GEBAKKEN GAMBA’S IN KERRIESAUS
8 gamba’s
150 gram worteltjes
½ stengel bleekselderij
1 kleine tomaat
½ sjalot
1 eetlepel boter of margarine
1 theelepel kerriepoeder (mild)
2 eetlepels medium sherry
1 theelepel sojasaus
zout
peper
1 takje peterselie
Gamba’s in 2 uur laten ontdooien. Met schaar aan rugkant in de lengte inknippen. Zwarte ader verwijderen. Tot gebruik in koelkast leggen. Worteltjes schrappen en wassen. 8 Dunne repen van 4 centimeter eraf snijden. Rest van worteltjes in stukjes snijden. In pan met weinig water wortelstukjes in 25 minuten gaar koken. Afgieten. Wortel boven kom door zeef wrijven. Bleekselderij wassen en draden eraf trekken. (Groen achterhouden.) Bleekselderij schuin in dunne schijfjes snijden. Sjalotje pellen en fijnsnipperen. Tomaat inkruisen. Onderdompelen in kokend water en ontvellen. Halveren en zaadjes verwijderen. In 8 partjes snijden.
2 Bordjes verwarmen. In koekenpan met antiaanbaklaag boter verhitten. Op hoog vuur gamba’s in 3 minuten lichtbruin en gaar bakken. Voortdurend omscheppen (= roerbakken). Gamba’s uit pan scheppen en over warme bordjes verdelen. Op laag vuur aan bakvet kerriepoeder toevoegen, 1 minuut zachtjes bakken. Toevoegen: wortelpuree, sherry, ½ deciliter water, zout, peper en sojasaus. Al roerende aan de kook brengen. Op smaak brengen met zout en peper. Over gamba’s verdelen: bleekselderij, sjalot, tomaat en wortelreepjes. Kerriesaus erover schenken. Van peterselie 2 toefjes afhalen. Boven gamba’s rest van peterselie fijnknippen. Bordjes garneren met bleekselderijblad en toefje peterselie.
2 personen
voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 10 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip februari 1989
woensdag 24 februari 2021
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten