zondag 4 april 2021

Groentesalade met rijst en tofu (Indonesië)

GROENTESALADE MET RIJST EN TOFU

Aangemaakt met een pikant-zoete dressing waarin een heel scala aan Indonesische aroma’s verenigd is.

200 gram tofu
1 eetlepel ketjap asin
1 eetlepel djeroek-poeroetsap
mespuntje geplette Szechuanpeper
20 gram gedroogde mu-err-paddenstoelen
30 gram lente-uitjes
50 gram peultjes
zout
80 gram taugé
120 gram gele paprika’s
200 gram tomaten
250 gram gekookte Thaise langkorrelrijst
2 eetlepels arachideolie om te bakken

DRESSING
1 eetlepel vegetarische oestersaus
2 eetlepels ketjap asin
sap van ½ djeroek poeroet
1 teen knoflook
10 gram verse gember
1 theelepel palmsuiker
¼ theelepel geplette Szechuanpeperkorrels
1 eetlepel gehakt koriandergroen
2 eetlepels arachideolie


Snijd de tofu in blokjes van 1½ centimeter. Wentel ze in een diep bord door een mengsel van ketjap asin, djeroek-poeroetsap en Szechuanpeper en laat 10 minuten trekken. Week de paddenstoelen 10 minuten in heet water, neem ze eruit en snijd ze klein. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Was de peultjes en snijd ze in 1 centimeter grote ruitjes. Laat ze 4 tot 5 minuten in borrelend kokend water met zout koken, neem ze uit de pan en dompel ze in ijswater.
Was de taugé, laat ½ minuut blancheren en spoel af onder de koude kraan. Halveer de paprika, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in ruitjes van 1 centimeter. Blancheer de tomaten, dompel ze in koud water, ontvel ze, snijd ze in vieren, verwijder kroontjes en pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Meng voor de dressing in een grote kom de oestersaus met de ketjap asin en het limoensap. Pel de knoflook en schil de gember. Hak de knoflook en gember fijn en voeg ze dan met de suiker, peper, het koriandergroen en de olie aan de inhoud van de kom toe en meng alles goed.
Verhit de olie in een wok en fruit er de goed uitgelekte tofublokjes 1 minuut rondom in aan. Neem ze eruit en laat afkoelen.
Meng de paddenstoelen, lente-uitjes, peultjes, taugé, paprika en tomaten met de dressing. Schep er losjes de rijst en tofu door, breng op smaak en dien de salade dan onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : salade

bron : Salades en koude voorgerechten (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Nasi Uduk (Indonesië)

NASI UDUK (INDONESISCHE KOKOSRIJST MET KNAPPERIGE CHILITOFU & PINDASAMBAL)

Dit rijstgerecht, dat in Indonesië nasi uduk wordt genoemd, is heel smaakvol door de kokos, kruidnagel, het citroengras en de cassia. Het wordt traditioneel opgediend met gebakken sjalotjes en pindasambal. Een van mijn favoriete doordeweekse maaltijden.

400 milliliter kokosmelk
200 gram basmatirijst, afgespoeld
1 stengel citroengras, gekneusd
5 kruidnagels
1 stukje cassia of 1 pijpje kaneel
zeezoutvlokken
200 gram sperziebonen, in stukjes van 2 centimeter
3 banaansjalotten, in heel dunne ringen
2 blokken van 225 gram stevige tofu, gerookt of naturel, in driehoeken van 1 centimeter dik
2 eetlepels sesamolie
½ rode chilipeper, geraspt
2 tenen knoflook, geraspt

SAMBAL
1½ eetlepel pindakaas met stukjes
1½ eetlepel donkere sojasaus
2 eetlepels limoensap
½ rode chilipeper, geraspt
2 - 4 eetlepels water

OPDIENEN MET
verse koriander, fijngesneden


Verwarm de oven voor tot 230°C.
Doe de kokosmelk, rijst, het citroengras, de kruidnagels, cassia of kaneel en zeezoutvlokken in een kleine braadpan met deksel of middelgrote braadslede, roer en dek goed af met het deksel of aluminiumfolie (dit is belangrijk, anders wordt de rijst niet gaar) en zet weg.
Leg de sperziebonen, sjalot en tofu in een andere braadslede die zo groot is dat alles er net in een enkele laag in past. Schep om met de sesamolie, chilipeper, knoflook en ½ theelepel zeezoutvlokken. Leg de tofu bovenop zodat de blokjes knapperig worden en zet samen met de rijst 30 minuten in de oven tot de rijst gaar is en de tofu, sjalotten en boontjes knapperig zijn. (Controleer na 20 minuten of de tofu niet te donker wordt.)
Roer intussen de ingrediënten voor de sambal door elkaar met zoveel water dat deze vloeibaar is. Proef en voeg eventueel extra limoensap en sojasaus toe. Bestrooi de tofu als deze uit de oven komt met de koriander en dien op met de rijst en sambal.
Je hebt hier echt twee braadsledes of bakplaten nodig zodat je een fijn contrast krijgt tussen de knapperige tofu en sjalotten en de bijna boterachtige rijst.

4 personen

voorbereidings- / oventijd : 15 / 30 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De wereldse bakplaat : 75 Kleurrijke recepten uit de oven / Rukmini Iyer

Loepis (Indonesië)

LOEPIS

In Indonesië worden kokers van bananenbladeren gemaakt net als bij de lontong maar in plaats van rijst neemt men kleefrijst; bij het water wordt daun pandan meegekookt, dat geeft de rijst een geurig aroma, In Nederland wordt deze rijst in plastic zakjes verkocht.

kleefrijst
pandanblad
kokos, vers geraspt
snufje zout
goela djawa


De kleefrijst wassen en in ruim water ongeveer een half uur weken, daarna koken met 1 blaadje pandan. De rijst is gaar wanneer het een compact geheel vormt en strak in het plastic omhulsel zit. Kooktijd 1½ uur. Als de loepis koud is, in stukken van 1½ centimeter snijden en op een schaal rangschikken, versgeraspte kokos met een snufje zout erover en stroop van goela djawa.
Als er droge geraspte kokos wordt gebruikt, besprenkelen met water en in een schaal stomen, meng er daarna een klein snufje zout door.

gebied : Indonesië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Vegetarisch Indonesisch kookboek / Raden Suwondo Sudewo

Lontong (Indonesië)

LONTONG (GEPERSTE RIJST IN BANANEBLAD)

500 gram rondkorrelrijst
12 stukken bananenblad of aluminiumfolie van 20 x 20 centimeter
keuken- of bindgaren
3 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels gebakken uitjes


Was de rijst en wikkel hem losjes in bananenbladeren tot rolletjes van 8 centimeter lang en 4 centimeter doorsnee. Bind ze met garen dicht. Kook ze 2 uur zachtjes in iets gezouten water. Snijd de verpakking open en serveer de rijst warm. Bedruppel naar smaak met ketjap en bestrooi met uitjes.
Het koken gaat ook wel in aluminiumfolie, maar het aroma van het bananenblad zal dan ontbreken.
Serveer lontong in plaats van gekookte rijst bij een rijsttafel.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Indonesië (Oosters culinair) / Jacki Passmore

Rempejek Katjang (Indonesië)

REMPEJEK KATJANG (RIJSTMEELKOEKJES MET PINDA’S)

250 gram gebakken ongezouten pinda’s
1 sjalot
2 teentjes knoflook
100 gram rijstemeel
100 gram bloem
2 theelepels ketoembar
1 theelepel djinten
1 theelepel kentjoerpoeder
2 theelepels zout
50 gram santen


Week de rauwe pinda’s in kokend water en verwijder de velletjes zodra dit mogelijk is. Giet het water af en laat de pinda’s uitlekken. Pel de sjalot en de knoflook en snijd ze fijn. Kneus ze, vermeng ze met het rijstemeel en de bloem en met de kruiden en het zout. Los de santen op in 1 deciliter water. Schenk het bij het bloemmengsel en maak een dik beslag ervan. Voeg de droge pinda’s aan het beslag toe en roer het flink om. Bak er pollepelsgewijs in de hete olie ronde koeken van.
Rempejek wordt meestal gegeten bij Gado-gado, bij de rijsttafel of zo maar uit het vuistje.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Rijsttafelen / Lia Warani

Nasi Ketan (Indonesië)

NASI KETAN (KLEEFRIJST)

250 gram kleefrijst
zout


Spoel de rijst in een zeef goed uit onder stromend koud water. Breng de rijst al roerend aan de kook in een pan met 6 ½ - 7 ½ deciliter koud water. Strooi er pas zout bij als de rijst kookt. Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat de rijst zachtjes koken tot al het water is geabsorbeerd. Roer tijdens het koken niet in de rijst.
Schep de rijst in een stoompan en stoom hem boven kokend water tot alles gaar is. Roer de rijst tijdens het stomen regelmatig om met een houten lepel die in koud water is gedompeld.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Het Indonesisch kookboek / Martin van Huijstee

Nasi Keboeli (Java, Indonesië)

NASI KEBOELI (MILDE RIJST)

1 ui
3 teentjes knoflook
2 centimeter gemberwortel
2 eetlepels olie
3 kruidnagel
½ kaneelstokje
nootmuskaat
250 gram snelkookrijst
zout


Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen. Gember schillen en raspen. In pan olie verhitten en ui en knoflook 1 minuut zachtjes fruiten. Gember, kruidnagels, kaneel, mespunt nootmuskaat en rijst erbij doen en korrels in 1 minuut glanzend bakken. Water en mespunt zout toevoegen zodat rijst net onder staat, afgedekt 8 minuten laten koken. Rijst afgieten en afgedekt 15 minuten laten staan. Kruidnagels en kaneelstokje verwijderen. Rijst serveren met gebakken uitjes en schijfjes komkommer.

4 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 25 / 15 minuten

gebied : Java, Indonesië
gerechtsoort : rijstjgerecht

bron : Indonesië : Een culinaire ontdekkingsreis door Java en Bali / Kea Engbers, Annelène van Eyndhoven, Clara ten Houte de Lange

Nasi Langie (Indonesië)

NASI LANGIE (RIJST GEKOOKT IN KRUIDENBOUILLON MET KOKOS)

1 ui
2 knoflookteentjes
1 theelepel ketoembar
½ theelepel djinten
½ theelepel laos
1 theelepel serehpoeder
½ eetlepel zonnebloemolie
1 theelepel zout
20 gram santen (van een blok)
375 gram (langkorrel)rijst


Snipper de gepelde ui en knoflookteentjes heel fijn.
Verhit de olie in een pan en roerbak de ui en knoflook samen met de ketoembar, djinten, laos en sereh 1 minuut. Voeg 7 deciliter water, het zout en de santen toe en breng het geheel al roerende aan de kook. Laat de bouillon zachtjes 5 minuten koken. Roer de rijst door de bouillon, breng het geheel weer aan de kook en laat de rijst, afgedekt en op een heel laag vuur (gebruik eventueel een vlamverdeler), in 30 minuten gaar worden.
Lekker met: groente- en vleesgerechten, bijvoorbeeld roergebakken paksoi en ajam smoor.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 30 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Koken op z’n Indonesisch / Joyce Huisman en Kwee Siok Lan