zondag 8 september 2019

Witte koolsalade met vruchten en paprika

WITTE KOOLSALADE MET VRUCHTEN EN PAPRIKA

¼ witte kool (250 gram)
½ groene paprika
½ rode paprika
½ gele paprika
½ rode Spaanse peper
2 handsinaasappelen
1 eetlepel citroensap
snufje cayennepeper
zout
1 zakje mix voor dipsaus (roedjak)
½ eetlepel ketjap asin
2 eetlepels olie
1 appel
8 zwarte olijven


Van kool lelijk blad en stronk verwijderen. In heel dunne repen snijden. In vergiet doen. ½ Liter kokend water erover schenken. Met koud water afspoelen. Laten uitlekken. Paprika’s wassen. Zaadlijsten verwijderen en in dunne repen snijden. Repen halveren. Spaanse peper wassen. In dunne ringen snijden. Zaadjes verwijderen. 1 Sinaasappel pellen en in partjes verdelen. Vliesjes en witte velletjes verwijderen. Andere sinaasappel uitpersen. In kommetje doen: 3 eetlepels sinaasappelsap, citroensap, zout, cayennepeper, mix voor dipsaus, ketjap en olie.
Appel schillen en klokhuis verwijderen. In stukjes snijden. In slaschaal doen: kool, paprika, Spaanse peper, sinaasappel, appel en olijven. Door elkaar mengen. Sausje nogmaals roeren. Aan tafel over salade schenken.

4 personen

voedingswaarde : 145 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1988

Pannenkoek met spinazie en tonijn

PANNENKOEK MET SPINAZIE EN TONIJN

1 blik tonijn naturel (nettogewicht 200 gram)
50 gram spinazie
1 (rode) ui
½ deciliter olie
½ deciliter azijn
1 eetlepel Franse mosterd
½ eetlepel kerriepoeder
peper
1 theelepel tijm
1 ei

PANNENKOEKBESLAG
200 gram bloem
zout
4 eieren
4 deciliter melk
100 gram boter of margarine


In kom bloem en snufje zout doen. Eieren erboven breken. Helft van melk erdoor roeren. Al roerende rest van melk toevoegen. Blijven roeren tot glad beslag.
In zeef tonijn laten uitlekken. Tonijn in stukjes snijden. Spinazie wassen en uitzoeken. (In slamandje) uitslaan. Ui pellen en in dunne ringen snijden. In pan doen: olie, azijn, mosterd, kerriepoeder, peper, tijm en 2 eetlepels water. Al roerende zachtjes verwarmen. Ei splitsen. (Eiwit wordt niet gebruikt.) In kommetje dooier loskloppen. 1 Eetlepel warme saus door dooier kloppen. Van vuur af al roerende met garde dooiermengsel aan saus toevoegen. Blijven kloppen tot gebonden saus. In koekenpan 1/8 van boter verhitten. 1/8 Van beslag erin schenken en over panbodem laten uitvloeien. Zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Keren en andere kant snel goudbruin bakken. Op zelfde manier nog 7 pannenkoeken bakken. Op 4 borden 4 pannenkoeken leggen. Helft van tonijn, spinazie en ui over 4 pannenkoeken verdelen. Helft van saus erover verdelen. Op schaal rest van tonijn, spinazie en ui leggen. In kommetje rest van saus doen. Pannenkoeken en rest van tonijn, spinazie, ui en saus erbij geven. Lekker met doperwten.

4 personen

voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip september 1988

Basisrecept pannenkoekbeslag

BASISRECEPT PANNENKOEKBESLAG

200 gram bloem
zout
4 eieren
4 deciliter melk
100 gram boter of margarine


In kom bloem en snufje zout doen. Eieren erboven breken. Helft van melk erdoor roeren. Al roerende rest van melk toevoegen. Blijven roeren tot glad beslag. In koekenpan 1/8 van boter verhitten. 1/8 Van beslag erin schenken en over panbodem laten uitvloeien. Zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Keren en andere kant snel goudbruin bakken. Op zelfde manier nog 7 pannenkoeken bakken.

4 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip september 1988