woensdag 13 januari 2021

Sabzi Polo (Iran)

SABZI POLO (RIJST MET VERSE KRUIDEN)

In Iran serveert men sabzi, een gerecht met verse kruiden - meestal prei met peterselie, koriander en/of verse dille. Gebruik gedroogde kruiden als u geen verse kunt krijgen.

450 gram Basmati of andere langkorrelige rijst, een nacht voorgeweekt
1 prei, in zeer dunne ringetjes
2 eetlepels fijngesneden peterselie of 1 eetlepel gedroogde peterselie
2 eetlepels fijngesneden dille of 1 eetlepel gedroogde dille
2 eetlepels fijngesneden koriander
zout
versgemalen zwarte peper
75 gram boter


Zet de rijst op met voldoende schoon water en kook hem 8 minuten tot hij nog enigzin hard is. Laat hem goed uitlekken en schep hem in een grote kom. Roer prei, peterselie, dille, koriander, peper en zout door de rijst.
Smelt de helft van de boter in een grote pan en voeg 2 eetlepels water toe. Schep het rijstmengsel erbij en vorm er een bergje van. Steek er met een mes 3 gaten in om de stoom te laten ontsnappen en leg vlokjes boter op de rijstberg. Verhit de rijst tot hij begint te stomen, doe dan het deksel stevig op de pan en laat de rijst 30 minuten zachtjes stoven tot zich een korst vormt op de bodem. Plaats de pan 5 minuten in koud water zodat de goudbruine korst loskomt. Keer de rijst in een dekschaal, zodat de korst boven komt.
Serveer deze rijst als bijgerecht bij visschotels met yoghurt.

4 - 6 personen

land : Iran
gerechtsoort : basisgerecht

bron : Het Midden-Oosten : De arabische keukens / Jenny Ridgwell