donderdag 25 maart 2021

Rijst met garnalen (Zuid-Afrika)

RIJST MET GARNALEN

500 gram grote garnalen
450 gram rijst
1 winterwortel
200 gram doperwten (vers of diepgevroren)
3 grote uien (in ringen)
5 eetlepels olie
4 eetlepels boter
3 theelepels chilipoeder
4 groene chilipepertjes (fijngehakt)
1 takje kerrieblad
4 theelepels gemalen komijn
1 kaneelstokje
2 kardemoms
½ theelepel verse gember
½ theelepel knoflook (met de verse gember fijngewreven in een vijzel)
2 groene paprika’s


Was de rijst en leg hem enkele minuten in kokend water. Snijd de wortel in dobbelsteentjes en breng ze even aan de kook met zout; laat ze uitlekken. Pel de garnalen en strooi er chilipoeder en zout overheen. Verhit olie en boter in een grote pan. Bak daarin de garnalen heel even (laat ze niet gaar worden) en haal ze eruit. Bak in dezelfde olie de kaneel, komijn, kardemoms, uien, kerrieblad, chilipepers, knoflook en gember. Laat de uien goudbruin worden en schep het mengsel uit de pan. Doe de gekookte rijst erin, plus de wortel en de erwten. Roer alles goed door. Voeg het uimengsel toe en roer opnieuw. Voeg ten slotte de garnalen toe. Roer opnieuw, maar voorzichtig; laat de garnalen niet stuk gaan. Verwarm de oven voor tot 150°C en zet de pan er 30 minuten in. Decoreren met de paprika (in ringen of fijngehakt) en opdienen met een groene salade.

4 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Zuidafrikaans kookboek : Recepten uit de kleurrijkste keuken ter wereld / ingeleid door Patric de Goede

Gebakken garnalen (Zuid-Afrika)

GEBAKKEN GARNALEN

500 gram grote garnalen of gamba’s (gepeld)
1 eetlepel garam masala
½ theelepel verse gember
½ theelepel knoflook (samen met de gember fijngewreven in een vijzel)
1 eetlepel olie
2 theelepels fijne bloem
zout
frituurolie
citroen


Meng masala, gember, knoflook, zout en bloem met 1 eetlepel olie tot een pasta. Bedek daar de garnalen mee en frituur ze goudbruin. Opdienen met partjes citroen.

4 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Zuidafrikaans kookboek : Recepten uit de kleurrijkste keuken ter wereld / ingeleid door Patric de Goede