zaterdag 16 oktober 2021

Goi Ga (Vietnam)

GOI GA (KIPPENSALADE MET MUNT EN NOTEN)

200 gram kipfilet
100 gram taugé
75 gram komkommer, ontzaad en in luciferreepjes van 5 centimeter gesneden
75 gram uien, fijngehakt
2 - 3 eetlepels vissaus
3 eetlepels limoensap
1½ eetlepel fijngehakte munt
2 - 3 eetlepels gemalen, geroosterde pinda’s
1 eetlepel sesamzaad, drooggebakken in de koekenpan


Breng water in een pan aan de kook, voeg de kip toe en laat haar zachtjes gaar stoven. Laat het vlees uitlekken en afkoelen, en scheur het boven een kom in stukjes, zodat de sappen bewaard blijven. Voeg alle andere ingrediënten toe en schep het geheel even om. Serveer de salade op een bord.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Zuidoost-Azië : Gerechten uit Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Birma, Maleisië en Singapore / Vatcharin Bhumichitr

Banh Khoai (Vietnam)

BANH KHOAI (VIETNAMESE HARTIGE PANNENKOEK)

125 gram rijstebloem
1 theelepel gemalen geelwortel
½ theelepel zout
3 eetlepels olie
2 tenen knoflook, fijngehakt
60 gram varkensgehakt
60 gram varkensfilet, in dunne plakjes gesneden
60 gram kleine garnalen
60 gram taugé
60 gram ui, fijngehakt
1 theelepel suiker
1 eetlepel vissaus
¼ - ½ theelepel versgemalen witte peper
1 ei

SAUS
60 gram komkommer, in blokjes gehakt
60 gram wortel, in blokjes gehakt
60 gram ui, in blokjes gehakt
2 grote, verse, rode of groene Spaanse pepers, fijngehakt
20 blaadjes munt, grof gehakt
2 eetlepels vissaus
1 theelepel suiker
2 eetlepels rijstazijn of witte-wijnazijn


Maak eerst de saus: meng alle ingrediënten en zet ze apart.
Meng in een kom de bloem, geelwortel en het zout met 4½ deciliter water tot een glad beslag en zet dit apart.
Verhit 2 eetlepels olie in een wok of braadpan en voeg roerbakkend alle overige ingrediënten, behalve het ei, één voor één toe. Controleer of de plakjes vlees net gaar zijn, haal de pan van het vuur en zet hem apart.
Breek het ei in een kom, klop het iets los en zet het ook apart.
Verhit een platte (omelet)pan (met antiaanbaklaag) van 20 centimeter doorsnee op hoog vuur, giet er wat olie gelijkmatig in uit (hooguit 1 theelepel) en giet het teveel af. Roer het beslag door en giet hiervan voldoende in de pan om de bodem te kunnen bedekken. Controleer met een spatel of pannenkoekmes of de onderkant bijna gaar is. Schep dan een bergje vulling op de ene helft, iets uit het midden. Giet er 1 eetlepel geklopt ei over en klap de pannenkoek over de vulling dubbel. Druk de koek iets aan, laat hem nog even bakken, schep hem uit de pan en serveer direct.
Herhaal dit tot alle beslag en/of vulling op is en serveer de saus bij de pannenkoeken.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Zuidoost-Azië : Gerechten uit Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Birma, Maleisië en Singapore / Vatcharin Bhumichitr

Chuoi Voi Nuoc Cot Dua (Vietnam)

CHUOI VOI NUOC COT DUA (WARME BANAAN MET KOKOSSAUS)

3½ deciliter kokosmelk
20 gram suiker
zout
6 grote bananen, gepeld en schuin in plakken van 2 centimeter gesneden
ijs of slagroom


Verwarm de kokosmelk in een kleine steelpan, voeg suiker en zout toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de kokosmelk 2 minuten sudderen.
Neem de pan van het vuur en roer de plakjes banaan door de melk. Breng deze nog even aan de kook en serveer de banaan met ijs of slagroom.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : nagerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Banh Gung Dac Biet (Vietnam)

BANH GUNG DAC BIET (GEMBERVERRASSING)

