zondag 28 augustus 2022

Salsa Verde (Italië)

SALSA VERDE Serveer deze pittige groene saus over gegrilde groenten als aubergine, courgette en tomaat.

1 kopje platte peterselie
1 kopje verse basilicum
1 kopje muntblaadjes
1 teentje knoflook, uitgeknepen
2 eetlepels kappertjes
2 eetlepels rode wijnazijn
1 eetlepel olijfolie (eerste persing)
versgemalen zwarte peper


Was de peterselie, basilicum en munt en schud droog. Hak de kruiden fijn (met de keukenmachine of handmatig).
Voeg kappertjes en knoflook toe en hak nogmaals.
Voeg de azijn toe (terwijl de keukenmachine draait of, indien handmatig, in een kom met vijzel) en vervolgens de olijfolie. Voeg als laatste, naar smaak, de peper toe.

4 personen

bereidingstijd : 7 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : saus

bron : Elle eten lente 1999

Olive all' Aglio (Toscane, Italië)

OLIVE ALL’ AGLIO (KNOFLOOK-OLIJVEN)

In Toscane worden verse olijven met emmers vol op deze manier geoogst en behandeld – dezelfde methode kan ook op kleine schaal toegepast worden op een pot olijven van de kruidenier, zodat ze wat meer smaak krijgen. Serveer deze olijven bij een drankje voor de lunch of gebruik ze voor recepten waarin olijven verwerkt worden.

100 gram olijven uit de pekel, uitgelekt
1 teentje knoflook, uit de knijper
1 takje rozemarijn
olijfolie


Doe de olijven in een pot, voeg er de knoflook en rozemarijn aan toe en schenk er olijfolie over. Doe een deksel op de pot en laat ze minstens een week staan.
Noot: Als de olijven op zijn, kunt u de met knoflook doortrokken olijfolie gebruiken voor het braden van vlees of voor een slasausje.

4 personen

gebied : Toscane, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Italië : De Toscaanse keuken / Elizabeth Cornish

Siciliaanse olijven (Sicilië, Italië)

SICILIAANSE OLIJVEN

500 gram groene olijven
3 – 4 tenen knoflook, in reepjes gesneden
2 eetlepels gedroogde oregano
1 theelepel rode-pepervlokken
olijfolie


Giet de olijven af en spoel ze onder de koude kraan. Dep de olijven goed droog en snijd ze half open of ontpit ze. Doe de olijven in een kom met de rest van de ingrediënten en zoveel olijfolie dat ze rondom bedekt zijn.

Voor 500 gram

gebied : Sicilië, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Middellandse Zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein

Peperoni Fritti (Italië)

PEPERONI FRITTI (GEBAKKEN ZOETE PEPERS)

500 gram lange, lindegroene, zoete pepers
olijfolie
zout


Laat de steeltjes aan de pepers zitten en laat de pepers ook anderszins ongemoeid. Verhit een laagje olijfolie tot een halve pinknagel hoog in een ruime bakpan met dikke bodem.
Leg de zoete pepers kop om staart naast elkaar in de pan en bak ze op een halfhoog vuur 20 – 25 minuten in de hete olie. Laat ze rondom gelijkmatig lichtbruin schroeien zodat de pepers op smaak komen. Door het schroeien zal de schil loskomen van het vruchtvlees. Draai het vuur na 10 minuten iets lager zodat de pepers niet verbranden.
Schep de pepers, zodra ze gaar en geurig zijn, uit de pan en schik ze op een platte schaal. Bestrooi ze royaal met zout alsof het patatten zijn. Serveer ze lauw of op kamertemperatuur.
Pak de pepers bij hun steeltje op en hap ze af als een Scheveningse haring. Ze kunnen desgewenst van hun schilletje ontdaan worden door het voorzichtig naar de punt toe eraf te trekken. En denk bij het afhappen om dat clustertje oneetbare zaadjes dat tegen het steeltje aanzit.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : antipasti

bron : Italiaanse smaken : Antipasti / Florine Boucher

Granita di Melone con Moscato (Sicilië, Italië)

GRANITA DI MELONE CON MOSCATO (MELOENWATERIJS MET MUSKAATWIJN)

1 rijpe galiameloen (700 gram)
75 gram suiker
2 takjes munt
2 deciliter (mousserende) muskaatwijn
kaneelpoeder


Meloen in vieren snijden, dik schillen en pitjes verwijderen. In keukenmachine vruchtvlees pureren. Suiker oplossen in ¾ deciliter kokend water. Suikersiroop door meloen mengen. Muntblaadjes erboven fijnknippen en erdoor scheppen. Meloenmengsel in diepvriesdoos schenken. In 4 uur bevriezen. Na 1 ½ uur meloenmengsel omscheppen, ijskristallen hierbij van wand losmaken. Dit na 2 ½ uur en 3 ½ uur herhalen.
IJs 15 minuten voor serveren uit diepvries in koelkast zetten. IJs over vier hoge ijscoupes verdelen. Gekoelde muskaatwijn erover schenken. Licht bestuiven met kaneelpoeder. Serveren met rietje en lange lepel.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 10 minuten / 4 uur / 5 minuten minuten

gebied : Sicilië, Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Italië : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Piemonte, Toscane en Sicilië / Mirjam Bakker

Salsa di Fichi con Aceto Balsamico (Modena, Emilia-Romagna, Italië)

SALSA DI FICHI CON ACETO BALSAMICO (VIJGENSAUS MET BALSAMICO-AZIJN)

Weinig etenswaren hebben de afgelopen tien jaar zo’n opmars gemaakt als de balsamicoazijn – van modeverschijnsel tot vast artikel op de keukenplank. Toch gaat de geschiedenis ervan al terug tot Columbus; onder alle nieuwigheden en souvenirs die hij van zijn tweede reis mee terugnam uit de Nieuwe Wereld waren ook een paar stekjes van de balsemden (Abies balsamea), die goed gedijden in Zuid-Europa. Het hout wordt vooral in Italië gebruikt om er tonnen van te maken waarin men onder meer de superzachte azijn, gemaakt van witte Trebbianodruiven, laat rijpen. Het is e olieachtige, aromatische hars van het balsemhout die de azijn uit Modena zijn uitgesproken geur en smaak verleent, en hierbij geldt: hoe langer hij in de ton rijpt, des te voller en zachter hij wordt. Net als bij wijn zijn er balsamicoazijnen met een ‘appelation controlée’, een jaaraanduiding en sommige met een prijskaartje van honderd euro of meer per fles.

500 gram verse vijgen, in stukjes gesneden
1/3 kopje rode wijn
3 eetlepels balsamicoazijn
zout
peper
½ theelepel suiker of honing
2 takjes verse tijm


Doe alle ingrediënten met ½ kopje water in een pan. Doe het deksel erop en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en het deksel schuin op de pan. Een halfuur zacht laten koken.
Verwijder de tijmtakjes en wrijf het mengsel met een houten lepel door een niet al te fijne zeef. Gebruik een mouli-légumes, een groentenzeef met verwisselbare schijven, als je die bezit.

4 personen

gebied : Modena, Emilia-Romagna, Italië
gerechtsoort : saus

bron : Het rijk van kwee en vijg / Ria Loohuizen

Sorbetto al Vino con Profumo di Lampone (Toscane, Italië)

SORBETTO AL VINO CON PROFUMO DI LAMPONE (WIJNSORBET MET FRAMBOZEN)

4 deciliter rode wijn
125 gram suiker
verse munt
150 gram frambozen


Rode wijn 5 minuten in open pan koken met 125 gram suiker en een takje verse munt. Over 150 gram gewassen frambozen schenken. Laten afkoelen onder af en toe roeren. Munt eruit halen. In een blender pureren en dan bevriezen in een sorbetière. In kleine bolletjes serveren. Garneren met blaadjes munt.

