zaterdag 6 februari 2021

Boerenkoolquiche met artisjok en geitenkaas

BOERENKOOLQUICHE MET ARTISJOK EN GEITENKAAS

2 eetlepels olijfolie
250 gram boerenkool, panklaar
4 eieren
300 milliliter slagroom
1 eetlepel mosterd
6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
3 artisjokharten (uit blik), in kwarten
180 gram zachte geitenkaas, verkruimeld


Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie en roerbak hierin de boerenkool 5 minuten op middelhoge stand. Meng intussen de eieren met de room en de mosterd. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Verdeel de boerenkool, artisjok en geitenkaas over de taart. Giet het eimengsel erover en bak de quiche 40 minuten in de oven. Laat de quiche een beetje afkoelen in de oven en serveer lauwwarm.

4 personen

voedingswaarde : 785 kcal p.p.
bereidings- oventijd : 15 / 40 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen februari 2018

Salade met kaas en sinaasappelmarmelade

SALADE MET KAAS EN SINAASAPPELMARMELADE

2 eetlepels sinaasappelmarmelade
½ eetlepel balsamicoazijn
1 deciliter droge witte wijn
zout
versgemalen zwarte peper
65 gram hazelnoten
1 struikje witlof
60 gram rucola
200 gram La Grande Hirondelle (kaas)


In steelpan marmelade, azijn en wijn al roerend aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes laten pruttelen tot mooie dressing ontstaat. Op smaak brengen met zout en peper en 2 minuten laten afkoelen. Hazelnoten grof hakken en in droge koekenpan goudbruin roosteren.
Witlof schoonmaken, wassen en in repen van 2 centimeter snijden. Rucola en lof over vier borden verdelen. Korstjes van kaas snijden en kaas in plakjes snijden. Plakjes kaas op salade leggen en dressing erover druppelen.

4 personen

voedingswaarde : 355 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : AllerHande februari 2002

Couscoussalade met krokante tofu

COUSCOUSSALADE MET KROKANTE TOFU

100 gram couscous
150 gram courgetterauwkost
4 eetlepels knoflookdressing
200 gram roerbak tofu fijn gekruid
75 gram veldsla


In kom couscous en courgetterauwkost door elkaar scheppen. Knoflookdressing en 125 milliliter kokend water erdoor scheppen. Salade 5 minuten laten staan.
In droge wok tofu al omscheppend in 3 à 5 minuten krokant bakken.
Veldsla over kommen verdelen. Couscoussalade erop scheppen en tofu erover strooien.

2 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : AllerHande februari 2002

Kruidenpannenkoek

KRUIDENPANNENKOEK

50 gram bloem
4 eieren
½ deciliter melk
zout
versgemalen peper
1 zakje verse Italiaanse kruiden (à 20 gram)
1 kleine courgette
1 kleine winterwortel
2 eetlepels boter of margarine
1 teentje knoflook


Boven kom bloem zeven. Eieren, melk, zout en peper toevoegen en tot glad beslag kloppen. Kruidenblaadjes van takjes rissen en fijnhakken. Helft van kruiden door beslag roeren. Courgette wassen en met kaasschaaf in lange dunne repen schaven. Wortel schillen en met kaasschaaf in lange dunne repen schaven.
In roerbakpan 1 eetlepel boter verwarmen. Knoflook pellen en boven pan uitpersen. Courgette en wortel toevoegen en al omscheppend in 3 minuten zachtjes bakken. Rest van kruiden erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper en rest van kruiden. Groenten afgedekt warm houden.
Intussen in koekenpan met antiaanbaklaag ½ eetlepel boter verhitten. Helft van beslag over panbodem laten uitvloeien. Bakken tot bovenkant droog is, pannenkoek keren en onderkant goudbruin bakken. Op zelfde manier nog 1 pannenkoek bakken.
Pannenkoeken op twee borden laten glijden. Courgette en wortel in midden scheppen.

2 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Allerhande februari 2002

Groentecurry met ei en gebakken ui

GROENTECURRY MET EI EN GEBAKKEN UI

1 groene paprika
1 vleestomaat
2 uien
2½ eetlepel boter of margarine
1 zakje Balti à 80 gram (currypasta, Patak’s)
4 eieren
4 takjes koriander


Paprika wassen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden. Tomaat inkruisen, enkele tellen in kokend water dompelen, ontvellen, pitjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden. Uien pellen en in ringen snijden.
In pan 1 eetlepel boter verhitten. Paprikablokjes en currypasta 2 minuten zachtjes fruiten. Tomaat erdoor scheppen. 1½ deciliter water toevoegen en curry 10 minuten laten stoven.
Intussen eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en halveren. In koekenpan rest van boter verhitten en uienringen op zacht vuur in 5 minuten glazig bakken. Helft van uienringen in twee diepe borden leggen. Curry erover verdelen. Eieren in midden erop leggen. Rest van uienringen ernaast leggen. Garneren met koriander.
Serveren met naanbrood.

2 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Allerhande februari 2002

Broodje tonijnsteak

BROODJE TONIJNSTEAK

1 eetlepel basilicumolie (Monini)
1 tonijnsteak (100 gram)
1 pakje gesneden champignons (125 gram)
½ bakje verse pastasaus Arrabiata (à 225 gram, AH Huistraiteur)
1 ciabattabroodjes


Tonijnsteak bestrijken met olie. In wok rest van olie verhitten en champignons al omscheppend in 4 minuten op hoog vuur bakken.
Tonijnsteak in grillpan in 5 minuten gaar roosteren, halverwege keren. Broodje opensnijden en snijvlakken in grillpan roosteren. Helft van champignons op bord scheppen. Saus door champignons in wok scheppen en 2 minuten doorwarmen.
Champignons met saus op onderste helft van broodje scheppen. Tonijn erop leggen en rest van saus erover verdelen.

1 persoon

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande februari 2002

Calzone met paddenstoelen en gorgonzola

CALZONE MET PADDENSTOELEN EN GORGONZOLA

½ pak mix voor pizzabodem (à 450 gram, Honig
3 eetlepels olijfolie
2 bakjes paddenstoelenmelange (à 200 gram)
1 prei
1 teen knoflook
150 gram gorgonzola
1 eetlepel kappertjes
(versgemalen) zwarte peper
1 eetlepel bloem om te bestuiven
½ eetlepel olie om in te vetten


Oven voorverwarmen op 225°C of gasovenstand 5. In kom mix voor pizzabodem met 125 milliliter water en 1 eetlepel olijfolie tot deeg mengen en kneden volgens aanwijzingen op pak. Werkvlak bestuiven met bloem. Deeg in twee gelijke stukken verdelen en uitrollen tot ronde lappen van 25 centimeter doorsnede. Bakplaat invetten.
Paddenstoelen schoonvegen met keukenpapier en in reepjes snijden. Prei in ringen snijden en wassen. Knoflook pellen en fijnsnijden.
In wok rest van olie verhitten en knoflook en prei 1 minuut al omscheppend bakken. Paddenstoelen toevoegen en 8 minuten al omscheppend bakken, tot vocht verdampt is. Pan van vuur nemen en blauwe kaas en kappertjes door groentemengsel scheppen. Op smaak brengen met peper.
Mengsel op een helft van deeglappen scheppen; randen vrijhouden. Deeg dichtklappen en randen met vork goed dicht drukken. Calzones op bakplaat leggen en bovenkant bestuiven met bloem. Calzones in 25 minuten in oven gaar en goudbruin bakken.

2 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Allerhande februari 2002

Hete bliksem met tuttifrutti

HETE BLIKSEM MET TUTTIFRUTTI

Hete bliksem dankt zijn naam aan het feit dat de appel in dit gerecht onverwacht heet (van temperatuur) is.

1 kilogram kruimige aardappels, geschild en in stukjes
2 (moes)appels, geschild en in stukjes
zout naar smaak
1 ui, in ringen gesneden
200 gram tuttifrutti
1 kop water
½ theelepel gemberpoeder
olie om in te bakken


Aardappels gaar koken in weinig water met zout. Halverwege (na 10 minuten) appel toevoegen. Zodra de aardappels en de appel gaar zijn het geheel grof stampen.
In een andere pan ui fruiten met gemberpoeder. Pruimen ontpitten en tuttifrutti klein(er) snijden. Tuttifrutti met water bij de ui doen en zachtjes laten pruttelen.
De hete bliksem serveren met de tuttifruttisaus.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : De amateurtuinder februari 2004

Aardappelsoep met broccoli

AARDAPPELSOEP MET BROCCOLI

Deze lichtzoete soep laat zich in plaats van met broccoli ook prima combineren met andere groene groenten zoals doperwten, boontjes, prei enzovoort.

4 kruimige aardappels, in blokjes
1 wortel, in schijfjes
300 gram broccoli
1 liter (groente)bouillon, van blokjes


In ongeveer 20 minuten aardappel met wortel in ½ liter bouillon gaarkoken en pureren. De rest van de bouillon toevoegen. Broccoli in ongeveer 20 minuten gaar stomen. Soep verdelen over 4 borden en serveren met broccoliroosjes.

4 personen

gerechtsoort : soep

bron : De amateurtuinder februari 2004

Oesters met pikante vinaigrette

OESTERS MET PIKANTE VINAIGRETTE

12 oesters
1 rode peper
1 bosuitje
2 takjes peterselie
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels wittewijnazijn
1 doosje zeekraal (100 gram)


Oesters met oestermes voorzichtig openen en lossnijden (het oestervocht moet in de schelp blijven). Oesters tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
Peper schoonmaken, zaadjes verwijderen en peper heel fijn hakken. Bosuitje schoonmaken en in flinterdunne ringetjes snijden. Peterselie boven kom fijnknippen. Olie, azijn, peper en bosuitje toevoegen en tot dressing kloppen.
Zeekraal op groot bord leggen en oesters erop rangschikken. Vinaigrette over oesters sprenkelen.

4 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : AllerHande februari 2003

Klassieke Zwitserse kaasfondue (Zwitserland)

KLASSIEKE ZWITSERSE KAASFONDUE

1 teen knoflook
4 deciliter droge witte wijn
½ eetlepel citroensap
300 gram geraspte gruyère
300 gram geraspte emmentaler
2 - 3 eetlepels maïzena
4 eetlepels kirsch
nootmuskaat
(versgemalen) witte peper


Knoflook halveren en hiermee fonduepan aan binnenzijde inwrijven. In fonduepan wijn en citroensap op laag vuur tegen de kook aan verwarmen. Geraspte kaas in gedeelten met houten lepel door warme wijn roeren, tot alle kaas gesmolten is.
In kopje maïzena met kirsch tot glad papje roeren. Maïzenapapje door kaasfondue mengen en fondue al roerend laten binden. Op smaak brengen met nootmuskaat en peper.
Lekker met knapperig stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 890 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : AllerHande februari 2003