woensdag 24 februari 2021

Worst met witte koolsalade

WORST MET WITTE KOOLSALADE

1 bosje radijs
zout
300 gram gesneden witte kool
¼ theelepel tijm
4 eetlepels sla-fris dressing
400 gram Gelderse gekookte worst


Radijs schoonmaken, wassen en in plakjes snijden. Bestrooien met beetje zout. In slabak door elkaar scheppen: radijs, witte kool, tijm en sladressing.
In pan 2½ deciliter water aan de kook brengen. Hierin worst 10 minuten tegen kook aanhouden. Intussen koolsalade nog eens omscheppen. Worst apart opdienen.
Lekker met gebakken aardappelen.

4 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip februari 1980

Bonensalade met paprika

BONENSALADE MET PAPRIKA

1 literpot bruine bonen
½ literpot witte bonen
3 tomaten
1 kleine ui
1 groene paprika
3 eetlepels olie
1½ eetlepel (kruiden)azijn
1 theelepel mosterd
zout
peper
½ theelepel basilicum


In zeef bonen laten uitlekken. Tomaten wassen en in plakjes snijden. Ui pellen en fijnsnipperen. Paprika wassen, zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden. In kom sausje roeren van olie, azijn, mosterd, zout en peper. Ui en basilicum erdoor roeren. Bonen en paprika er luchtig doorscheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Op schaal tomatenplakjes leggen. Bestrooien met zout en peper. Bonenmengsel op tomaten scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip februari 1980

Rode kool met ananas

RODE KOOL MET ANANAS

4 schijven ananas uit blik
2 theelepels aardappelmeel
zout
750 gram gesneden rode kool
1 laurierblad
2 theelepels suiker
¼ theelepel kruidnagelpoeder


Ananas afgieten, 2 eetlepels sap achterhouden. Ananas in stukjes snijden. In kopje aardappelmeel met ½ eetlepel water gladroeren.
In pan, bodem water met zout aan de kook brengen. Toevoegen: kool, laurierblad, suiker en kruidnagelpoeder. Met deksel op pan 20 minuten zachtjes koken. Ananas en 2 eetlepels ananassap toevoegen. Nog 5 minuten meewarmen. Aardappelmeelpapje al roerende toevoegen tot rode kool is gebonden.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 30 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip februari 1980

Gepaneerde ham met ananas

GEPANEERDE HAM MET ANANAS

4 plakken ham à 75 gram
½ theelepel gemberpoeder
4 schijven ananas
1 ei
4 eetlepels paneermeel
50 gram boter of margarine


Ham inwrijven met gemberpoeder. In zeef ananas laten uitlekken. In diep bord ei loskloppen met 1 eetlepel water. In plat bord paneermeel strooien. Schaal voorverwarmen. Ham eerst door ei halen, dan door paneermeel wentelen. In koekenpan boter verhitten. Ananas snel aan beide zijden even bakken. Op warme schaal leggen. Ham aan elke zijde 3 minuten goudbruin bakken. Ham op warme schaal leggen. Garneren met schijf ananas.
Groentetip: witlof.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip februari 1980

Atjar Ketimoen (Indonesië)

ATJAR KETIMOEN (KOMKOMMER-ZOETZUUR)

1 kleine ui
1 kleine rode Spaanse peper
5 eetlepels azijn
4 eetlepels suiker
zout
1 komkommer (450 gram)


Ui pellen en snipperen. Spaanse peper wassen. Halveren en zaadjes verwijderen. In dunne reepjes snijden. In steelpan doen: azijn, suiker en 1 eetlepel zout. Aan de kook brengen. Suiker laten oplossen. Koud laten worde. Ui en Spaanse peper erdoor roeren. Komkommer wassen. Komkommer overlangs halveren en zaadjes eruit schrappen. In plakjes van 3 millimeter snijden. Komkommer door sausje scheppen. Overdoen in schaaltje.

6 personen

voedingswaarde : 45 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 / 1 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip februari 1989

Gebakken gamba's in kerriesaus

GEBAKKEN GAMBA’S IN KERRIESAUS

8 gamba’s
150 gram worteltjes
½ stengel bleekselderij
1 kleine tomaat
½ sjalot
1 eetlepel boter of margarine
1 theelepel kerriepoeder (mild)
2 eetlepels medium sherry
1 theelepel sojasaus
zout
peper
1 takje peterselie


Gamba’s in 2 uur laten ontdooien. Met schaar aan rugkant in de lengte inknippen. Zwarte ader verwijderen. Tot gebruik in koelkast leggen. Worteltjes schrappen en wassen. 8 Dunne repen van 4 centimeter eraf snijden. Rest van worteltjes in stukjes snijden. In pan met weinig water wortelstukjes in 25 minuten gaar koken. Afgieten. Wortel boven kom door zeef wrijven. Bleekselderij wassen en draden eraf trekken. (Groen achterhouden.) Bleekselderij schuin in dunne schijfjes snijden. Sjalotje pellen en fijnsnipperen. Tomaat inkruisen. Onderdompelen in kokend water en ontvellen. Halveren en zaadjes verwijderen. In 8 partjes snijden.
2 Bordjes verwarmen. In koekenpan met antiaanbaklaag boter verhitten. Op hoog vuur gamba’s in 3 minuten lichtbruin en gaar bakken. Voortdurend omscheppen (= roerbakken). Gamba’s uit pan scheppen en over warme bordjes verdelen. Op laag vuur aan bakvet kerriepoeder toevoegen, 1 minuut zachtjes bakken. Toevoegen: wortelpuree, sherry, ½ deciliter water, zout, peper en sojasaus. Al roerende aan de kook brengen. Op smaak brengen met zout en peper. Over gamba’s verdelen: bleekselderij, sjalot, tomaat en wortelreepjes. Kerriesaus erover schenken. Van peterselie 2 toefjes afhalen. Boven gamba’s rest van peterselie fijnknippen. Bordjes garneren met bleekselderijblad en toefje peterselie.

2 personen

voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip februari 1989