donderdag 11 augustus 2022

Muhamara Hallabyah (Aleppo, Syrië)

MUHAMARA HALLABYAH (PAPRIKA-NOTENDIP UIT ALEPPO)

3 – 4 eetlepels olijfolie
1 theelepel nigellazaad
2 rode paprika’s, pitjes eruit, fijngesneden
2 rode chilipepers, pitjes eruit, fijngesneden, plus extra ringen voor eroverheen
½ ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel zout
3 trostomaten, fijngesneden
2 eetlepels granaatappelmelasse
200 gram gemengde noten, geroosterd, grof gehakt

VOOR ERBIJ
1 – 2 theelepels pistachenoten, in dunne reepjes


Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak het nigellazaad 1 – 2 minuten. Schep ze eruit en zet weg.
Schenk de rest van de olie in de pan, voeg de paprika’s, chilipepers, ui en knoflook toe en bak 10 minuten op laag vuur. Roer af en toe, zodat alles gelijkmatig gaart.
Roer de komijn, het paprikapoeder, de chilivlokken, het geroosterde nigellazaad en zout erdoor en bak 1 – 2 minuten mee. Roer dan de tomaten erdoor en kook 10 minuten op laag vuur. Zet weg en laat afkoelen.
Roer de granaatappelmelasse en noten erdoor, schep in een schaal en maak een kuiltje in het midden. Garneer de rand met chiliringetjes en schep de pistachenoten in het kuiltje.

6 personen

gebied : Aleppo, Syrië
gerechtsoort : saus

bron : Comptoir Libanais Feest! / Tony Kitous

Rozen-mouhalabiah met bosvruchtencompote (Libanon)

ROZEN-MOUHALABIAH MET BOSVRUCHTENCOMPOTE

750 milliliter melk
175 gram kristalsuiker
75 milliliter double cream of slagroom
100 gram maïzena, door 125 milliliter water geroerd
5 gram mastiekpoeder (online verkrijgbaar)
3 eetlepels rozenwater

COMPOTE
75 gram fijne suiker
15 gram pectinepoeder of 60 milliliter vloeibare pectine
50 milliliter sinaasappelsap
2 eetlepels rozenwater
150 gram aardbeien, gehalveerd of in vieren
150 gram blauwe bessen
200 gram frambozen
rozenblaadjes, als decoratie


Schenk de melk in een pannetje en verwarm. Voeg de suiker, room, het maïzenapapje en mastiekpoeder toe. Als het mengsel begint te koken, draai je het vuur uit en roer je het rozenwater erdoor.
Verdeel het mengsel over zes mouhalabiahvormpjes of ramequins van 175 milliliter inhoud. Zet weg, laat afkoelen en laat dan 2 – 4 uur in de koelkast opstijven.
Maak nu de compote. Doe de suiker, pectine, het sinaasappelsap en rozenwater in een pan. Verwarm op laag vuur tot de suiker en pectine oplossen. Voeg de aardbeien toe, kook 1 – 2 minuten mee tot ze zacht worden en voeg dan de blauwe bessen toe. Laat ongeveer 1 minuut meekoken. Voeg als laatste de frambozen toe, roer ze door de siroop en draai het vuur uit. Het fruit moet niet te zacht zijn. Laat afkoelen.
Keer voor je gaat eten elk vormpje om op een bord. Schep de afgekoelde compote erover en bestrooi met rozenblaadjes.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : nagerecht

bron : Comptoir Libanais Feest! / Tony Kitous

Sahlab (Libanon)

SAHLAB

1 liter melk
1 kaneelstokje
250 gram sahlabpoeder van wilde orchideeën (online verkrijgbaar)
2 eetlepels oranjebloesemwater
2 eetlepels rozenwater

VOOR ERBIJ
kaneel
kaakstengels


Schenk de melk in een pannetje en voeg het kaneelstokje toe. Breng op laag vuur aan de kook en voeg geleidelijk, al roerend, het sahlabpoeder toe. Laat al roerend zacht koken tot het poeder is opgelost.
Haal de pan van het vuur en roer het oranjebloesemwater en rozenwater erdoor. Schenk in zes kopjes en bestrooi met wat kaneel. Dien op met kaakstengels.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : drank

bron : Comptoir Libanais Feest! / Tony Kitous

Moussabaha (Libanon)

MOUSSABAHA (KIKKERERWTEN MET YOGHURT-TAHINSAUS)

200 gram gedroogde kikkererwten
2 theelepels baksoda
200 gram Griekse yoghurt
50 gram tahin
3 tenen knoflook, geperst
2 theelepels gemalen komijn, plus extra voor eroverheen
100 milliliter olijfolie
sap van 1 citroen
1 theelepel zout
½ tomaat, fijngesneden
verse bladpeterselie, fijngesneden, voor eroverheen
paprikapoeder, voor eroverheen


Doe de avond tevoren, of minstens 8 – 10 uur van tevoren, de gedroogde kikkererwten in een schaal en schenk er ruim koud water over. Laat een nacht weken.
Giet de volgende dag af, voeg de baksoda toe, schenk er weer koud water over en laat 30 minuten weken.
Giet weer af en doe de kikkererwten in een middelgrote pan. Schenk er ruim koud water over, leg het deksel op de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat zonder deksel op de pan 40 minuten koken.
Maak intussen de saus. Roer de yoghurt, tahin en de helft van de knoflook in een grote schaal door elkaar. Roer er als de saus erg dik is wat water door.
Giet de kikkererwten af en doe ze in een schaal. Voeg de rest van de knoflook, de komijn, 50 milliliter van de olijfolie, het citroensap en zout toe. Roer alles door elkaar en zorg ervoor dat de kikkererwten bedekt raken met alle smaakmakers, olie en het citroensap. Schep ze in een schaal, schenk de saus erover en maak af met de rest van de olijfolie, de tomaatblokjes, peterselie en een snufje paprikapoeder en komijn.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Comptoir Libanais Feest! / Tony Kitous