vrijdag 5 februari 2021

Cashewnotensoep

CASHEWNOTENSOEP

2 stengels bleekselderij
100 gram ongezouten cashewnoten
35 gram boter
25 gram bloem
2 kruidenbouillontabletten
1 bekertje slagroom (125 milliliter)
125 milliliter droge witte wijn
zout
peper
½ zakje verse bieslook (à 25 gram)


Bleekselderij schoonmaken en in dunne plakjes snijden. Cashewnoten in keukenmachine fijnmalen. In (soep)pan boter smelten. Bleekselderij (op 2 eetlepels na) 3 minuten zachtjes roerbakken. Bloem en gemalen noten erover strooien en geheel al roerend nog 2 minuten zachtjes bakken.
Bouillontabletten erboven verkruimelen, 8 deciliter water toevoegen. Soep aan de kook brengen en 10 minuten zachtjes laten koken. Slagroom, wijn en achtergehouden bleekselderij door soep roeren. Soep nog 1 minuut verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Soep in vier diepe borden scheppen en bieslook erboven fijnknippen. Lekker met geroosterd witbrood.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande februari 2003

Tosti's met raclettekaas, venkel en selderij

TOSTI’S MET RACLETTEKAAS, VENKEL EN SELDERIJ

1 venkel
8 sneetjes bruinbrood
boter om te besmeren
1 schaaltje raclettekaas (10 plakjes, Meule d’Or)
4 takjes bladselderij
(versgemalen) zwarte peper


Tosti-ijzer voorverwarmen. Venkel schoonmaken en in zo dun mogelijke plakjes snijden of schaven. Sneetjes brood aan een kant met boter besmeren.
Onbesmeerde kanten van 4 sneetjes brood beleggen met raclettekaas en venkel. Blaadjes van selderij erover verdelen en sneetjes royaal bestrooien met peper. Afdekken met resterende sneetjes brood, met besmeerde kanten naar boven.
Tosti’s in twee porties in ca. 5 minuten in tosti-ijzer goudbruin bakken, tot kaas is gesmolten. Tosti’s uit ijzer nemen en diagonaal doormidden snijden.

4 personen

voedingswaarde : 355 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande februari 2003

Casserola Mexicana (Mexico)

CASSEROLA MEXICANA

500 gram kipfilet
2 eetlepels olijfolie
3 milliliter vloeibare suikervervanger
1 eetlepel maïzena of allesbinder
½ literblik maïs
50 gram grofgehakte cashewnoten
1 sinaasappel

MARINADE
1 rode Spaanse peper
½ theelepel djinten (gemalen komijn)
1 theelepel paprikapoeder
1 deciliter sinaasappelsap
1 deciliter rode wijn
1 geperst teentje knoflook


Snijd de kipfilet in reepjes. Halveer voor de marinade de Spaanse peper, verwijder eventueel de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn. Meng de peper met komijn, paprikapoeder, sinaasappelsap, rode wijn en knoflook en marineer de kipreepjes minimaal 2 uur hierin.
Schep de kipreepjes uit de marinade en bak ze rondom in 15 minuten lichtbruin in de hete olijfolie. Voeg een beetje marinade toe. Schep het vlees uit de pan en houd het warm. Giet de rest van het marinadevocht in de pan, voeg de vloeibare suikervervanger toe en breng het vocht aan de kook. Meng de maïzena met een beetje water en bind de marinade ermee. Schep de maïs en de kipreepjes erbij en warm het goed door. Bestrooi het gerecht met cashewnoten en garneer met partjes sinaasappel.
Serveer er rijst bij.

4 personen

voedingswaarde : 418 kcal p.p.
bereidings- / marineertijd : 30 minuten / 2 uur

gebied : Mexico
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Boodschappen februari / maart 2003

Salade van gegrilde courgette en gerookte forel

SALADE VAN GEGRILDE COURGETTE EN GEROOKTE FOREL

2 courgettes
olijfolie
1 citroen
1 zakje gemengde sla
200 gram gerookte forelfilet

SLASAUS
5 eetlepels maïsolie
1 eetlepel witte wijnazijn
1 theelepel ketjap manis


Snijd de uiteinden van de courgettes. Snijd de courgettes in de lengte in dunne plakken en smeer de plakken aan beide kanten met een kwastje dun in met olijfolie. Snijd de citroen in vieren. Meng de ingrediënten voor de slasaus door elkaar.
Verwarm de grillpan of de ovengrill. Grill de courgetteplakken 2 minuten per kant. Verdeel de sla over de borden. Besprenkel de slabladeren met de slasaus. Leg op de sla de gegrilde courgetteplakken en de forelfilets. Garneer met een partje citroen. Besprenkel forel en courgette met enkele citroendruppels.

4 personen

voedingswaarde : 263 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen februari / maart 2003

Gehaktschotel uit de wok

GEHAKTSCHOTEL UIT DE WOK

2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
500 gram rundergehakt
2 teentjes knoflook
1 ui
1 groene paprika
1 rode paprika
1 gele paprika
1 komkommer
2 theelepels cajunkruiden
versgemalen peper
zout
125 milliliter zure room
4 eetlepels tomatenketchup of gezeefde tomaten
2 eetlepels gehakte peterselie (vers of diepvries)


Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak hierin het gehakt rul. Pers de teentjes knoflook erboven en voeg de gesnipperde ui toe. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in miniblokjes. Voeg ze bij het gehakt en roerbak 2 - 3 minuten. Snijd de geschilde komkommer in kleine blokjes. Voeg ze toe met de cajunkruiden, peper en zout en warm alles goed door. Roer voor het serveren de tomatenketchup en zure room erdoor. Bestrooi met peterselie.
Lekker met groene salade en basmatirijst of tarly.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen februari / maart 2003

Citrussaus met kumquats

CITRUSSAUS MET KUMQUATS

2 sinaasappels
4 kumquats, in schijfjes
40 gram suiker
eventueel 1 eetlepel citroensap
rozijnen naar wens
eventueel een bindmiddel zoals aardappelmeel


Schil de sinaasappels en snijd het vruchtvlees met een scherp mesje in kleine stukjes. Voeg dit samen met de kumquatschijfjes, rozijnen , eventueel citroensap en de suiker. Kook het geheel in 10 minuten tot een heerlijke saus. Bind de saus naar wens met aardappelmeel.
Gebruik de citrussaus over ijs, wafels, in een toetje of op geroosterd brood.
Variatie met gember voor gemberliefhebbers: U kunt geraspte verse gember, gekonfijte gember of gemberpoeder toevoegen.
Jamtip: Gebruik meer sinaasappels en kumquats en gebruik marmello of geleisuiker. Volg voor hoeveelheden de aanwijzingen op het gebruikte zoetmiddel en / of geleermiddel. U kunt de jam een aantal maanden bewaren als u ze kokendheet in schone uitgekookte potten giet en meteen afsluit (zodat het deksel vacuüm kan trekken).

4 personen

gerechtsoort : nagerecht

bron : Odin recepten bij het abonnement Fruit vrijdag 3 februari 2006

Rode bieten met gember en rozijnen

RODE BIETEN MET GEMBER EN ROZIJNEN

4 rode bieten
40 gram rozijnen
3 centimeter verse gember of 1 theelepel gemberpoeder
zeezout naar smaak
olijfolie


Gember schillen en raspen op een fijne rasp. Bieten schillen met een dunschiller, raspen op een grove rasp en samen met de gember even roerbakken in olie. Rozijnen en een scheutje water toevoegen. Bieten in 5 à 10 minuten gaar stoven. Lekker met gebakken tempé of karbonaadjes, aardappelpuree en sla.

2 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Odin recepten bij het abonnement Klein vrijdag 10 februari 2006

Boerenkoolsoep met bonen en knoflook

BOERENKOOLSOEP MET BONEN EN KNOFLOOK

1 zakje boerenkool
½ liter groentebouillon
1 beker gekookte bruine bonen
1 beker gekookte rijst
1 teentje knoflook
1 pakje gerookte tofu
zeezout naar smaak
olijfolie


Boerenkool in de bouillon in 15 minuten gaar koken. Bonen, rijst en uitgeperste knoflook de laatste 5 minuten meekoken. Tofu in kleine blokjes snijden en 15 minuten in de olie bakken op een middelhoog vuur totdat de blokjes krokant zijn. Met zout bestrooien en op het laatst aan de soep toevoegen.

4 personen

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Odin recepten bij het abonnement Klein vrijdag 11 februari 2005