donderdag 9 juli 2020

Appelsalade met tuinkers

APPELSALADE MET TUINKERS

2 eetlepels olie
1¼ eetlepel citroensap
zout
peper
¼ eetlepel gemberpoeder
1 ui
1 teentje knoflook
4 zachtzure appels
1 bakje tuinkers


In kom sausje roeren van: olie, citroensap, zout, peper en gemberpoeder. Ui pellen, snipperen en toevoegen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Appels wassen, klokhuizen verwijderen en in partjes snijden. Door sausje scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Boven appelsalade tuinkers van bedje knippen.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 2 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1979

Wijting met knoflookboter

WIJTING MET KNOFLOOKBOTER

1 citroen
600 gram wijtingfilet
zout
peper
1 kruidenbuiltje
150 gram boter of margarine
2 teentjes knoflook
1 takje peterselie


Citroen wassen, raspen en uitpersen. Vis onder koud water afspoelen. Droogdeppen. Inwrijven met zout, peper en citroenrasp. Besprenkelen met citroensap. Filets in pan leggen. Heet water toevoegen tot vis net onder water staat. Kruidenbuiltje in pan hangen. Met deksel op pan 10 minuten tegen de kook aanhouden. In kommetje boter gladroeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Peterselie erboven fijnknippen. Zout en peper toevoegen. Vis op schaal leggen. Knoflookboter erover verdelen.
Groentetip: sperziebonensalade met bonenkruid.

4 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip september 1979

Uitjes in het zuur (Engeland, Verenigd koninkrijk)

UITJES IN HET ZUUR

1 kilogram blanke uitjes, niet groter dan 2½ centimeter
110 gram zout
1 liter moutazijn
110 gram suiker
2 eetlepels gemengde inmaakkruiden
5 kruidnagels
10 zwarte peperkorrels


Om de uitjes makkelijk te kunnen schillen laat men ze een paar minuten koken in ruim water. Laat ze onmiddellijk goed uitdruipen en haal de schil eraf met behulp van een scherp mesje. Leg de uitjes in een grote kom, strooi er het zout over en draai ze om en om zodat ze allemaal in het zout gewenteld worden. Dek de kom af en laat hem op een koele plaats minstens 12 uur staan. Laat de uitjes daarna uitlekken, was ze onder koud stromend water en droog ze af met keukenpapier. Breng de azijn, suiker, de inmaakkruiden, de kruidnagels en de peperkorrels op hoog vuur aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Laat alles 5 minuten flink doorkoken en doe er de uitjes bij. Het vocht moet ongeveer 1½ centimeter boven de uien staan; indien nodig giet men er nog wat water bij. Laat alles opnieuw aan de kook komen en zonder deksel 10 minuten doorkoken of zolang tot de uitjes vrijwel geen weerstand bieden als men er met de punt van een scherp mesje in prikt. Kook vooral niet te lang. Doe de uitjes met een schuimspaan over in gloeiende, gesteriliseerde potjes. Giet het azijn- en kruidenmengsel eroverheen; vul de potjes tot ½ centimeter onder de rand. Sluit ze dadelijk af. Laat de ingemaakte uitjes minstens 2 weken pekelen alvorens ze te gebruiken.

Voor 2 potjes

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : inmaak (hartig)

bron : In de Engelse keuken (Uit eten in de wereld) / Adrian Bailey