25 gram gemberwortel, geplet
225 gram suiker
3½ deciliter heet water

VULLING
50 gram gedroogde gele mungbonen, 30 minuten in warm water geweekt en uitgelekt
20 gram suiker
4 eetlepels sesamzaad

DEEG
225 gram kleefrijstmeel of bloem
1¾ deciliter kokend water


Maak gembersiroop door de gember met de suiker op een laag vuur in een kleine steelpan te verhitten tot de suiker bruin wordt. Roer het water erdoor zodra de suiker begint te roken (wees voorzichtig; het zal gaan spetteren) n laat het 3 minuten koken, tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel afkoelen, verwijder de gember en gooi deze weg.
Stoom voor de vulling de mungbonen 20 minuten op hoog vuur. Doe ze met de suiker in een blender of keukenmachine en maak er een gladde pasta van. Laat deze 20 minuten in de koelkast opstijven.
Rooster het sesamzaad 2 minuten in een wok. Bewaar 2 eetlepels voor de garnering en verwerk de rest in de blender tot een pasta. Meng deze goed door de mungbonenpasta. Rol van het mengsel 16 balletjes ter grootte van knikkers.
Meng in een kom het meel snel met het water tot er een plakkerig deeg ontstaat. Dek het af en laat het 5 minuten staan. Bestuif het werkoppervlak met bloem en kneed het deeg in 3 minuten zacht en glad. Verdeel het in 20 gelijke porties en rol hier balletjes van. Dek ze af met een vochtige doek.
Druk de balletjes plat tot schijven van 6 centimeter in doorsnee. Leg een mungbonenballetje in het midden, vouw het deeg er omheen en knijp het vast. Rol de deegballetjes tussen beide handpalmen zodat ze mooi rond worden.
Deel elk van de vier overgebleven deegballetjes in vieren en dek ze af.
Breng een grote pan water aan de kook en kook hierin de gevulde deegballetjes 2 minuten. Kook dan de kleine balletjes 3 minuten mee (tot ze gaan drijven). Laat ze uitlekken.
Warm de gembersiroop op een laag vuur op in een grote steelpan. Voeg de deegballetjes toe en laat ze 2 minuten sudderen. Laat ze afkoelen.
Schep per persoon vier grote en vier kleine deegballetjes in een schaaltje of kom en strooi het achtergehouden sesamzaad erover.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : nagerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Kem Trai Vai Voi Gung (Vietnam)

KEM TRAI VAI VOI GUNG (LYCHEE-GEMBERIJS)

100 gram lychees op zware siroop
15 gram gemberwortel, geschild en geraspt
1½ deciliter water

GARNERING
verse muntblaadjes
lychees
gemberkoekjes (naar keuze)


Mix de lychees met de gember en het water in een blender of keukenmachine tot een gladde puree. Giet het mengsel in een cakevorm van 23 centimeter en zet het 3 uur in de diepvries.
Breek het ijs in stukken en mix ze nog een keer tot ze zacht zijn. Doe het mengsel opnieuw in het bakblik en zet het in de diepvries tot het hard is.
Laat het ijs in 5 minuten iets zachter worden en schep het in 4 champagneglazen of rijstkommen. Garneer met munt, lychees en eventueel een koekje.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : nagerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Ot Ngot Xanh Voi Dau Phu Chien (Vietnam)

OT NGOT XANH VOI DAU PHU CHIEN (GROENE PAPRIKA MET GEFRITUURDE TAHOE)

1 eetlepel aardnoten- of tarwekiemolie
2 dunne plakjes verse gember, geschild
4 grote bladeren Chinese selderijkool, in stukjes van 2½ centimeter
1 grote groene paprika, in reepjes
zout
frituurolie
4 blokjes tahoe van 2½ centimeter, uitgelekt op keukenpapier en elk in 3 plakjes gesneden

SAUS
1 theelepel aardappelmeel
5 eetlepel paddenstoelenwater
2 eetlepels oestersaus
2 theelepels dikke sojasaus
2 eetlepels plantaardige olie
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 lente-uitjes, in stukjes van 2½ centimeter; houd de groene en witte stukjes apart
4 grote gedroogde Chinese paddenstoelen, geweekt, uitgeknepen en in dunne reepjes gesneden (bewaar het weekwater)


