maandag 12 augustus 2019

Losgekookte rijst (Denemarken)

LOSGEKOOKTE RIJST

200 gram rijst
3 deciliter water
1 theelepel zout


Spoel de rijst en laat goed uitlekken. Breng water en zout aan de kook en voeg de rijst toe. Zet op een laag pitje en doe een goed sluitend deksel op de pan. Laat de rijst 12 minuten koken. Doe het vuur uit en laat nog 12 minuten staan alvorens het deksel eraf te nemen. Roer de rijst los met een vork.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Deense maaltijden / Lise Braemme

Coco Rallado (Zuid-Amerika)

COCO RALLADO (VERS GERASPTE KOKOSNOOT)

een verse kokosnoot van minstens 1 kilo

N. B. Overtuig u bij het kopen dat de kokosnoot vol melk is (schudden en luisteren!)
Verwarm de oven tot 200°C. Maak een gaatje in twee van de drie donkere ‘ogen’ in de kokosnoot door er een schroevendraaier of ander scherp voorwerp in te slaan. Giet het kokosnat in een beker. Er moet iets meer dan 1 deciliter uitkomen. Zet de melk weg.
Bak de lege kokosnoot ongeveer 15 minuten in de oven en zet hem dan op een snijplank. Terwijl hij nog gloeiend is, splijt u het omhulsel met een hamer. De bast moet van het vruchtvlees vallen; gebeurt dit niet, dan peutert u de stukken die nog aan de buitenkant zitten, los. Ontdoe de kokosnoot van de bruine schil met een scherp mesje en snijd het vruchtvlees in stukjes van 2½ centimeter. Doe deze stukjes in een elektrische mengbeker, samen met de kokosmelk, en draai alles met grote snelheid dooreen, zodat het vruchtvlees in 1 minuut is verpulverd. (Men kan de kokosstukjes ook een voor een met de hand raspen en er later de kokosmelk door roeren).

4 personen (ongeveer ¾ liter)

gebied : Zuid-Amerika
gerechtsoort : nagerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken / Jonathan Norton Leonard