrikozen op de bovenkant van de kaastaart. Verdeel de rest van de abrikozen en walnoten over en rondom de kaastaart. Steek de stukjes rozemarijn op verschillende plekken tussen de lagen en besprenkel de kaasplanktaart met de rest van de honing.
8 personen
voedingswaarde : 315 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : kaasgang
bron : AllerHande december 2022
100 gram gewelde gedroogde abrikozen
2 takjes rozemarijn
30 gram ongebrande ongezouten walnoten
15 gram roomboter
1½ eetlepel honing
250 gram camembert
150 gram Clémont Rouge (roodkorstkaas)
200 gram vijgenbrood met amandelen
Houd 5 abrikozen heel en snijd de rest in kwarten. Ris de naaldjes van de helft van 1 takje rozemarijn. Verdeel de rest van het takje in 3 stukjes, het andere takje in 6 stukjes en houd ze apart. Snijd de walnoten doormidden.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de abrikozen (ook de hele) en de walnoten samen met de rozemarijnnaaldjes op middelhoog vuur in 4 minuten lichtbruin. Schep regelmatig om. Voeg 1 eetlepel honing toe, meng en verdeel over een bord om af te laten koelen tot kamertemperatuur.
Haal de kazen uit de koelkast. Snijd de nog koude camembert overlangs in 2 lagen. Snijd het vijgenbrood overlangs in 2 schijven. Leg de roodkorstkaas op 1 schijf vijgenbrood en snijd het vijgenbrood rondom met een mesje op dezelfde maat als de kaas.
Leg de grote schijf vijgenbrood op een bord. Leg de onderkant van de camembert erop en beleg met de helft van de abrikozen- en walnotenstukjes. Dek af met de bovenkant van de camembert, leg daarop de kleine schijf vijgenbrood en daarop de roodkorstkaas.
Leg de 5 hele abrikozen op de bovenkant van de kaastaart. Verdeel de rest van de abrikozen en walnoten over en rondom de kaastaart. Steek de stukjes rozemarijn op verschillende plekken tussen de lagen en besprenkel de kaasplanktaart met de rest van de honing.
8 personen
voedingswaarde : 315 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : kaasgang
bron : AllerHande december 2022
Abonneren op:
Posts (Atom)