zaterdag 24 september 2022

Vegetarische California Rolls (Californië, Verenigde Staten)

VEGETARISCHE CALIFORNIA ROLLS

4 norivellen
300 gram ronde rijst voor maki
100 gram rauwe shiitake of champignons
½ komkommer
2 avocado’s
1 eetlepel kristalsuiker
het sap van 1 citroen
3 eetlepels rijstazijn
goudbruin of zwart sesamzaad
1 snufje zout
wasabi voor erbij
sojasaus voor erbij


Warm in een kleine kookpan op een zacht vuurtje de rijstazijn op met de suiker en het zout, tot de suiker volledig opgelost is. Laat afkoelen. Spoel de rijst een paar keer in een ruime hoeveelheid koud water, tot het water helemaal schoon is. Giet een halve liter water in een kom. Voeg de rijst toe en laat 30 minuten wellen. Laat e rijst uitlekken en doe hem in de rijstkoker met een halve liter koud water. Laat 15 minuten koken. Haal van het vuur en laat 15 minuten rusten. Haal de rijst uit de rijstkoker en haal de korrels voorzichtig van elkaar. Leg de rijst op een grote schaal en besprenkel met het azijnmengsel. Laat de rijst het vocht absorberen (opgelet: de rijst mag niet te vochtig worden). Schil de komkommer en de avocado’s. Snijd ze overlangs in reepjes en besprenkel ze met citroensap. Leg 1 norivel op een vierkant stuk plastic folie. Bedek het norivel met rijst en werk af met sesamzaad. Leg het bamboe rolmatje op de sesamzaadjes. Rol het geheel voorzichtig op, zodat het rolmatje onderaan komt te liggen. Verwijder de folie. Leg enkele komkommer- en avocadoreepjes in het midden van de rijst. Doe hetzelfde met wat shiitake. Rol de rijst op en druk hem goed aan tegen de bamboe. Snijd het rijstrolletje in 4 of 5 California rolls. Ga op dezelfde manier te werk voor de andere rolletjes. Serveer goed koud met wasabi en/of sojasaus.

Voor 20 stuks

voor- / bereidingstijd : 120 / 20 minuten

gebied : Californië, Verenigde Staten
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Yes we cook : 101 Recepten made in USA / Julie Schwob

Geen opmerkingen: