zaterdag 21 januari 2023

Pittige lamscurry met 7 ingrediënten (Rajasthan, India)

PITTIGE LAMSCURRY MET 7 INGREDIËNTEN

Kijk naar de uitgebreide ingrediëntenlijst van de meeste Indiase recepten en het is niet vreemd dat veel mensen huiverig zijn voor de Indiase keuken. Dit authentieke Rajasthaanse recept met slechts zeven ingrediënten is daarom vrij uniek, maar de smaak is er zeker niet minder om. Het vlees valt uit elkaar en wordt sappig en mals in de ghee. Wees gewaarschuwd: deze curry is heel pittig. Als je geen fan bent van pittige curry’s, kun je mild paprikapoeder gebruiken in plaats van de gedroogde chilipepers en/of het chilipoeder.
Deze curry wordt traditioneel met veel ghee gemaakt. Als je liever een gezondere versie wilt, kies dan een ander recept.

12 grote teentjes knoflook, gepeld
330 gram ghee
1 kilogram lamsvlees met bot, in stukjes van 5 centimeter
20 gedroogde Kashmirichilipepers of gewone rode pepers
2 eetlepels Kashmirichilipoeder, of naar smaak
2 eetlepels korianderzaad
zout, naar smaak


Halveer 8 teentjes knoflook in de lengte en plet licht. Pureer of stamp de overige teentjes knoflook tot een pasta. Zet apart.
Verhit de ghee op middelhoog vuur tot hij borrelt. Voeg het lamsvlees, de chilipepers, het chilipoeder, het korianderzaad, de geplette knoflook en de knoflookpasta toe. Roer alles goed door en laat 45 minuten zachtjes garen. Voeg alleen wat water toe als het vlees aanbakt. Roer regelmatig en laat garen tot het lamsvlees sappig en mals is. Overhaast dit niet. Als het vlees na 45 minuten nog niet mals is, laat het dan net zo lang garen tot het wel zo is. Breng op smaak met zout.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 45 - 60 minuten

gebied : Rajasthan, India
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : The Curry Guy compleet : Meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken / Dan Toombs

Groentesamosa's (India)

GROENTESAMOSA’S

In Indiase restaurants worden vaak kant-en-klare filodeeg en samosavellen gebruikt. Dat kan prima, alleen gaat er niets boven zelfgemaakte deegproducten. Daarom heb ik het deegrecept ook toegevoegd, Als je deze samosa’s van tevoren wilt maken, kun je ze na het vormen maar voor het bakken op een bord, strak afgedekt met plasticfolie invriezen. Eenmaal bevroren kun je ze overdoen in een diepvrieszakje en in de diepvries bewaren tot je ze gaat frituren. Laat ze dan wel eerst ontdooien.

koolzaadolie, om in te frituren

DEEG
400 gram bloem
snufje zout
1 eetlepel koolzaadolie
1 eetlepel gesmolten ghee

GROENTEVULLING
2 eetlepels koolzaadolie
1 theelepel komijnzaad
1 ui, fijngesneden
2 groene rawit pepers, fijngehakt
1 eetlepel knoflook-gemberpasta
2 kruimige aardappels, geschild en in blokjes van 1 centimeter
2 theelepels kruidenpoeder
250 milliliter zelfgemaakte groente- of specerijenbouillon
1 wortel, geschild en fijngehakt
3 eetlepels fijngehakte koriander
125 gram diepvrieserwtjes
zout


Meng voor het deeg 350 gram van de bloem met het zout, de olie en de ghee in een grote kom. Voeg langzaam zoveel water toe tot je een stevig, plakkerig deeg hebt. Strooi de rest van de bloem op een schoon werkvlak en kneed daarop het deeg 5 minuten, tot het deeg niet meer aan je handen plakt. Leg het in een kom, dek af met een schone theedoek en laat 30 minuten rusten.
Verhit de koolzaadolie in een grote pan op middelhoog vuur tot de olie borrelt. Voeg het komijnzaad toe en bak 5 tot 7 minuten tot het aroma vrijkomt. Voeg dan de ui en de rawit peper toe en bak tot de ui glazig en lichtbruin is. Voeg de knoflook-gemberpasta toe en bak nog 1 minuut.
Voeg de aardappelblokjes en het kruidenpoeder toe en genoeg water of specerijenbouillon zodat alles onderstaat. Laat zachtjes koken tot de aardappels zacht zijn en voeg indien nodig extra bouillon of water toe. Voeg de wortel toe en laat koken tot deze beetgaar is. Laat de bouillon inkoken tot je een droog aardappelmengsel hebt. Roer de fijngehakte koriander en de erwtjes erdoor en breng op smaak met zout. Laat afkoelen.
Scheur een stukje deeg ter grootte van een golfbal af en leg op een met bloem bestoven werkvlak (laat de rest van het deeg afgedekt in de kom liggen, zodat het niet uitdroogt). Rol het deeg uit tot een heel dunne reep (hoe dunner hoe beter) van 5 bij 12 centimeter.
Schep 1 eetlepel groentevulling bovenaan op het deeg. Vouw de linkerbovenhoek over de vulling tot een driehoekig zakje. Je hebt nu nog 6 centimeter deeg onder dit zakje over. Vouw de bovenste punt van het driehoekje nu naar de rest van het deeg en nog een keer om een kleine driehoekige samosa te maken. Druk de naden goed dicht en herhaal tot je alle samosa’s hebt gemaakt.
Schenk voor het frituren een laag van 10 centimeter koolzaadolie in een hoge pan en verhit tot 170°C. Bak de samosa’s in porties goudbruin. Schep met een schuimspaan op een rooster om uit te lekken en houd warm terwijl je de rest van de samosa’s frituurt.

Voor 18 – 20 stuks

voor- / bereidingstijd : 30 / 30 minuten

gebied : India
gerechtsoort : voorgerecht

bron : The Curry Guy compleet : Meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken / Dan Toombs