woensdag 4 januari 2023

Gajar Halava (India)

GAJAR HALAVA (WORTELPUDDING)

175 gram boter
1 kilogram verse wortels, geschraapt en geraspt
6 deciliter melk
300 gram suiker
3 eetlepels rozijnen
3 eetlepels amandelschilfers, licht geroosterd
1 theelepel kardemom, gemalen


Smelt de helft van de boter en voeg de geraspte wortel toe. Stoof dit 10 minuten zonder deksel boven een matig hoog vuur. Roer regelmatig zodat de wortel gelijkmatig gaar wordt en niet aanbrandt.
Voeg de melk, de suiker, de rozijnen, de amandelschilfers en de rest van de boter toe. Laat alles nog 15 à 25 minuten koken, tot de halava dik wordt en een massa vormt.
Leg de halava op een serveerschaal. Vorm e halava tot een ronde koek van 2½ centimeter dik, zodra hij voldoende is afgekoeld. Garneer met de kardemom.
Zet de halava een half uur in de koelkast zodat hij stevig wordt. Snijd er punten van en serveer ze als tussendoortje of als dessert.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : nagerecht

bron : India : Keuken van 1001 smaken / Thea Spierings

Prana-Bindu Kofta (India)

PRANA-BINDU KOFTA (ENERGIEBALLETJES)

4 eetlepels kokos
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels dadels, fijngesneden
2 eetlepels cashewnoten, fijngesneden
1 eetlepel zonnebloempitten, gemalen
1 theelepel sesam, geroosterd
½ theelepel johannesbrood, kleingesneden
2 eetlepels havervlokken
3 eetlepels honing


Meng alle ingrediënten in een kom. Voeg de honing als laatste toe. Maak hiervan balletjes ter grootte van een pruim.
Voeg, wanneer het mengsel te bros is, wat extra honing, melk of water toe. Doe dit steeds in kleine beetjes.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : snack

bron : India : Keuken van 1001 smaken / Thea Spierings

Ghee (India)

GHEE (GEKLAARDE BOTER)

Ghee maken is niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd. Om de zoete, nootachtige smaak van de gesmolten boter naar buiten te brengen, is het nodig om hem lang en zachtjes te laten koken.

1 kilogram boter

Verwarm boter in een grote zware pan boven een tig hoog vuur, tot deze kookt. Draai het vuur laag als het oppervlak is bedekt met wit schuim. Laat de boter zachtjes pruttelen zonder deksel. Verwijder de vaste melkdeeltjes van het oppervlak. Let op dat de boter niet verbrandt.
De ghee is klaar als hij goudkleurig is en zo helder dat u de bodem van de pan kunt zien, na 30 minuten.
Schep de ghee voorzichtig in een kan of pot en laat hem onafgedekt afkoelen tot kamertemperatuur. Ghee die op de juiste wijze is bereid en op een koele, droge plek wordt bewaard, blijft maanden goed.

Voor 800 gram ghee.

gebied : India
gerechtsoort : basisgerecht

bron : India : Keuken van 1001 smaken / Thea Spierings