4 personen

gebied : Toscane, Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Granita di Gelsi Neri (Sicilië, Italië)

GRANITA DI GELSI NERI (MOERBEIENGRANITA)

1 kilogram verse zwarte moerbeien
500 milliliter water
150 gram suiker


Knoop een keukenschort om (moerbeien geven hardnekkige vlekken), kook de vruchten in een pan met 250 milliliter water 30 minuten op laag vuur en laat ze afkoelen. Meng de suiker met het overige water. Kook dit op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen. Haal de moerbeien (plus sap) door de groentemolen of keukenmachine (laagste stand) en voeg ze al roerend toe aan de siroop.
Giet het mengsel in een ondiep blik of plastic diepvriesbak en zet het in de diepvries totdat er ijsvorming begint te ontstaan (1 uur). Schraap dan de bevroren delen langs de zijkanten en de bodem los en klop de granita los met een vork. Herhaal deze handeling elke 30 minuten totdat de granita een stevige consistentie heeft. Dien de granita op in transparante, brede glazen.

4 personen

bereidingstijd : 30 - 60 minuten + bevriezen

gebied : Sicilië, Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Sicilicious : Een culinaire ontdekkingsreis door Sicilië

Marmellata di Arance con Buccia (Sicilië, Italië)

MARMELLATA DI ARANCE CON BUCCIA (SINAASAPPELMARMELADE MET SCHILLETJES)

1 kilogram sinaasappels
750 gram suiker


Was de sinaasappels goed. Prik daarna gaatjes in de schil van elke sinaasappel en week de sinaasappels 3 dagen in koud water (om de bitterheid aan de sinaasappel te onttrekken). Ververs het water tussentijds regelmatig. Schil de sinaasappels en bewaar (de helft van) de schillen. Snijd de schillen in reepjes. Snijd de sinaasappels in dunne plakken en daarna doormidden. Weeg de sinaasappels en de hoeveelheid schil die je wilt gebruiken. Gebruik 750 gram suiker voor elke kilogram sinaasappel. Doe de sinaasappels, de schillen en de suiker in een pan en meng alle ingrediënten goed. Laat het mengsel een nacht staan. Kook het geheel vervolgens op middelhoog vuur zonder deksel op de pan. Roer regelmatig door. Om te controleren of de marmelade klaar is, neem je een lepeltje marmelade uit de pan en leg je dit op een bord. Als zich na enkele minuten een dun laagje op de marmelade vormt (dat wil zeggen als de marmelade dikker wordt), is de marmelade klaar. Laat de marmelade afkoelen en verdeel deze over uitgekookte glazen potten.

Voor 1½ kilogram

week- / rust- / bereidingstijd : 3 dagen / een nacht / 30 minuten

gebied : Sicilië, Italië
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Sicilicious : Een culinaire ontdekkingsreis door Sicilië / Loes Janssen Miraglia

Citroen uit het vuistje (Sicilië, Italië)

CITROEN UIT HET VUISTJE

Op Sicilië en in Andalusië zijn de citroenen zo lekker dat ze in z’n geheel – schil, wit en vruchtvlees – gegeten kunnen worden. Vooral lekker als het warm is.

1 biologische Italiaanse of Spaanse citroen met dikke schil
frisgroene, fruitige olijfolie
fleur de sel of zeezout


Snijd de citroen in dunne halve plakjes. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met een beetje zout. Eet ze als tussendoortje of als onderdeel van antipasti, mezze of tapas.

4 personen

gebied : Sicilië, Italië en Andalusië, Spanje
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Arabia : Onze culinaire reis / Merijn Tol & Nadia Zerouali

Siciliaanse sinaasappel-citroensalade (Sicilië, Italië)

SICILIAANSE SINAASAPPEL-CITROENSALADE

Antonio Carluccio vertelde over deze salade die perfect past bij gerookte vis, vooral bij paling. Je kunt de salade zó eten, zoals ze op Sicilië doen, waar de lekkerste citrusvruchten vandaan komen, maar je kunt er ook waterkers aan toevoegen.

4 bloedsinaasappels
2 citroenen
2 grapefruits
2 bosjes waterkers

DRESSING
sap van 1 limoen
4 eetlepels extra vergine olijfolie
beetje munt
zout
zwarte peper


Schil de sinaasappels, citroenen en grapefruits dik af met een kartelmesje, waarbij je al het wit en e buitenste vliesjes wegsnijdt. Snijd de partjes tussen de vliesjes los en doe ze in een aardewerken schaal. Maak intussen de dressing: klop het limoensap, de olijfolie, munt, wat zout en peper door elkaar. Schenk dit over de vruchten uit.
Doe de bosjes waterkers in een andere schaal. Citrusvruchten en waterkers smaken heerlijk bij elkaar, maar als je alles bij elkaar doet, verflenst de waterkers binnen enkele minuten. Bewaar ze dus gescheiden tot je ze serveert: leg dan een handvol waterkers op een bord en schep er wat citrussalade over.

8 personen

gebied : Sicilië, Italië
gerechtsoort : salade

bron : Vers uit de tuin : Koken met de oogst van het seizoen / Sarah Raven

Limoncello (Maletto, Sicilië, Italië)

LIMONCELLO (CITROENLIKEUR)

Dit is het recept van nonna Tina uit Maletto die, volgens de kenners, de lekkerste limoncello ter wereld maakt.

15 – 20 biologische citroenen
1 liter pure alcohol
1,2 liter water
600 gram suiker


Was de citroenen grondig onder stromend water en wrijf ze droog. Rasp de schil zo dun mogelijk (let erop dat je zo min mogelijk wit meeneemt) en meng deze met de alcohol in een glazen pot die hermetisch gesloten kan worden. Laat het mengsel 15 – 20 dagen op een donkere plek staan. Kook vervolgens het water met de suiker 5 minuten op hoog vuur. Roer voortdurend. Haal daarna de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen. Haal de citroenschillen uit de alcohol en meng de alcohol met de siroop. Laat de limoncello 2 dagen op een donkere plek staan en zeef hem daarna. Hevel de limoncello over in een schoongemaakte, glazen fles die afgesloten kan worden en serveer ijskoud (bij voorkeur uit het vriesvak).

Voor 2½ - 3 liter.

bereidings- / rusttijd : 20 minuten / 17 – 22 dagen

gebied : Maletto, Sicilië, Italië
gerechtsoort : drank

bron : Sicilicious : Een culinaire ontdekkingsreis door Sicilië / Loes Janssen Miraglia

Pesche al Vino (Lombardije, Italië)

PESCHE AL VINO (PERZIKEN IN RODE WIJN)

4 grote rijpe perziken
1 – 2 eetlepels kristalsuiker
3 – 4 deciliter rode wijn


Ruim kokend water over perziken schenken, perziken direct laten uitlekken en velletjes er voorzichtig aftrekken. Vruchtvlees in partjes snijden en in kom leggen. Suiker over perziken strooien en wijn erover schenken. Perziken minstens 1 uur laten intrekken.

4 personen

voedingswaarde : 120 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 15 / 60 minuten

gebied : Lombardije, Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De nieuwe Italiaanse keuken / Marlies Batelaan

Pesche e Lamponi con Prosecco (Italië)

PESCHE E LAMPONI CON PROSECCO (PERZIKEN EN FRAMBOZEN IN MOUSSERENDE WIJN)

4 geheel rijpe perziken
4 eetlepels fijne kristalsuiker
4 eetlepels framboise (frambozenlikeur)
100 gram verse frambozen, plus wat extra om te garneren
7½ deciliter gekoelde prosecco


Schil de perziken, snijd ze in plakjes en doe die in een kom. Meng er de suiker, likeur en frambozen door. Dek de kom af en zet minstens 1 uur in de koelkast.
Schep de gemarineerde perziken in 4 glazen coupes. Schenk er aan tafel prosecco over, voeg wat extra frambozen toe en dien op met lepels met lange steel.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Dolcissimo : Heerlijke zoetigheden uit Italië / Maxine Clark