Meng voor de saus aardappelmeel, paddenstoelenwater, oestersaus en sojasaus. Verhit 2 eetlepels olie in een wok, bak hierin de knoflook en voeg eerst de witte lente-ui en dan de paddenstoelen toe. Roerbak dit 30 seconden en roer dan het meelmengsel erdoor. Draai het vuur laag en blijf roeren tot de saus gebonden is. Neem de pan van het vuur.
Verhit op een hoog vuur 1 eetlepel aardnoten- of tarwekiemolie in een wok tot hij begint te roken. Bak de gember tot hij begint te sissen en bak dan de kool en de paprika 30 seconden mee. Voeg zout naar smaak toe, draai het vuur laag en laat de groenten nog 2 minuten afgedekt opstaan. Schep ze in een aardewerken kookpot of een steelpan.
Doe de wok halfvol olie en verhit die tot 100C. Laat de stukjes tahoe een voor een in de olie zakken en bak ze in 4 minuten goudbruin; keer ze regelmatig. Haal ze met een grote zeef of schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Leg de tahoe op de groenten en voeg de groene lente-ui toe. Warm de saus op en giet deze over de tahoe. Verwarm het geheel nog 2 minuten en dien het op.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Ca Hap Voi Tom So (Vietnam)

CA HAP VOI TOM SO (FOREL GEVULD MET GARNALEN EN SINT-JAKOBSSCHELPEN)

Zoetwatervis zoals baars komt in het Vietnamese dieet net zoveel voor als zeevis. Onze eigen forel is een prima vervanging voor de mildere vissoorten die in Vietnam gegeten worden. Dit gerecht is heerlijk en ziet er bovendien mooi uit.

2½ deciliter romige koriandersaus
600 gram gekookte witte rijst (van 300 gram rauwe rijst)
125 gram middelgrote garnalen, gepeld en van de darm ontdaan
125 gram sint-jakobsschelpen
2 lente-uitjes, fijngehakt
1 theelepel versgemalen zwarte peper
4 theelepels nuoc mam (vissaus)
2 forellen van 200 gram, van de graat ontdaan
zout naar smaak
sriracha-chilisaus


Bereid de romige koriandersaus en de rijst en zet deze apart.
Stamp de garnalen en de sint-jakobsschelpen tot een grove pasta in de vijzel. Of hak ze fijn. Meng er de lente-ui, peper en vissaus doorheen.
Zout de binnenkant van de forellen. Verdeel de vulling in twee delen en stop er de forellen mee vol.
Leg de forellen op een groot bord en zet dit in de stoompan of op een treeftje in een grote pan met 5 centimeter kokend water. Doe het deksel op de pan en stoom de forellen 10 minuten.
Leg de forellen op borden en druppel er een klein beetje chilisaus overheen. Serveer met romige koriandersaus en rijst.

2 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel

Gebakken vis met citroen-knoflooksaus (Vietnam)

GEBAKKEN VIS MET CITROEN-KNOFLOOKSAUS

750 gram visfilet (kabeljauw of iets degelijks)
zout
peper
3 eetlepels olie
4 uitgeperste teentjes knoflook
3 eetlepels vissaus
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels water
1 eetlepel suiker
½ schoongemaakt, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt rood pepertje


Bestrooi de visfilet met wat zout en peper. Verhit de olie in een koekenpan. Voeg eerst 2 uitgeperste teentjes knoflook en daarna de visfilet toe en bak de visfilet in 5 minuten per kant mooi bruin en gaar. Haal de gebakken visfilet uit de pan en leg hem op een schaal.
Vermeng de vissaus in een kommetje met het citroensap, het water, de suiker, de fijngehakte rode peper en de resterende 2 uitgeperste teentjes knoflook.
Schenk de saus over de visfilet en serveer het gerecht daarna onmiddellijk.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : visgerecht

bron : Vietnamees koken / redactie Wiebe Andringa