zaterdag 16 oktober 2021

Ot Ngot Xanh Voi Dau Phu Chien (Vietnam)

OT NGOT XANH VOI DAU PHU CHIEN (GROENE PAPRIKA MET GEFRITUURDE TAHOE)

1 eetlepel aardnoten- of tarwekiemolie
2 dunne plakjes verse gember, geschild
4 grote bladeren Chinese selderijkool, in stukjes van 2½ centimeter
1 grote groene paprika, in reepjes
zout
frituurolie
4 blokjes tahoe van 2½ centimeter, uitgelekt op keukenpapier en elk in 3 plakjes gesneden

SAUS
1 theelepel aardappelmeel
5 eetlepel paddenstoelenwater
2 eetlepels oestersaus
2 theelepels dikke sojasaus
2 eetlepels plantaardige olie
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 lente-uitjes, in stukjes van 2½ centimeter; houd de groene en witte stukjes apart
4 grote gedroogde Chinese paddenstoelen, geweekt, uitgeknepen en in dunne reepjes gesneden (bewaar het weekwater)


Meng voor de saus aardappelmeel, paddenstoelenwater, oestersaus en sojasaus. Verhit 2 eetlepels olie in een wok, bak hierin de knoflook en voeg eerst de witte lente-ui en dan de paddenstoelen toe. Roerbak dit 30 seconden en roer dan het meelmengsel erdoor. Draai het vuur laag en blijf roeren tot de saus gebonden is. Neem de pan van het vuur.
Verhit op een hoog vuur 1 eetlepel aardnoten- of tarwekiemolie in een wok tot hij begint te roken. Bak de gember tot hij begint te sissen en bak dan de kool en de paprika 30 seconden mee. Voeg zout naar smaak toe, draai het vuur laag en laat de groenten nog 2 minuten afgedekt opstaan. Schep ze in een aardewerken kookpot of een steelpan.
Doe de wok halfvol olie en verhit die tot 100C. Laat de stukjes tahoe een voor een in de olie zakken en bak ze in 4 minuten goudbruin; keer ze regelmatig. Haal ze met een grote zeef of schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Leg de tahoe op de groenten en voeg de groene lente-ui toe. Warm de saus op en giet deze over de tahoe. Verwarm het geheel nog 2 minuten en dien het op.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Geen opmerkingen: