zaterdag 24 september 2022

Salade van bonen en mango met kruidendressing (Texas, Verenigde Staten)

SALADE VAN BONEN EN MANGO MET KRUIDENDRESSING

Maak deze salade eens met zwarte bonen voor een prachtige kleurencombinatie.

DRESSING
3 teentjes knoflook
5 eetlepels limoen- of citroensap
1 rode peper
2 eetlepels wijnazijn
1 theelepel Franse mosterd
snufje suiker
8 eetlepels zonnebloemolie
2 takjes peterselie
1 takje munt
1 takje oregano of 1 theelepel gedroogde oregano
zout
versgemalen peper

1 blikje zwarte bonen (eventueel kidneybonen)
1 blikje pintobonen of kikkererwten
1 blikje of pot maïskorrels (of minimaïskolfjes)
3 sjalotten
1 rode paprika
1 mango


Doe, voor de dressing, de gepelde teentjes knoflook in de foodprocessor en maak ze fijn. Voeg het limoen- of citroensap toe met de schoongemaakte pper en zet de foodprocessor weer aan. Voeg de overige ingrediënten toe en meng nogmaals tot een homogene massa is ontstaan.
Laat de bonen en maïskorrels uitlekken. Pel de sjalotten en hak ze fijn. Maak de paprika schoon en snijd hem in blokjes. Schil de mango en snijd de vrucht in stukjes. Meng alle ingrediënten voor de salade met de dressing. Zet de salade, afgedekt, 4 – 5 uur koud weg voor het serveren.

4 personen

gebied : Texas, Verenigde Staten
gerechtsoort : salade

bron : De Tex-Mex keuken / Sonja van de Rhoer

Tex-Mex-bonensalade (Texas, Verenigde Staten)

TEX-MEX-BONENSALADE

150 gram uitgelekte rode kidneybonen of bruine bonen
100 gram beetgaar gekookte (diepvries)tuinbonen
1 blikje uitgelekte maïskorrels
1 eetlepel paprikazoetzuur
1 kleine ui
6 olijven zonder pit
2 eetlepels olie
1 eetlepel dragonazijn
peper
zout
2 tomaten


Meng de beide bonen met de maïskorrels en het paprikazoetzuur. Pel de ui, hak hem fijn en voeg hem toe. Snijd de olijven in plakjes en schep ze oor de salade. Meng de olie met de azijn, peper en zout naar smaak en schep de dressing door de salade. Was de tomaat en snijd ze in parten. Garneer met parten tomaat.

4 personen

gebied : Texas, Verenigde Staten
gerechtsoort : salade

bron : De Tex-Mex keuken / Sonja van de Rhoer

Tortillawrap met rijst (Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten)

TORTILLAWRAP MET RIJST

175 gram rijst à la minute
200 gram rode kidneybonen uit blik
150 gram maïskorrels uit blik
3 theelepels tacokruiden
2 deciliter gezeefde tomaten
4 tortilla’s
2 takjes koriander


Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Bonen afspoelen en laten uitlekken. In koekenpan of wok bonen, maïs, tacokruiden en gezeefde tomaten 2 minuten laten sudderen, af en toe roeren. Tortilla’s volgens gebruiksaanwijzing op verpakking in magnetron of koekenpan verwarmen tot ze soepel zijn. Rijst met vork losroeren en door groentemengsel scheppen. Koriander erboven fijnknippen en kort meewarmen. Rijstmengsel op tortilla’s scheppen en oprollen tot ‘puntzak’.

4 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Rijst (Albert Heijn eetboekenreeks) / Janny van der Lee - van der Heijden

Pikante rijst met bonen (Texas, Verenigde Staten)

PIKANTE RIJST MET BONEN

Rijst en bonen zijn natuurlijke Tex-Mex partners, vooral in combinatie met paprika, komijn en koriander. Dit gerecht kunt u als hoofdgerecht serveren met tortilla’s of als bijgerecht bij enchiladas, vlees of gevogelte.

4 eetlepels olie
400 gram rijst, lange korrel
1 ui, gesnipperd
1 groene paprika, in stukjes
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 - 2 theelepels tabasco
zout
8½ deciliter bouillon
450 gram rode kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
450 gram tomaten, grofgehakt
gehakte peterselie


Verhit de olie in een diepe braadpan. Doe de rijst erin en bak deze tot hij iets doorzichtig wordt. Voeg ui, paprika, komijn en koriander toe. Laat dit nog 2 minuten zachtjes bakken. Doe tabasco, zout, bouillon en bonen erbij en breng alles aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat de rijst 45 minuten zacht koken of tot de rijst gaar is en het vocht geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en schep de tomaten erdoor. Laat de pan gedurende 5 minuten afgedekt staan. Maak met een vork de rijst los. Bestrooi de rijst met peterselie.

6 - 8 personen

gebied : Texas, Verenigde Staten
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Tex-Mex koken : Meer dan 50 authentieke recepten, verrijkt met geschiedenis en traditie / Jillian Stewart

TexMex salade (Texas, Verenigde Staten)

TEXMEX SALADE

100 gram gemengde salade
3 lente-uitjes
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
2 theelepels rode tabasco
mespunt zout
1 avocado
400 gram rode of groene peperoni’s
200 gram rode kidneybonen uit blik
75 gram tortilla chips
1 limoen


Meng de gemengde salade met de in de lengte gesneden lente-uitjes. Meng de olijfolie, azijn, tabasco en zout en voeg dat bij de salade. Schil en snijd de avocado, verwijder de pit en voeg dit toe aan de salade, meng het goed, zodat de dressing alles bedekt. Laat de pepers uitlekken, haal de steeltjes eraf en hak ze in stukjes. Laat de bonen uitlekken, spoel ze af en voeg ze met de pepers en de tortillachips toe aan de salade. Schud de salade goed door elkaar en garneer met schijfjes limoen.

4 personen

voedingswaarde : 304 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Texas, Verenigde Staten
gerechtsoort : salade

bron : Sla! augustus / september 1998

Sinaasappelsalade (Texas, Verenigde Staten)

SINAASAPPELSALADE

4 sinaasappelen
2 eetlepels tequila
blaadjes koriander
pepita’s (pompoenpitten)


Leg de sinaasappelen 1 uur voor de bereiding in de koelkast. Schil de sinaasappelen dik, verwijder al het wit en snijd ze in heel dunne plakken. Schik de plakken sinaasappel op 4 dessertbordjes en besprenkel ze met de tequila. Garneer met de blaadjes koriander en pepita’s.

4 personen

gebied : Texas, Verenigde Staten
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Tex-Mex keuken / Sonja van de Rhoer

Cafe Brûlot (New Orleans, Louisiana, Verenigde Staten)

CAFE BRÛLOT

2 eetlepels kruidnagels
14 kaneelstokjes, in stukjes gebroken
2 eetlepels fijne tafelsuiker
schil van 1 citroen
1 sinaasappel
1¼ deciliter + 1 eetlepel grand marnier
6 eetlepels Franse cognac
1 liter hete, vers gezette zwarte koffie


Doe kruidnagels, pijpkaneel, suiker en citroenschil in een brûlot-schaal of roestvrijstalen kom. Schil de sinaasappel dun af in één lange sliert, die aan één kant aan de sinaasappel blijft vastzitten. Steek de kruidnagels in de sinaasappelschil, wind deze weer om de sinaasappel heen en leg deze in de kom.
Voeg 1¼ deciliter grand marnier en 5 eetlepels cognac toe. Verwarm alle ingrediënten boven een vlam. Prik de sinaasappel met een vork uit de schaal en houd hem apart.
Schenk de resterende eetlepels grand marnier en cognac in een roestvrijstalen of zilveren soeplepel en flambeer ze (gebruik een lucifer met lange steel). Prik met uw andere hand de sinaasappel weer op en draai hem, zodat de schil met kruidnagels afgewikkeld wordt in de kom.
Doe het licht in de kamer uit. Schenk de brandende alcohol langs de sinaasappelschil in de kom. Schep nog tweemaal het brandende vocht uit de kom en giet het langs de sinaasappelschil. Schenk als het vuur gedoofd is, de koffie in de kom. Verwijder de sinaasappelschil. Schep de koffie in mooie (brûlot)koffiekopjes.

6 personen

gebied : New Orleans, Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : drank

bron : De keuken van New Orleans : Authentieke recepten uit de creoolse en cajun keuken / John DeMers

Vegetarische California Rolls (Californië, Verenigde Staten)

VEGETARISCHE CALIFORNIA ROLLS

4 norivellen
300 gram ronde rijst voor maki
100 gram rauwe shiitake of champignons
½ komkommer
2 avocado’s
1 eetlepel kristalsuiker
het sap van 1 citroen
3 eetlepels rijstazijn
goudbruin of zwart sesamzaad
1 snufje zout
wasabi voor erbij
sojasaus voor erbij


Warm in een kleine kookpan op een zacht vuurtje de rijstazijn op met de suiker en het zout, tot de suiker volledig opgelost is. Laat afkoelen. Spoel de rijst een paar keer in een ruime hoeveelheid koud water, tot het water helemaal schoon is. Giet een halve liter water in een kom. Voeg de rijst toe en laat 30 minuten wellen. Laat e rijst uitlekken en doe hem in de rijstkoker met een halve liter koud water. Laat 15 minuten koken. Haal van het vuur en laat 15 minuten rusten. Haal de rijst uit de rijstkoker en haal de korrels voorzichtig van elkaar. Leg de rijst op een grote schaal en besprenkel met het azijnmengsel. Laat de rijst het vocht absorberen (opgelet: de rijst mag niet te vochtig worden). Schil de komkommer en de avocado’s. Snijd ze overlangs in reepjes en besprenkel ze met citroensap. Leg 1 norivel op een vierkant stuk plastic folie. Bedek het norivel met rijst en werk af met sesamzaad. Leg het bamboe rolmatje op de sesamzaadjes. Rol het geheel voorzichtig op, zodat het rolmatje onderaan komt te liggen. Verwijder de folie. Leg enkele komkommer- en avocadoreepjes in het midden van de rijst. Doe hetzelfde met wat shiitake. Rol de rijst op en druk hem goed aan tegen de bamboe. Snijd het rijstrolletje in 4 of 5 California rolls. Ga op dezelfde manier te werk voor de andere rolletjes. Serveer goed koud met wasabi en/of sojasaus.

Voor 20 stuks

voor- / bereidingstijd : 120 / 20 minuten

gebied : Californië, Verenigde Staten
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Yes we cook : 101 Recepten made in USA / Julie Schwob

Chocoladebessen (Canada)

CHOCOLADEBESSEN (BESSEN MET EEN CHOCOLADEJASJE)

150 gram pure of melkchocolade van goede kwaliteit (of neem speciale chocolade om te smelten, zoals callets of melts)
125 gram diepgevroren bosbessen of blauwe bessen


Hak de chocolade fijn met een mes en smelt de stukjes au bain-marie of in de magnetron. Leg een vel bakpapier op een snijplank. Haal e bessen uit de diepvries.
Prik 3 of 4 bessen aan een vork en doop deze in de gesmolten chocolade. Leg de bessen op het vetvrije papier. Door het contact met de koude bessen stolt de chocolade meteen. Maak op deze manier alle chocoladebessen en leg ze voor het serveren 1 uur in de koelkast.

4 personen

voorbereidings- / bereidings- / rusttijd : 20 / 10 / 60 minuten

gebied : Canada
gerechtsoort : nagerecht

bron : Recepten uit Canada : Van zoete guilty pleasures tot hoofdgerechten / Frédérique Chartrand

Zoete pecannotensaus (Louisiana, Verenigde Staten)

ZOETE PECANNOTENSAUS

100 gram pecannoten
50 gram lichtbruine basterdsuiker
2½ deciliter gembersiroop


De pecannoten fijnhakken. In een steelpannetje ½ deciliter water aan de kook brengen. De suiker erdoor roeren tot deze is opgelost en dan de gembersiroop toevoegen. De massa op matig vuur aan de kook brengen en de gehakte pecannoten erdoor roeren. De saus laten afkoelen en serveren bij vanille- of roomijs. De saus is enkele weken houdbaar in de koelkast.

4 personen

gebied : Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : nagerecht

bron : Traditionele Cajun gerechten / Constance Lamberts

Zucchini with Walnuts (Verenigde Staten)

ZUCCHINI WITH WALNUTS (COURGETTE MET WALNOTEN)

Courgette is een groente die men op het platteland veel zelf verbouwt en die in de steden ruim verkrijgbaar is.

125 gram walnoten
1 middelgrote ui
1 grote courgette
4 eetlepels maïsolie
2 eetlepels citroensap
1 deciliter rode wijn
zout
peper


De walnoten grof hakken. De ui pellen en fijnsnipperen. De uiteinden van de courgette snijden, de courgette wassen, droogdeppen en in dikke plakken snijden. De olie in een koekenpan met dikke bodem verhitten en de plakken courgette met de ui er onder regelmatig omscheppen 5 minuten op hoog vuur in bakken. Het citroensap en de wijn erdoor roeren, het vocht aan de kook brengen en alles op laag vuur nog 5 minuten zachtjes laten doorkoken. De walnoten erdoor scheppen en het gerecht nog kort doorwarmen.

4 personen

gebied : Verenigde Staten
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Amerikaanse familiekeuken : Traditionele recepten op basis van eerlijke ingrediënten / Constance Lamberts