zaterdag 24 september 2022

Cafe Brûlot (New Orleans, Louisiana, Verenigde Staten)

CAFE BRÛLOT

2 eetlepels kruidnagels
14 kaneelstokjes, in stukjes gebroken
2 eetlepels fijne tafelsuiker
schil van 1 citroen
1 sinaasappel
1¼ deciliter + 1 eetlepel grand marnier
6 eetlepels Franse cognac
1 liter hete, vers gezette zwarte koffie


Doe kruidnagels, pijpkaneel, suiker en citroenschil in een brûlot-schaal of roestvrijstalen kom. Schil de sinaasappel dun af in één lange sliert, die aan één kant aan de sinaasappel blijft vastzitten. Steek de kruidnagels in de sinaasappelschil, wind deze weer om de sinaasappel heen en leg deze in de kom.
Voeg 1¼ deciliter grand marnier en 5 eetlepels cognac toe. Verwarm alle ingrediënten boven een vlam. Prik de sinaasappel met een vork uit de schaal en houd hem apart.
Schenk de resterende eetlepels grand marnier en cognac in een roestvrijstalen of zilveren soeplepel en flambeer ze (gebruik een lucifer met lange steel). Prik met uw andere hand de sinaasappel weer op en draai hem, zodat de schil met kruidnagels afgewikkeld wordt in de kom.
Doe het licht in de kamer uit. Schenk de brandende alcohol langs de sinaasappelschil in de kom. Schep nog tweemaal het brandende vocht uit de kom en giet het langs de sinaasappelschil. Schenk als het vuur gedoofd is, de koffie in de kom. Verwijder de sinaasappelschil. Schep de koffie in mooie (brûlot)koffiekopjes.

6 personen

gebied : New Orleans, Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : drank

bron : De keuken van New Orleans : Authentieke recepten uit de creoolse en cajun keuken / John DeMers

Geen opmerkingen: