donderdag 29 april 2021

Atjar Roedjak Poh (Indonesië)

ATJAR ROEDJAK POH (ATJAR VAN GROENE MANGO)

250 gram jonge groene mango’s, in reepjes gesneden
20 gram rode chilipepers, ontpit, in reepjes gesneden
20 gram groene chilipepers, ontpit, in reepjes gesneden
3¾ deciliter water
2 pandanblaadjes
4 eetlepels azijn
2 ½ - 3 eetlepels suiker
2 theelepels zout
1 kaneelstokje


Doe de gesneden mango’s en chilipepers in een kom. Vermeng in een steelpan (geen aluminium) het water met de pandanblaadjes, azijn, suiker en zout. Laat het mengsel 5 minuten koken. Neem de pan van het vuur, verwijder de pandanblaadjes en voeg het kaneelstokje toe. Giet de vloeistof over de mango’s en chilipepers en laat het minstens 2 uur trekken. Giet de vloeistof vlak voor het serveren af.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Indonesisch koken nieuwe stijl / Detlef Skrobanek

Kentang dan Koenjit (Indonesië)

KENTANG DAN KOENJIT (GELE AARDAPPELEN)

Dit is een basisrecept, waarvan de hoeveelheden in verhouding kunnen worden veranderd. Het recept kan voor alle soorten aardappelen worden gebruikt, of ze heel, gesneden in blokjes of anderszins zijn. In ieder geval worden de aardappelen heldergeel.

5 deciliter water
1 eetlepel koenjit
1 theelepel koenjitwortel, geschild, in plakjes gesneden
zout
1 kilogram aardappelen


Doe de eerste 4 ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze gewoon gaar als in water.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Indonesisch koken nieuwe stijl / Detlef Skrobanek

Botok Kroket (Indonesië)

BOTOK KROKET (RODE BONENKROKETTEN)

80 gram aardappelen, gekookt, gepeld
1 theelepel arachideolie
5 gram knoflook, gepeld, fijngesneden
1 theelepel laoswortel, geschild, fijngehakt
20 gram sjalotten, gepeld, fijngesneden
80 gram rode kidneybonen, 1 nacht geweekt, in 1 uur gaar gekookt, fijngehakt
zout
2 eieren


Prak de gekookte aardappelen fijn. Doe dat zonder melk of boter. Verhit de olie in een koekenpan en voeg knoflook, laos en sjalotten toe. Roerbak deze 2 minuten, zonder ze te bruinen. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Voeg de geprakte aardappelen en bonen toe en breng op smaak met zout. Voeg 1 ei toe en werk deze met een houten spatel door het mengsel. Vorm van dit mengsel balletjes, vierkante koekjes, halve maantjes of naar eigen wens. Splits het andere ei en bestrijk de bovenkant van de kroketjes met losgeklopte eierdooier. Bak deze kroketjes op een ingevette bakplaat op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Indonesisch koken nieuwe stijl / Detlef Skrobanek