woensdag 10 november 2021

Indonesische groenteomelet (Indonesië)

INDONESISCHE GROENTEOMELET

Kuchai of Chinees bieslook, een lid van de uienfamilie, geeft gekookt een heerlijke knoflook- en uiensmaak.

½ kleine aubergine, in de lengte gehalveerd
1 hele bamboescheut uit blik, in blokjes gesneden
½ rode paprika, in blokjes gesneden
2 eetlepels plantaardige olie of boter
wat kuchai of bieslook, in stukjes gesneden
¼ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel gemalen komijn
snufje cayennepeper
6 eieren
zout


Het snijvlak van de auberginehelften licht inkerven en met zout bestrooien. Laat ze 30 minuten staan zodat de bittere sappen eraan kunnen onttrekken. Goed afspoelen en droogdeppen. De aubergine in net zulke kleine blokjes snijden als de paprika en de bamboescheut. De olie of boter in een zware braadpan verhitten en de aubergine, bamboescheut en paprika toevoegen. Roerbakken tot de groenten iets gaar zijn, dan de helft uit de pan halen en apart zetten. De eieren loskloppen met kuchai, specerijen en zout. De helft van het eiermengsel over de groenten in de pan gieten. Op matig vuur stevig laten worden en lichtbruin aan de onderkant. De omelet voorzichtig omkeren en de andere kant lichtbruin bakken. Uit de pan halen en op een schaal warm houden. Maak een tweede omelet met de rest van de ingrediënten, snijd de omeletten in punten en serveer deze.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 20 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson

Garnalen in een nori-jasje (Oost-Azië)

GARNALEN IN EEN NORI-JASJE

Deze in zeewier gewikkelde garnalen vormen een heerlijk voorgerecht. Maak eventueel een dubbele hoeveelheid saus en gebruik een deel als dipsaus.

12 grote garnalen
3 blaadjes nori
12 stengels bieslook

GRILLSAUS
6 eetlepels sojasaus
3 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
3 eetlepels geraspte gember, uitgeperst voor sap


De garnalen pellen en schoonmaken, maar het staartdeel eraan laten zitten. De blaadjes nori even boven wat stoom houden om ze op te frissen. Elk blaadje in 4 repen snijden. Alle ingrediënten voor de saus mengen en de garnalen ermee bestrijken. De nori-repen met de saus bestrijken en één reep rond elke garnaal wikkelen, zonder de garnalen helemaal af te dekken. Onder de voorverwarmde grill leggen en aan elke kant 1 minuut roosteren; bestrijk ze daarbij met e overgebleven saus. Een bieslookstengel er omheen binden.

3 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 2 minuten

gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson

Zoetzure vissaté (Oost-Azië)

ZOETZURE VISSATÉ

Zeeduivel is een vissoort met heerlijk stevig vlees, dat ideaal is voor het maken van saté.

900 gram zeeduivel
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel geraspte gember
3 eetlepels donkere sojasaus
sap van 1 limoen
2 theelepels donkerbruine suiker
versgemalen zwarte peper


De vis in blokjes van 2½ centimeter snijden en vel en graat verwijderen. De blokjes op satéstokjes rijgen en deze op een platte schaal leggen. Ui, knoflook, koriander, gember, sojasaus, limoensap en suiker in een keukenmachine of blender pureren of in een vijzel fijnstampen. Er moet een glad mengsel ontstaan. De zwarte peper aan het mengsel toevoegen en het mengsel over de vis strijken. Zorg ervoor dat de vis aan alle kanten goed bedekt is; ongeveer 1 uur laten staan. De stokjes af en toe omdraaien. De vis op de barbecue of onder e grill in 5 - 10 minuten gaar roosteren. Tijdens het roosteren bestrijken met overgebleven marinade.

4 personen

voorbereidings- / marineer- / bereidingstijd : 15 / 60 / 5 - 10 minuten

gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson

Kip- of kalkoenpakora's (Oost-Azië)

KIP- OF KALKOENPAKORA’S

Omdat u deze pakora’s zowel van gaar als van rauw vlees kunt maken, zijn ze een uitstekende en bijzondere manier voor het verwerken van restjes. In dit recept is rauwe filet gebruikt omdat deze een malser resultaat geeft dan gaar vlees.

1½ deciliter water
1 middelgrote ui, grof gehakt
2 - 3 teentjes knoflook, grof gehakt
1 - 2 verse groene pepertjes, grof gehakt (voor een mildere smaak de zaadjes verwijderen)
2 eetlepels gehakte korianderblaadjes
125 gram besan of kikkererwtenbloem, gezeefd
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
½ theelepel garam masala
½ theelepel chilipoeder
1 theelepel zout, of naar smaak
mespuntje zuiveringszout
350 gram kalkoen- of kipfilet
olie om in te frituren


Ui, knoflook, pepertje en korianderblaadjes met 0,9 deciliter water in een blender pureren. Dit kan ook in een keukenmachine, maar dan zonder water. In een grote kom de besan mengen met koriander, komijn, garam masala, chilipoeder, zout en zuiveringszout. De gepureerde ingrediënten toevoegen en alles goed mengen. Het resterende water (0,6 deciliter) toevoegen en alles tot een dikke pasta mengen. De kalkoen of kip in stukken snijden en door de pasta scheppen tot de stukken er volledig mee bedekt zijn. De olie op matig vuur verhitten. Als de olie heet is, legt u met een lepel de stukjes kip een voor een in de olie; de stukjes moeten in één laag liggen en de pan mag niet te vol zijn. Zorg ervoor dat elk stukje goed bedekt is met de pasta. Het vuur laag zetten en de pakora’s 10 - 15 minuten laten bakken; na een minuut of 7 keert u ze om. De pakora’s uit de olie scheppen en op keukenpapier laten uitlekken.
Serveer met een tomaten- of andere chutney.

6 - 8 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 30 minuten

gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson

Roergebakken vlees met ananas (Oost-Azië)

ROERGEBAKKEN VLEES MET ANANAS

Reepjes runderfilet met verse ananas, geserveerd met een pikant-zoete saus geven een heerlijk gerecht.

450 gram runderfilet
½ verse ananas
1 eetlepel olie
1 bosuitje, gehakt
½ theelepel verse gemberwortel, gehakt
1 theelepel azijn
1 theelepel suiker
2 theelepels lichte sojasaus
2,8 deciliter kippenbouillon
1,2 deciliter ananassap
½ tomaat, zonder zaadjes en gehakt
1 theelepel maïzena, vermengd met wat water
zout
peper


Het vlees in dunne reepjes snijden en met zout en peper bestrooien. De ananas schillen en alle bruine ‘ogen’ wegsnijden. De ananas in schijven snijden en hieruit de harde delen en de kern wegsnijden. De rest van het vruchtvlees in kleine, gelijke blokjes snijden. De olie in een wok verhitten. Ui, gember en het vlees toevoegen en roerbakken tot alles lichtgekleurd is. Overtollig vet afgieten. Azijn, suiker, sojasaus, bouillon en ananassap erdoor roeren. Tomaat en stukjes ananas toevoegen. Het vuur laag zetten en het mengsel enkele minuten verhitten. Langzaam de maïzena erdoor roeren. Blijven roeren tot de saus gebonden en glanzend is.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 8 - 10 minuten

gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson